image

Instagram bewaarde door gebruikers verwijderde berichten en foto's

vrijdag 14 augustus 2020, 13:44 door Redactie, 5 reacties

Foto's en privéberichten die gebruikers van Instagram verwijderden bleven langer dan een jaar op de servers van het bedrijf bewaard en waren via Instagrams eigen downloadtool gewoon nog te downloaden, zo ontdekte beveiligingsonderzoeker Saugat Pokharel. Instagram stelt op de eigen website dat het tot negentig dagen kan duren voordat door gebruikers verwijderde foto's en berichten van de servers zijn verwijderd, maar dat bleek niet het geval te zijn.

Om aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) te voldoen introduceerde Instagram in 2018 de mogelijkheid voor gebruikers om hun data te downloaden. De download van Pokharel bevatte foto's en berichten die de onderzoeker al meer dan een jaar geleden had verwijderd. Zo ontdekte hij dat de door hem verwijderde data nog op de servers van Instagram stond.

Het probleem werd vorig jaar oktober door Pokharel aan Instagram gerapporteerd en begin deze maand verholpen, zo laat hij tegenover TechCrunch weten. Instagram bevestigt dat de bug is opgelost. Voor zijn bugmelding ontving de onderzoeker een beloning van zesduizend dollar.

Reacties (5)
14-08-2020, 14:08 door Anoniem
Hoe bedoel je... Iets van internet deleten?
14-08-2020, 14:37 door Anoniem
En ik meende mij te herinneren - corrigeer mij maar als het niet waar is - dat Google het zelfde deed.
14-08-2020, 16:41 door Anoniem
Door Anoniem: En ik meende mij te herinneren - corrigeer mij maar als het niet waar is - dat Google het zelfde deed.
Anders de grote diensten wel. Zie o.a. het boek van Snowden.
15-08-2020, 07:55 door Anoniem
Toen ik las "een jaar", toen dacht ik "aaah, maar een jaartje?!?". Voor zulke bedrijven is dat vrij kort hoor. Ik dacht zelfs dat die gegevens permanent op de servers bleven staan. Dacht ergens gelezen te hebben dat de "delete" knop eigenlijk een "hide" knop was, maar blijkbaar is dat toch niet zo?
15-08-2020, 13:15 door Anoniem
ehh, je verwacht het niet he....oh wacht..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.