image

EDPS: privacy en databescherming essentieel voor succes corona-apps

dinsdag 23 juni 2020, 11:31 door Redactie, 2 reacties

Privacy en databescherming zijn essentieel om corona-apps, of welke technologie dan ook, een succes te maken, zo hebben de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS) en het Europees Bureau voor de Grondrechten (FRA) in een gezamenlijke verklaring laten weten.

De afgelopen weken stonden corona-apps en het gebruik van locatiegegevens continu op de politieke agenda van de EU. "Dergelijke technologieën kunnen grote gevolgen voor het leven van EU-burgers hebben en tot groeiende ongelijkheden leiden", aldus de twee agentschappen. Die voegen toe dat ze sinds de corona-uitbraak het belang hebben benadrukt dat het transparant, veilig en vrijwillig gebruik van technologie de verspreiding van het virus kan inperken.

"De uitbraak van corona heeft een ongekende invloed op ons leven. Het test de veerkracht van onze samenlevingen nu we reageren op deze wereldwijde crisis en de gevolgen zowel op de korte als lange termijn proberen te beperken", zegt Wojciech Wiewiorowski, hoofd van de EDPS. "Databescherming is duidelijk niet het probleem, maar een deel van de oplossing."

Michael O'Flaherty, directeur van het Europees Bureau voor de Grondrechten, stelt dat technologie een belangrijke rol in het leven van burgers kan spelen, maar het wel op een juiste manier moet worden gebruikt, waarbij de fundamentele rechten van mensen en databeschermingsprincipes worden gerespecteerd. Iets waar de EDPS en FRA zich naar eigen zeggen de komende tijd voor zullen inzetten.

Reacties (2)
23-06-2020, 11:42 door Anoniem
Nou onmiddellijk stoppen dan toch.
24-06-2020, 10:24 door Anoniem
Smart distancing vind ik een stuk belangrijker.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.