image

Singaporezen vrezen politiestaat door aangekondigde corona-wearable

dinsdag 9 juni 2020, 14:18 door Redactie, 6 reacties

Singaporese burgers vrezen dat het land door de vorige week aangekondigde corona-wearable in een politiestaat zal veranderen en zijn een petitie gestart waarin ze de overheid oproepen om van het apparaat af te zien. De petitie is in een paar dagen tijd door meer dan 38.000 mensen getekend.

Singapore was één van de eerste landen waar een zelfontwikkelde corona-app voor contactonderzoek naar het coronavirus werd uitgerold. Deze TraceTogether-app, waarvan het gebruik vrijwillig is, is door 1,5 miljoen gebruikers gedownload. In Singapore wonen 5,8 miljoen mensen. De minister van Buitenlandse Zaken Vivian Balakrishnan liet vorige week weten dat de app niet goed werkt voor iOS-toestellen.

De overheid heeft daarom gekozen om een wearable te ontwikkelen die via bluetooth de contacten van burgers gaat bijhouden. Deze wearable werkt zonder smartphone en zou bij een succesvolle test onder de gehele bevolking kunnen worden uitgerold. "Het enige dat de Singaporese overheid nog afhoudt van een surveillancestaat is het verplicht gebruik van de wearable. Wat zou volgen zijn wetten die stellen dat de apparaten nooit mogen worden uitgeschakeld en altijd moeten worden gedragen, wat ons lot als politiestaat bezegelt", aldus Wilson Low die een petitie tegen de wearable startte.

Volgens Balakrishnan zijn de privacyzorgen onterecht. "Het is geen trackingapparaat. Onze contactonderzoek-app en apparaat volgen geen locatie. Er is geen gps of mobiele internetverbinding in het apparaat", aldus de minister. Die opmerkt dat de wearable als een persoonlijk elektronisch dagboek fungeert en via bluetooth alle contacten in de omgeving registreert. De data wordt versleuteld opgeslagen en na 25 dagen verwijderd. Alleen in het geval van een besmetting zal de data het toestel verlaten en voor contactonderzoek worden gebruikt.

"Hoe meer mensen van het systeem gebruikmaken, des te veiliger het is voor iedereen. We moeten de juiste balans vinden tussen de volksgezondheid en persoonlijke privacy. Het is mogelijk om beide te beschermen", aldus Balakrishnan op Facebook. Zelfs wanneer de overheid het dragen van de wearable niet zou verplichten zou er een nieuwe vorm van apartheid kunnen ontstaan, waarbij personen zonder wearable niet in contact kunnen komen, werken of samenwonen met mensen die het apparaat wel dragen, vreest Low. Hij vindt dan ook dat de overheid het plan voor de wearable moet stoppen. Op het moment van schrijven zijn 38.451 Singaporezen het met hem eens en hebben de petitie ondertekend.

Reacties (6)
09-06-2020, 14:35 door Anoniem
Zolang domme schapen een significant deel van de bevolking vormen, zullen crooked overheden het blijven proberen. Hier in NL is grofweg 30% bereid om een corona-app te downloaden. Zaak is dus om zulke onzaligheden te blijven besmeuren door kennis te verspreiden. Want slechts onwetendheid en angst is waar overheden op varen.
09-06-2020, 15:25 door Anoniem
Door Anoniem: Zolang domme schapen een significant deel van de bevolking vormen, zullen crooked overheden het blijven proberen. Hier in NL is grofweg 30% bereid om een corona-app te downloaden. Zaak is dus om zulke onzaligheden te blijven besmeuren door kennis te verspreiden. Want slechts onwetendheid en angst is waar overheden op varen.
"Domme schapen" zijn de burgers die bang zijn voor alles wat ze niet weten of niet willen weten.
09-06-2020, 17:54 door Anoniem
Zelfs voor "Disneyland with the death penalty" zijn er kennelijk grenzen aan hoeveel surveillance ze zich willen onderwerpen.
09-06-2020, 19:40 door johanw
Nou kun je die wearable gelukkig makkelijk in aluminiumfolie of zo wikkelen zodat hij niet meer werkt. Of simpelweg de battarijen er uit te halen of niet meer op te laden. Als je gecontroleerd wordt hem even laten zien. Met telefoons kan dat natuurlijk ook maar dan ben je niet meer bereikbaar, voor veel mensen vervelend.
10-06-2020, 10:43 door The FOSS - Bijgewerkt: 10-06-2020, 11:01
Door johanw: Nou kun je die wearable gelukkig makkelijk in aluminiumfolie of zo wikkelen zodat hij niet meer werkt. Of simpelweg de battarijen er uit te halen of niet meer op te laden. Als je gecontroleerd wordt hem even laten zien. Met telefoons kan dat natuurlijk ook maar dan ben je niet meer bereikbaar, voor veel mensen vervelend.

Zo gaat dat natuurlijk niet werken! Als de tachograaf in je vrachtwagen kapot is heb je immers ook een probleem. Je moet 24 uur per dag verantwoording kunnen afleggen over je whereabouts en als daar gaten in zitten, tja, dán heb je wel een probleem.
10-06-2020, 16:27 door Anoniem
De overheid heeft daarom gekozen om een wearable te ontwikkelen die via bluetooth de contacten van burgers gaat bijhouden

Alleen in het geval van een besmetting zal de data het toestel verlaten en voor contactonderzoek worden gebruikt.
Dan moet volgens mij toch jou data bekent zijn om een vergelijking te maken met of je wel of niet met een besmet
persoon in aanraking bent geweest. Ik zie het verschil niet in tussen een app of wearable. Ik zou me inderdaad
zorgen maken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.