image

Mozilla lanceert Thunderbird 78, maar adviseert Enigmail-gebruikers te wachten

vrijdag 17 juli 2020, 10:00 door Redactie, 5 reacties

Mozilla heeft na bijna een jaar een geheel nieuwe versie van Thunderbird uitgebracht, maar gebruikers van de Enigmail-extensie, gebruikt om versleuteld te e-mailen, wordt geadviseerd die nog niet te installeren. Thunderbird 78 die vanochtend uitkwam biedt onder andere een aangepaste vormgeving, dark mode en heeft Thunderbirds Lightning Calendar geïntegreerd. Voorheen was dit nog een losse extensie.

Ook de schermen voor het instellen en beheren van accounts zijn aangepast, alsmede de weergave van mappen en iconen. Eén van de grootste veranderingen is echter de ingebouwde ondersteuning van versleutelde e-mail via OpenPGP. Thunderbird ondersteunt al jaren de mogelijkheid om versleutelde e-mails te versturen via de S/MIME (Secure/Multipurpose Internet Mail Extensions) encryptiestandaard en zal dit ook blijven doen.

Via de Enigmail-extensie is het mogelijk om Thunderbird met OpenPGP te gebruiken, volgens de ontwikkelaars de meestgebruikte encryptiestandaard ter wereld. Thunderbird 68 is echter de laatste versie die met de Enigmail-extensie werkt. De Thunderbird-ontwikkelaars hebben besloten om de ondersteuning van OpenPGP direct in de e-mailclient in te bouwen.

Oorspronkelijk was het plan om deze functionaliteit met de lancering van Thunderbird 78 gereed te hebben, maar dat bleek niet haalbaar. In plaats daarvan zal OpenPGP-support in Thunderbird 78.2 verschijnen, die de "komende maanden" moet uitkomen. Aangezien Thunderbird 78 niet werkt met Enigmail wordt gebruikers van de extensie aangeraden om de nieuwe versie nog niet te installeren.

Vooralsnog is Thunderbird 78 alleen beschikbaar als handmatige upgrade. Gebruikers moeten de versie zelf via Thunderbird.net downloaden en installeren. In de nabije toekomst zullen Thunderbird-gebruikers automatisch naar deze versie worden geüpgraded. In het geval van Enigmail-gebruikers zal dit pas met de lancering van Thunderbird 78.2 zijn. Deze versie zal namelijk alle Enigmail-instellingen automatisch importeren in de nieuwe OpenPGP-feature van Thunderbird. Thunderbird 68 wordt tot de herfst van dit jaar met beveiligingsupdates ondersteund.

Volgens Mozilla is Thunderbird 78 het begin van een nieuw tijdperk voor de e-mailclient en ziet de toekomst er goed uit. In 2018 liet Mozilla nog weten dat de e-mailclient meer dan 26 miljoen gebruikers heeft.

Reacties (5)
17-07-2020, 12:33 door Anoniem
Niet dat het zo belangrijk is, maar wordt thunderbird niet verder ontwikkeld door de thunderbird community of is dat ondertussen alweer veranderd?


Ik ben trouwens zelf ook een thunderbird gebruiker en heb enigmail ook geinstalleerd met de hoop dat de standaard instellingen goed staan. (ik heb geen idee of mijn contacten ook thunderbird met enigemail hebben geinstallaard) Maar ik heb echter nog nooit enige reactie gezien van enigmail. Ik verwacht dan ook weinig met de ingebouwde opengpg-support, want het zal vast niet aan de addon liggen. Dat vind ik wel een beetje triestig hoor.
18-07-2020, 14:02 door Anoniem
Ach ik gebruik op de Mac alleen de apple mail client,wel gebruik ik liever firefox van mozilla als standaard browser voor het internet. Vind ik gebruikersvriendelijker dan Safari.
18-07-2020, 15:25 door Anoniem
Ik gebruik Thunderbird met Enigmail. Nog even wachten dus.
18-07-2020, 20:31 door johanw - Bijgewerkt: 18-07-2020, 20:32
En als 78.2 uitkomt ook maar even de kat uit de boomkijken, want de implementatie van Mozilla is veel incompleter dan de huidige enigmail + GnuPG setup. Smartcards worden niet ondersteund en de meeste GnuPG opties op keys ook niet.

Omdat Thunderbird, in navolging van een zeer irritante mode, het uitzetten van automatische updates tegenwoordig verwijderd heeft uit de user instellingen heb ik het maar via de registry geregeld: maak een DWORD32 aan op HKLM\SOFTWARE\Policies\Mozilla\Thunderbird\DisableAppUpdate en zet de waarde op 1.
20-07-2020, 17:05 door Anoniem
Door johanw: En als 78.2 uitkomt ook maar even de kat uit de boomkijken, want de implementatie van Mozilla is veel incompleter dan de huidige enigmail + GnuPG setup. Smartcards worden niet ondersteund en de meeste GnuPG opties op keys ook niet.

Omdat Thunderbird, in navolging van een zeer irritante mode, het uitzetten van automatische updates tegenwoordig verwijderd heeft uit de user instellingen heb ik het maar via de registry geregeld: maak een DWORD32 aan op HKLM\SOFTWARE\Policies\Mozilla\Thunderbird\DisableAppUpdate en zet de waarde op 1.
Kan je me uitleggen wat het nut is van Enigmail te gebruiken op Windows?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.