image

VS mocht telefoon die verdachte via post naar advocaat stuurde onderzoeken

woensdag 24 juni 2020, 16:20 door Redactie, 4 reacties

De Amerikaanse autoriteiten mochten twee laptops, een harde schijf, een computer en een smartphone die een verdachte vanuit het buitenland naar zijn advocaat in de VS verstuurde met een gerechtelijk bevel onderscheppen en onderzoeken, zo heeft een Amerikaanse rechter bepaald (pdf).

De verdachte in kwestie wordt verdacht van het verbergen van de herkomst van politieke giften die van buitenlandse donateurs afkomstig waren. De Amerikaanse man was in het buitenland toen hij hoorde dat het Amerikaanse openbaar ministerie een onderzoek was gestart. Na overleg met zijn advocaten besloot de man zichzelf bij terugkeer in de VS aan de autoriteiten aan te geven.

Tevens kreeg de verdachte het advies om zijn elektronische apparaten die hij op dat moment bij zich had naar zijn advocatenteam te sturen. Volgens de man was dit nodig voor het verkrijgen van juridisch advies en als voorbereiding op zijn verdediging. Op 16 oktober vorig jaar gaf de man zichzelf aan, en had daarbij geen elektronische apparaten bij zich.

Vijf dagen later kregen de autoriteiten een gerechtelijk bevel om het DHL-pakket te onderzoeken dat de man naar zijn advocaten had gestuurd en was onderschept. Volgens de Amerikaanse overheid waren de verstuurde apparaten niet gemaakt met als doel om juridisch advies te krijgen, maar wilde de verdachte die niet bij zich hebben op het moment dat hij zou worden gearresteerd.

De apparaten werden vervolgens doorzocht, waarna gescande documenten van het DHL-pakket aan het advocatenteam van de verdachte werden verstrekt. Volgens het advocatenteam is hiermee de "advocaat-client privilege" geschonden, wat bepaalde communicatie tussen een cliënt en zijn advocaat beschermt en communicatie vertrouwelijk houdt. Daarop verzocht de verdachte om al het bewijsmateriaal dat met het doorzoeken van zijn apparaten was verkregen uit te sluiten.

De rechter in New York wees het verzoek af. Volgens de rechter heeft de verdachte op geen enkele manier aangetoond dat de onderschepte apparaten waren gemaakt in voorbereiding op zijn verdediging, zoals hij beweerde. Tevens bleek geen van de apparaten "geprivilegieerde communicatie" tussen de verdachte en zijn advocaten te bevatten. Alleen het versturen van een pakket naar een advocaat maakt het nog niet geprivilegieerd, aldus de rechter. Die stelde daarnaast dat de kans zeer klein is dat de Amerikaanse overheid op de apparaten enige verdedigingsstrategie van de verdachte zal aantreffen.

Reacties (4)
24-06-2020, 17:17 door Anoniem
Gewoon een geldezel gearresteerd dus. Politiek en mafia hebben duidelijke overeenkomsten. Beetje naar voor hem dat-ie zijn electronica kwijt is, maar de man zal rijkelijk worden beloond na zijn veroordeling. Als het tenminste tot een veroordeling komt.
24-06-2020, 19:16 door Anoniem
De apparaten werden vervolgens doorzocht, waarna gescande documenten van het DHL-pakket aan het advocatenteam van de verdachte werden verstrekt.
Dit is slordig geschreven. In het origineel is (een beetje) duidelijker dat het (kennelijk) gaat om kopietjes van documenten uit het pakket. Maar aangezien de crux is dat er electronische apparaten in zaten blijft het de vraag waar dat met die "gescande kopietjes van documenten" nu helemaal over gaat.

Alleen het versturen van een pakket naar een advocaat maakt het nog niet geprivilegieerd, aldus de rechter.
Wat is dan wel het criterium?

Die stelde daarnaast dat de kans zeer klein is dat de Amerikaanse overheid op de apparaten enige verdedigingsstrategie van de verdachte zal aantreffen.
Dus er moet een verdedigingsstrategie op staan, en advocatenadvies inwinnen om er een te formuleren telt niet?

Mischien moet je dan maar zulke pakketjes versturen met een document "STRATEGIE: WINNEN" erop. Valt het dan wel onder de "attorney-client privilege"-regels?

Hoe dan ook, verstuur nooit data onversleuteld. Niet in een pakket, niet over het netwerk. Nooit.


Nou, dan zelf *kuch* even *kuch* gelezen. Uit het gelinkte document:
``The burden of establishing the existence of an attorney-client privilege, in all of its elements, rests with the party asserting it.'' Dat laatste is wat'ie doet. Dat eerste moet'ie dus aannemelijk maken.

``There was no letter or other document that discussed even in vague terms the legal advice being sought.''
Kennelijk verwacht deze rechter een briefje in het pakket. "Lieve advocaten, gelieve de bijgaande materialen [lijstje invoegen] en hun data-inhoud te beoordelen op relevantie voor de zaak zoals eerder besproken, en gebruik ze voor het formuleren van een verdedigingsstrategie." Printen, in het pakket, en versturen.

Hoewel ik nergens zie staan dat het briefje ook werkelijk in het pakket moet zitten, dus een briefje sturen van die strekking en dat overleggen zou nog steeds moeten kunnen werken.
25-06-2020, 08:55 door Anoniem
We hebben het hier over Amerika en de Amerikaanse wetgeving. Waarom is dit van belang op een Nederlandse security website?
25-06-2020, 12:37 door Anoniem
Door Anoniem: We hebben het hier over Amerika en de Amerikaanse wetgeving. Waarom is dit van belang op een Nederlandse security website?
Kunnen sommige reaguurders net doen, of ze overal verstand van hebben!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.