image

Duits hof dwingt Facebook om dataverzameling te beperken

woensdag 24 juni 2020, 14:35 door Redactie, 4 reacties

Facebook mag data die het verzamelt via andere Facebookdiensten, zoals WhatsApp en Instagram, alleen nog aan Facebookprofielen koppelen na de vrijwillige toestemming door gebruikers. Dat heeft het Duitse Bundesgerichtshof bepaald, de hoogste federale rechtbank in Duitsland.

De uitspraak is een overwinning voor de Duitse mededingingsautoriteit, die vorig jaar maatregelen aankondigde om het verzamelen en koppelen van data door Facebook te beperken. Naast Facebookdiensten zoals WhatsApp en Instagram gaat het ook om het verzamelen van gebruikersgegevens via third-party websites om die vervolgens aan het Facebookprofiel van de gebruiker te koppelen.

Dit gebeurt bijvoorbeeld via Like-knoppen die op websites aanwezig zijn en Facebook inzicht geven in welke websites en content iemand bezoekt. Wanneer gebruikers geen toestemming geven kan Facebook alleen nog zeer beperkte gegevens verzamelen en die aan het profiel van de gebruiker koppelen. Hiervoor moet Facebook oplossingen ontwikkelen, die de mededingsautoriteit vervolgens zou beoordelen.

Een regionale rechtbank schortte de beslissing van de mededingsautoriteit eind vorig jaar echter op. Deze rechtbank twijfelde over de rechtsgeldigheid van de bepaling van de mededingingsautoriteit. "Zelfs als de betwiste data in strijd met de privacywetgeving is, is het niet tegelijkertijd een overtreding van de mededingswetgeving", aldus de regionale rechtbank. Die besloot om de bepaling van de mededingingsautoriteit tijdelijk op te schorten, wat inhield dat Facebook die voorlopig niet hoeft door te voeren.

Het Bundesgerichtshof heeft daar nu een streep doorheen gehaald. Volgens de federale rechtbank staat het vast dat Facebook de dominante positie misbruikt. Daarnaast noemt het hof de algemene voorwaarden van de sociale netwerksite oneerlijk, omdat gebruikers geen keuze hebben en wel moeten toestaan dat hun gegevens worden gebruikt. Vanwege Facebooks positie en het gebrek aan keuze voor gebruikers is er volgens het hof sprake van exploitatie van gebruikers, en is daarom ook de mededingswetgeving van toepassing.

Facebook laat in een reactie aan persbureau Reuters weten dat de mededingingsregels niet worden overtreden en er voorlopig niets zal veranderen voor gebruikers en bedrijven in Duitsland die Facebooks diensten gebruiken. De Duitse mededingingsautoriteit is blij met de uitspraak. "Wanneer data op onrechtmatige wijze wordt verzameld en gebruikt, moet het mogelijk zijn om onder mededingingswetgeving op te treden, om misbruik van marktmacht te voorkomen", zegt president Andreas Mundt op Twitter.

Reacties (4)
24-06-2020, 16:45 door Anoniem
Men zou ook wel eens iets kunnen ondernemen tegen het misbruik maken van de absolute monopoliepositie van bedrijven achter Google en Facebook. “Google en Facebook" zijn wat dit betreft dominerende bedrijven in de markt en ze gedragen zich ook daarnaar.

Hun "black box" (geheime) steeds veranderende algoritmen hebben een belangrijke impact op o.a. de journalistiek.
Hun algortitmen zijn geheim, men heeft dus geen idee over hun werking. Maar de uiteindelijke resultaten worden zichtbaar en zijn dus meetbaar.

Als een krant bijvoorbeeld destijds een pro-Brexit standpunt huldige, zorgde Big Tech daarop voor beperkte online distributie. Ze "knepen" a.h.w. de verspreiding van deze ongeprefereerde info "af".

Hierover is nog geen debat gestart. Hier bemoeien de zogenaamde waakhonden zich niet mee. Wat ze voorlopig doen is een beetje gerommel in de marge. Iets dat deze grote Techbedrijven niet zal dwingen een andere meer "eerlijker" en "onafhankelijker" koers te gaan varen en wel zonder de door hen opgedrongen, geprofileerde en geprefereerde globale wereldvisie. Google don't be evil als waarschuwing werd losgelaten, maar met welke reden eigenlijk?

luntrus
24-06-2020, 16:56 door Anoniem
Zoiets zo op Europees niveau aangepakt moeten worden ipv door landen individueel.
25-06-2020, 09:01 door Anoniem
Door Anoniem: Men zou ook wel eens iets kunnen ondernemen tegen het misbruik maken van de absolute monopoliepositie van bedrijven achter Google en Facebook. “Google en Facebook" zijn wat dit betreft dominerende bedrijven in de markt en ze gedragen zich ook daarnaar.

Wetgeving tegen monopolie- en machtsmisbruik zijn vooral gericht op het voorkomen van oneerlijke concurrentie die ten nadele zou zijn van de consument en daar wringt het schoentje: De consument kan Google en Facebook gratis gebruiken.

Een absoluut monopolie is het niet echt; er zijn alternatieven waar je even gratis terecht kan. Het feit dat een sociaal netwerk weinig zinvol is als er niemand op zit die je kent is voor de wetgever niet relevant.

Dat journalisten ervanuit gaan dat wat er bovenaan staat in Google de waarheid is en bijgevolg niet dieper graven getuigt van slechte journalistiek
30-06-2020, 08:50 door spatieman
right...
en de paus bekeerd zich tot boedisme.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.