image

Celstraf voor man die met gekaapte Wehkamp-accounts goederen bestelde

dinsdag 14 juli 2020, 14:19 door Redactie, 4 reacties

Een 26-jarige man uit Rheden die met gekaapte Wehkamp-accounts voor ruim 164.000 euro aan goederen bestelde en betrokken was bij het oplichten van een aannemersbedrijf voor 109.000 euro is veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Dat heeft de rechtbank Gelderland vandaag geoordeeld.

De man wist met behulp van gestolen inloggegevens toegang tot Wehkamp-accounts te krijgen. Een deel van de inloggegevens was via phishing verkregen. Hiervoor maakte de man gebruik van phishingmails die van Marktplaats afkomstig leken. In deze berichten stond dat het e-mailadres van de ontvanger was gewijzigd en dit door het openen van de meegestuurde link ongedaan kon worden gemaakt.

De link opende een phishingpagina. Gegevens die gebruikers hier invoerden kwamen bij de Rhedenaar terecht. De man en anderen konden met deze inloggegevens op meerdere Wehkamp-accounts inloggen en bestellingen plaatsen. Die lieten ze afleveren bij afhaalpunten. Een groot deel van de bestellingen werd door de fraudeafdeling van Wehkamp geannuleerd. Een deel werd echter wel geleverd en afgehaald. Wehkamp is hierdoor ook opgelicht, zo laat de rechtbank weten.

Daarnaast werd in 2017 een aannemersbedrijf slachtoffer van factuurfraude en maakte zo'n 109.000 euro over naar een bankrekening van de man. Die gaf het geld in twee weken, samen met anderen, uit aan auto's, sieraden en het casino. Een deel van het geld werd contant opgenomen.

"De man was betrokken bij een organisatie die zich gedurende een aantal maanden op grote schaal bezig hield met zogeheten (phishing)fraude", aldus de rechtbank. De Rhedenaar was al eens eerder voor fraude- en cybercrime-gerelateerde feiten veroordeeld, wat in het nadeel van de man werd meegewogen. Aan de andere kant is de redelijke termijn in deze zaak volgens de rechter ruim overschreden, waardoor de man twee maanden gevangenisstraf minder kreeg. Naast zijn celstraf moet hij ook ruim 54.000 euro terugbetalen, wat de helft is van het geld dat hij samen met anderen heeft witgewassen.

Reacties (4)
14-07-2020, 16:23 door quikfit
Hmm,misdaad loont...
14-07-2020, 19:31 door Anoniem
Door quikfit: Hmm,misdaad loont...

Vraag me af waarom niet het gehele bedrag terugbetaald moet worden. Of is een gedeelte op andere manieren al teruggekomen?
14-07-2020, 22:48 door Anoniem
Door Anoniem:
Door quikfit: Hmm,misdaad loont...

Vraag me af waarom niet het gehele bedrag terugbetaald moet worden. Of is een gedeelte op andere manieren al teruggekomen?
Als je het artikel eerst eens helemaal leest, voordat je reageert. Hij heeft met anderen het geld witgewassen.
15-07-2020, 00:19 door Anoniem
Het vervelende is dat dit soort hacks mogelijk blijven en je accountgegevens niet veilig genoeg blijken tegen compromitteren door frauderende cybercriminelen. Niet alleen bij de Wehkamp, ook recentelijk bij bol dot com en dit zal de eerste en zeker niet de laatste keer blijken te zijn.

Het moet natuurlijk tot een veroordelen komen van de schuldigen en hun helpers, maar hun stiel zal ook wat moeilijker uitvoerbaar moeten worden gemaakt. Slechts melden bij de AP en het boetekleed aantrekken helpt niet. Zet deze data-kasten niet op een kier. Ook servers en clouddiensten dienen hier beter tegen gewapend te zijn.

En voor de klanten verander regelmatig je accountgegevens (zoals wachtwoorden), ook een password manager kan worden gekraakt. Alles wat te mooi is om waar te zijn, is dat meertal ook. Als je wat deelt met het Internet, zou dat ook kunnen betekenen dat je het deelt met de hele wereld. Houdt dat steeds bij al je handelen online in de gaten, hoe kwetsbaar je je eigenlijk hebt gemaakt. "Can you really trust them fully?". het is alles een kwestie van gegeven vertrouwen, dat niet beschaamd moet worden.

luntrus
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.