image

Androidtelefoons door beveiligingslekken op afstand over te nemen

woensdag 9 september 2020, 12:01 door Redactie, 5 reacties

Verschillende kwetsbaarheden in Android maken het mogelijk om toestellen op afstand over te nemen, zo waarschuwt Google. Het techbedrijf heeft beveiligingsupdates uitgebracht om de problemen te verhelpen. Met de maandelijkse patchronde van september behoren in totaal 53 kwetsbaarheden tot het verleden.

Daarvan zijn er acht als kritiek bestempeld. Drie van deze kwetsbaarheden bevinden zich in Android, de overige vijf in closed-source onderdelen van chipfabrikant Qualcomm. De kritieke Androidlekken zijn aanwezig in het Media Framework en Android System. In het geval van het Media Framework zou een aanvaller via een speciaal geprepareerd bestand op afstand willekeurige code kunnen uitvoeren in de context van een geprivilegieerd proces.

De kritieke kwetsbaarheden in Android System zijn via een "speciaal gemaakte transmissie" op afstand door een aanvaller te misbruiken. Google heeft nog geen verdere details over de beveiligingslekken gegeven. Het zou hier om kwetsbaarheden kunnen gaan die via bluetooth zijn te misbruiken. In het verleden heeft Google voor soortgelijke lekken dezelfde bewoording gebruikt, maar of dit ook nu het geval is, is onduidelijk. Via de overige Androidkwetsbaarheden hadden kwaadaardige applicaties zonder interactie van gebruikers aanvullende permissies kunnen krijgen.

Van de vijf kritieke Qualcomm-lekken zijn er vier alleen lokaal te misbruiken, bijvoorbeeld wanneer de gebruiker een malafide app installeert. Beveiligingslek CVE-2020-3634, aanwezig in de Multi-Mode Call Processor van een groot aantal Qualcomm-chipsets, is wel op afstand door een aanvaller te misbruiken. Qualcomm laat echter niet weten hoe.

Patchniveau

Google werkt met zogeheten patchniveaus, waarbij een datum het patchniveau weergeeft. Toestellen die de september-updates ontvangen zullen '2020-09-01' of '2020-09-05' als patchniveau hebben. Fabrikanten die willen dat hun toestellen dit patchniveau krijgen moeten in dit geval alle updates van het Android-bulletin van september aan hun eigen updates toevoegen, om die vervolgens onder hun gebruikers uit te rollen. De updates zijn beschikbaar gesteld voor Android 8.0, 8.1, 9 en 10.

Fabrikanten van Androidtoestellen zijn volgens Google tenminste een maand geleden over de nu verholpen kwetsbaarheden ingelicht en hebben in die tijd updates kunnen ontwikkelen. Dat wil echter niet zeggen dat alle Androidtoestellen deze updates zullen ontvangen. Sommige toestellen worden niet meer met updates van de fabrikant ondersteund of de fabrikant brengt de updates op een later moment uit.

Reacties (5)
09-09-2020, 12:47 door Anoniem
Er is al een Samsung update. Dat is een dag 14 eerder dan normaal. Blijkbaar urgente patch.
09-09-2020, 15:56 door spatieman
goh, kom eens met wat nieuws.
al jaren een BT lek,meerdere zelf, ja, wordt verholpen bij een nieuwe versie..
niet dus.
ik meen dat zelf dat BT lek van een paar jaar terug niet eens gepatched is worden.
09-09-2020, 17:59 door Anoniem
Nou is vervoegelijk wel duidelijk dat die arbitraire code kunnen uitvoeren nogal vaak opspeelt.
Hoe vaak blijkt welk aan elkaar grenzende set/cluster van de kwetsbaar gebleken processen voor functies kwetsbaar door Android te zijn afgeleverd met systeem releases sinds Android 4.0?
En hoe vaak is dat bij iOS gebleken?
10-09-2020, 07:54 door Anoniem
Tja, er is door iemand betaald voor spionage apparatuur die je vrijwillig bij je draagt.

En dat geldt tevens voor onze politici.

Waanzinnig marketing concept.
13-09-2020, 11:52 door Anoniem
Vandaar ook dat heel dat Android-concept eigenlijk onhoudbaar wordt. Het beschermt google van aanklachten omdat de fabrikant het verdeelt - maar tegelijkertijd maakt het het zeer duur om up te graden. Dat komt ook nog eens omdat elke soc een op maat gemaakt OS moet krijgen. Android in combinatie met ARM is dus één grote ellende.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.