image

Duitsland lanceert deze week bluetooth corona-app voor contactonderzoek

maandag 15 juni 2020, 09:35 door Redactie, 8 reacties

De Duitse overheid lanceert deze week een bluetooth corona-app voor contactonderzoek, zo heeft de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn tegenover de ARD laten weten. Volgen sommige berichten in de Duitse media zou de app morgen al uitkomen, maar dat wilde Spahn niet bevestigen.

In eerste instantie was de Duitse overheid van plan om gegevens die via de corona-app worden verzameld centraal op te slaan, maar na kritiek van verschillende Duitse expertorganisaties werd daar vanaf gezien. Daarnaast werkte deze gecentraliseerde corona-app niet goed met iPhones. Apple staat namelijk niet toe dat apps die in de achtergrond draaien van bluetooth gebruik kunnen maken. Om dit voor corona-apps mogelijk te maken is een API ontwikkeld. Die werkt echter alleen met gedecentraliseerde corona-apps.

Spahn benadrukte dat de corona-app een verschil kan gaan maken voor het contactonderzoek en dat gegevens niet centraal worden opgeslagen. Gebruikers die worden gewaarschuwd dat ze de afgelopen twee weken in contact zijn gekomen met een coronapatiënt krijgen niet de identiteit van deze persoon te zien, ging de minister verder. "Het is een belangrijk instrument dat de infectieketen kan doorbreken", merkte Spahn op.

Op de vraag of bluetooth wel voor contactonderzoek is geschikt stelde de minister dat er wordt gekeken naar de sterkte van het bluetooth-signaal en dat de implementatie hiervan ervoor heeft gezorgd dat de app iets langer op zich heeft laten wachten. Volgens de Duitse minister van Justitie Christine Lambrecht is het niet nodig om aparte wetgeving voor de app in te voeren, zoals de oppositie had gevraagd. De broncode van de app wordt openbaar en burgers zijn niet verplicht de app te gebruiken. Daarnaast kunnen burgers de app zelf verwijderen. Het is dan ook niet nodig om vast te legen hoe lang de app zal worden gebruikt voor het contactonderzoek, aldus Lambrecht.

Reacties (8)
15-06-2020, 09:44 door Erik van Straten
Kansloos.
15-06-2020, 12:50 door MrMerlin
De broncode van de app wordt openbaar en burgers zijn niet verplicht de app te gebruiken. Daarnaast kunnen burgers de app zelf verwijderen. Het is dan ook niet nodig om vast te legen hoe lang de app zal worden gebruikt voor het contactonderzoek, aldus Lambrecht.

Lijkt mij zinvol om vooraf de broncode openbaar te hebben, zodat er door de gemeenschap naar gekeken kan worden. Nu komt dat achteraf, nadat de App dus al in het veld is.

Juist een eindigheid lijkt mij belangrijk om niet tot het einde der tijden met deze App en mogelijke functie-creep te blijven zitten.
15-06-2020, 13:05 door Anoniem
Als ik het goed lees in de broncode repositories, dan maakt deze app gebruik van de Google-Apple Exposure Notification API en kan het niet als volledig open source bestempeld worden. Ik ben benieuwd of de app ook buiten de officiele app stores ondersteund zal worden, anders kan je zonder de privacy voorwaarden van Apple/Google te accepteren hier geen gebruik van maken. (Ook de Nederlandse overheid heeft er een handje van om BigTech aan de macht te houden door een Google/Apple account als voorwaarde te stellen. De Nederlandse covid-19 tracking app zal wat dat betreft niet anders zijn dan bijvoorbeeld de DigiD app.)
15-06-2020, 13:33 door Bitje-scheef
We gaan het zien...
15-06-2020, 13:57 door Anoniem
Spahn benadrukte dat de corona-app een verschil kan gaan maken voor het contactonderzoek
Is dit een reclameboodschap?
15-06-2020, 15:47 door Anoniem
Door Anoniem:
Spahn benadrukte dat de corona-app een verschil kan gaan maken voor het contactonderzoek
Is dit een reclameboodschap?
Eerder een jedi mindtrick.
17-06-2020, 16:01 door Anoniem
Met minimaal 1.5 meter afstand is er toch geen contact?

Gewoon een apart device aanschaffen die gaat piepen.

Laten we alsjeblieft sommige ambtenaren niet nog meer reden voor hun bestaan geven.
02-07-2020, 21:50 door Anoniem
Al is de code open source ik blijf bezorgd over wat de gesloten kernal software onder water nog aan data deelt met Google en Apple. Zij beheersen de encryptie algoritmes. Het toetsen van de open source is waarschijnlijk niet genoeg.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.