image

Tweede Kamer stelt vragen over ontwikkeling van Infectieradar

vrijdag 31 juli 2020, 10:14 door Redactie, 6 reacties

De Infectieradar van het RIVM blijft de gemoederen in de Tweede Kamer bezighouden. Opnieuw zijn er over de website Kamervragen aan minister De Jonge van Volksgezondheid gesteld. Begin juni bleek het door een kwetsbaarheid mogelijk te zijn om vragenformulieren te bekijken die door deelnemers waren ingevuld om aan Infectieradar deel te nemen.

Deze invulde formulieren met allerlei persoonlijke en medische informatie waren, door alleen het aanpassen van een getal in de adresbalk van de browser, voor derden toegankelijk. Na ontdekking van de kwetsbaarheid werd de website uit de lucht gehaald en kondigde De Jonge aan dat er een geheel nieuwe Infectieradar werd ontwikkeld. Ook stelde de minister dat de ontwikkelaar van het vragenformulier van het beveiligingslek afwist. Iets wat later niet bleek te kloppen.

Begin deze maand liet het RIVM weten dat het hoopt Infectieradar in september weer operationeel te hebben. D66 en de VVD hebben De Jonge nu Kamervragen gesteld over de ontwikkeling van de website. Zo moet de minister laten weten met welk softwarebedrijf er nu wordt gewerkt, of er verschillende partijen zijn benaderd en hoeveel de ontwikkeling van de website heeft gekost.

Verder moet De Jonge duidelijk maken of hij van plan is om met bestaande systemen te gaan samenwerken. Eerder stelde de minister dat het niet mogelijk bleek om met de Grote Griepmeting samen te werken. "Is er naar aanleiding van het feit dat de website opnieuw wordt opgebouwd nog contact geweest met de ontwikkelaars GGM? Waarom heeft dit niet tot verdere samenwerking geleid?", vragen D66-Kamerlid Diertens en VVD-Kamerlid Veldman.

Als laatste moet De Jonge laten weten wanneer Infectieradar weer volledig betrouwbaar operationeel zal zijn. De minister heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

Reacties (6)
31-07-2020, 13:40 door Anoniem
Logica is weer ver te zoeken in de politiek. Indien de ontwikkelaar wel van het lek had afgeweten, had deze immers toegang moeten blokkeren, en het lek moeten verhelpen. Verder vraag ik mij af waarom de Jonge met dergelijke onware beweringen komt.
31-07-2020, 22:23 door Anoniem
Ik weet niet wat er nou volks en vrijheid is aan het stellen van vragen mbt wanneer de infectieradar weer beschikbaar is?
Een oplossing voor een probleem lanceren waarvan het probleem arbitrair van opbouw en aard is, is een garantie voor nog weer een nieuw stukje bureaucratie.

Meer voor de hand liggende vragen zijn ondermeer:
1) bij hoeveel besmetting bij x laag percentage vastgestelde overlijdens-oorzaken kan de infectie radar sowieso worden ontmanteld?
Want op dat moment moet sowieso namelijk wel het sein veilig zijn bereikt.
Dit maakt vraag 3 van de vragenstellers dan ook weer overbodig.

2) Wat heeft de infectie-radar tot nu toe voor meerwaarde gehad dat ook niet langs andere - bestaande communicatie kanalen had kunnen worden gecommuniceerd?

Verder heeft het vissen door kamerleden naar met welke diensten-aanbieders wel/niet wordt samengewerkt meer alsof ze de enorme drang voelen om op de stoel van de inkoop-adviseur / contract manager en diens taak voor ideale inkoop-criteria en mix van daarvoor in aanmerking komende aanbieders.
Dus gaan deze politici vrij onlogisch op de stoel van de ambtenarij zitten.
De initiatiefnemers van de Grote Griepmeting? Werkelijk?
Dat vissen lijkt mij een hoofdzakelijk een uitvoeringskwestie en geen politiek hoofdzaak.
Een no-go dus.
Zonder een Corona uitbraak was deze website er voorlopig niet zo snel nodig.
Dus de hele grondslag voor de infectieradar is ook vrij dun, omdat er al andere publiekelijk beschikbare internet kaarten door Rivm en aanverwante partijen worden bijgehouden.
Onder andere via hun eigen website, GIS (WMS, WMF diensten) en dergelijke.
Begin daar nou eens bij.
31-07-2020, 23:03 door Anoniem
zal die ook computer infecties laten zien bvb ransombrol : zodat er toch zeker iets nuttig op staat
01-08-2020, 17:17 door karma4
Voor medische vragen ondersteuning en controle is die infectieradar app totaal overbodig.
De ziekenhuizen (beginnend met OLV) hadden die werkend met alle voorwaarden, nazorg en begeleiding.
Het enige probleem daarbij zou kunnen zijn dat de gegevens wegens privacy niet met het RIVM gedeeld zouden mogen worden. Als privacy goede volksgezondheid in de weg staat is dat een probleem met AP om dat op te lossen.
02-08-2020, 16:09 door Anoniem
Dit is dezelfde minister die het PGB portaal laat maken.
03-08-2020, 07:09 door Anoniem
Die de Jonge moet zich op andere zaken controleren i.p.v. appies en websites.

Heeft die net de computer en appies op zn telefoon ontdekt ofzo.

Ik moet helemaal niks hebben van partijen met een geloofsachtergrond maar dat terzijde.

Het voelt voor mij aan als een newbee die wat ontdekt heeft en dat vol lof aanprijst vervolgens zijn werkplek totaal verrampeneert omdat er geen local hardening is uitgevoerd en dus te veel vrijheden heeft...waarop alle helpdesken overbelast raken en alle experts weer roepen

O NEE DAAR IS DIE WEER.... ik neem vandaag vrij. Dan maar boven de kattebak hangen.

En een filmpje van Hans Teeuwen beschouwen. Iets met terug naar je holletje..

Moet je zien wat een gez..k we er weer van hebben ...al dat geld die die ambtenaren verbrassen m.b.t .discussies die ze in den beginnen hadden kunnen voorkomen. Ze creëren hun eigen werk.

Ik word zooooooooooooooooo moe van die man.

Nog even en de koning bemoeit zich er ook mee.

Wat is dit voor façade in hemelsnaam? O nee daar geloof ik niet in. P.v.d daar is die weer. Dat geloof is niet uit te bannen.


.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.