image

Verlopen certificaat zorgde voor onjuiste coronacijfers in Californië

vrijdag 14 augustus 2020, 11:33 door Redactie, 7 reacties

Een verlopen certificaat en een serverprobleem heeft voor onjuiste coronacijfers in de Amerikaanse staat Californië gezorgd, zo heeft Mark Ghaly, hoofd van het Californische ministerie van gezondheidszorg, bekendgemaakt. Eén van de grootste commerciële laboratoria die mensen op corona test kon vijf dagen lang geen testresultaten versturen omdat de staat was vergeten een certificaat te verlengen. Inmiddels is het certificaat vernieuwd.

Daarnaast was er een ander probleem met de California Reportable Disease Information Exchange, die alle coronacijfers verzamelt. Door een serverprobleem dat zich eind juli voordeed kon de staat geen testuitslagen van laboratoria ontvangen. Er werd een tijdelijke workaround geïmplementeerd om de data toch binnen te krijgen. De workaround had tijdelijk moeten zijn, maar werd niet uitgeschakeld.

Door de problemen met het systeem ontstond er een backlog met 250.000 tot 300.000 records die nog moesten worden verwerkt. Volgens Ghaly heeft het dataprobleem voor een onjuiste telling van het aantal bevestigde gevallen en infectiepercentage gezorgd, wat belangrijke cijfers zijn voor de reactie van de staat op de uitbraak. Daarnaast zorgde het probleem ervoor dat er geen bron- en contactonderzoek kon worden uitgevoerd bij personen die positief waren getest.

Voordat de Californische overheid de problemen met het systeem bekendmaakte had gouverneur Gavin Newsom tijdens een persconferentie laten weten dat het aantal infecties die week met 21 procent was afgenomen. De Los Angeles Times meldt dat staatsfunctionarissen al voor de persconferentie van de gouverneur op de hoogte waren van een probleem met de testuitslagen in het datasysteem. Dat de omvang van de backlog pas later bij hem duidelijk werd wijt Ghaly aan communicatieproblemen.

Reacties (7)
14-08-2020, 12:01 door Anoniem
IT en overheid blijft een spannende combinatie.
14-08-2020, 12:51 door Anoniem
Dus 4 fouten, dat is knap.
- geen certficaat vernieuwd, geen goede procesinrichting met agenda beheer
- server defect: hardware geen backup of onderhoud contract
- workaround vergeten te verwijderen: versie beheer niet op orde
- gouverneur verkeerd geïnformeerd: communicatie door iedereen en onvolledig wegens organsiatie chaos


Het lijkt precies op de RIVM in NL.
14-08-2020, 12:56 door Bitje-scheef
Zeker daar, iedere gemeente heeft zijn eigen eilandje op IT gebied. Dit heeft te maken dat iedere gemeente zijn eigen inkomsten pot heeft.

Er zijn dus een aantal vrij modern (veel inwoners) en een aantal met een soort vrijwillige IT dienst (paar 100 inwoners).
Eigenlijk zijn grote delen van de VS een soort 3e wereld land.
14-08-2020, 13:11 door Briolet
Ik ken genoeg grote bedrijven die ook wel eens certificaten laten verlopen. Een paar jaar geleden gebeurde dat bij ziggo. Een overheid heeft daar echt geen alleenrecht op.

En ik had het laatst bij de mailserver van een kleine mailprovider. Dat betrof notabene een Let's Encrypt certificaat. Blijkbaar hebben ze er teveel op vertrouwd dat die update altijd vlekkeloos loopt en de waarschuwing voor verlopen genegeerd.
14-08-2020, 15:42 door Anoniem
Wat is het toch ingewikkeld om een digitale Agenda bij te houden, de data voor certificaat wisseling in te voeren en een alarm in te stellen, opdat je op tijd de zaak kan regelen.
15-08-2020, 22:02 door Anoniem
Door Anoniem: IT en overheid blijft een spannende combinatie.

Zolang overheden, zeker in NL, hun zaken om de zoveel jaar moeten aanbesteden hebben overheden niet zoveel in te brengen. Leveranciers zijn heer en meester in het breken van beloften en contracten. SwissLog en Verint zijn o.a. zulke boeven ...
17-08-2020, 11:26 door Anoniem
Door Anoniem: Wat is het toch ingewikkeld om een digitale Agenda bij te houden, de data voor certificaat wisseling in te voeren en een alarm in te stellen, opdat je op tijd de zaak kan regelen.
Persoonlijke agenda? Of gemeenschappelijke agenda?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.