image

ING en Ahold Delhaize komen met nieuwe digitale betaalpas

dinsdag 18 augustus 2020, 09:44 door Redactie, 16 reacties
Laatst bijgewerkt: 18-08-2020, 10:10

ING en Ahold Delhaize zijn bezig met de ontwikkeling van een nieuwe digitale betaalmethode voor zowel fysieke winkels als webshops, zo laat het Financieele Dagblad deze morgen weten. De "digitale betaalpas" zal vandaag worden gepresenteerd en is vooral gericht op personen die vaak bij dezelfde winkel kopen en bij het afrekenen niet allerlei persoonlijke gegevens willen achterlaten.

De betaalmethode maakt gebruik van "tokenization", waarbij een token de gevoelige gegevens van de klant vervangt. Winkels ontvangen van ING een uniek klantnummer, maar weten verder nagenoeg niets van de klant. Zaken als rekeningnummer worden niet gedeeld. Dit moet onder andere voorkomen dat bij een datalek persoonsgegevens van klanten op straat komen te liggen.

Het onderliggende systeem is ontwikkeld door Mastercard, dat al langer "tokenization solutions" aanbiedt. In het vierde kwartaal van dit jaar zal ING de tokens bij een beperkte groep van duizend rekeninghouders gaan testen. Wanneer de proef een succes is zal het systeem breder worden ingezet.

Reacties (16)
18-08-2020, 09:55 door MadCyberlion
De "digitale betaalpas" zal vandaag worden gepresenteerd en is vooral gericht op personen die vaak bij dezelfde winkel kopen en bij het afrekenen niet allerlei persoonlijke gegevens willen achterlaten.

Bij ING & Ahold Delhaize?
18-08-2020, 10:07 door Anoniem
Haha, en dat klantnummer wordt dan gelijk aan je Bonuskaartnummer, zeker?
18-08-2020, 10:20 door Anoniem
Pinbetalingen lopen via een betaalprovider. Die krijgt de rekeningnummers te zien, de winkelier niet. De winkelier krijgt aan het eind van de dag per bank een totaalbedrag overgeboekt van de pinbetalingen van rekeninghouders van die bank.

Mijn eerste gedachte is dat hier een probleem wordt opgelost dat al lang en breed opgelost is. Maar bij nader inzien is het toch niet een andere manier om hetzelfde te bereiken. Bij de huidige oplossing kan de winkelier verschillende betalingen niet met elkaar in verband brengen, met wat hier wordt ingevoerd kan dat, dankzij het klanttoken, wel.
18-08-2020, 10:39 door MrMerlin
Ben heel benieuwd wat het verdienmodel voor ING en Ahold hierbij is?
18-08-2020, 10:40 door Anoniem
Door Anoniem: .... Bij de huidige oplossing kan de winkelier verschillende betalingen niet met elkaar in verband brengen, met wat hier wordt ingevoerd kan dat, dankzij het klanttoken, wel.
Precies: voor de winkel is het duidelijk één en dezelfde klant, dus daar kunnen ze een profiel van maken, speciale aanbiedingen doen etc. om die klant binnenboord te houden. Maar de winkel weet niet WIE het is: geen naam, adres, leeftijd etc. Groot voordeel: de winkel kan geen persoonsgegevens lekken.
Wat privacy vriendelijker dan de gewone klantenpas.
18-08-2020, 10:42 door MrMerlin
Ik zie wel een haakje, onder PSD2 kan de winkelier er nu voor kiezen om iets met de transactiedata te doen met beperkingen. Door dit in te voeren wordt niet langer de winkelier maar de bank te andere partij van de transactie en kan (wellicht zonder beperkingen) iets met deze data gaan doen.
18-08-2020, 10:49 door Anoniem
Wellicht nieuw verdienmodel: https://www.banken.nl/nieuws/8401/inkomsten-banken-onder-druk-vijf-nieuwe-verdienmodellen
18-08-2020, 11:08 door Anoniem
Kan je uit het artikel concluderen dat dit een oplossing is om alleen de bankgegevens niet bij de webshop achter te laten?

NAW gegevens lijken mij toch wel erg handig voor een webshop. Uiteindelijk moet de bestelling op het correcte adres afgeleverd worden en dat gaat niet lukken met een token.
18-08-2020, 11:19 door Anoniem
Snap nog steeds niet waarom ideal jouw volledige naam en bankrekeningnummer aan de ontvanger verstrekt. Overigens kunnen dit nog meer gegevens zijn, op de site van ideal kan ik in ieder geval niet terugvinden welke gegevens ze delen, ook niet waarom dit noodzakelijk zou zijn.

Oftewel ideal voldoet niet aan de AVG. Dit begint te wennen dat veel bedrijven zich, blijkbaar, niet aan de wet hoeven te houden, zou jij als burger eens moeten doen..

Zouden er overigens nog mensen zijn die ING en Ahold Delhaize vertrouwen?
18-08-2020, 13:03 door Anoniem
Door Anoniem: Kan je uit het artikel concluderen dat dit een oplossing is om alleen de bankgegevens niet bij de webshop achter te laten?

NAW gegevens lijken mij toch wel erg handig voor een webshop. Uiteindelijk moet de bestelling op het correcte adres afgeleverd worden en dat gaat niet lukken met een token.

Albert Heijn heeft haar eigen transport afdeling. Je kan immers boodschappen online bestellen en thuis laten bezorgen. Ook hebben veel AH's een afhaalpunt voor PostNL. Dus de infrastructuur ligt er.
18-08-2020, 13:26 door Anoniem
Door Anoniem: Snap nog steeds niet waarom ideal jouw volledige naam en bankrekeningnummer aan de ontvanger verstrekt. Overigens kunnen dit nog meer gegevens zijn, op de site van ideal kan ik in ieder geval niet terugvinden welke gegevens ze delen, ook niet waarom dit noodzakelijk zou zijn.

Oftewel ideal voldoet niet aan de AVG. Dit begint te wennen dat veel bedrijven zich, blijkbaar, niet aan de wet hoeven te houden, zou jij als burger eens moeten doen..

Zouden er overigens nog mensen zijn die ING en Ahold Delhaize vertrouwen?
Ideal is gewoon de electronische versie van een giro betaalkaart.
18-08-2020, 16:32 door Anoniem
Dus, Nederland gaat eindelijk eens de 21e eeuw in?
Werd tijd.
18-08-2020, 20:24 door Anoniem
Ach, over enkele decennia weet iedereen digitaal alles over iedereen. Het kan ook goed uitpakkken: Politiek, religie, marketing en andere dogma's hebben dan voorgoed hun functies verloren. Creatie floreert.
18-08-2020, 20:35 door Anoniem
Meer info: https://www.trouw.nl/economie/ing-test-een-privacy-vriendelijker-betaalmethode-bij-albert-heijn~baaa5d86/
20-08-2020, 11:14 door Anoniem
Goed voor mijn mastercard aandelen :)
22-08-2020, 17:00 door Anoniem
Ik snap niet dat een bank hieraan meewerkt.

Zien ze niet dat dit een opstapje is voor supermarkten om zelf betaalprovider te worden en in de toekomst helemaal om banken heen transacties af te gaan handelen...?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.