image

Ministerie vroeg maaltijdbezorgers om corona-app te installeren

woensdag 9 september 2020, 09:29 door Redactie, 19 reacties

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de Nederlandse vereniging van maaltijdbezorgers (NLVVM) gevraagd om aan bezorgers te vragen of ze de corona-app willen installeren, om zo onbewuste besmettingen te voorkomen.

Dat blijkt uit een e-mail die in handen kwam van NRC. In de e-mail stelt de 'manager partnerships coronavirus app' dat allerlei organisaties bij de introductie van CoronaMelder worden betrokken, om er zo voor te zorgen dat zoveel mogelijk Nederlanders de app downloaden. Het ministerie stelt in een verklaring dat het de maaltijdbezorgers hier niet om had mogen vragen.

Eerder had ministerie De Jonge van Volksgezondheid nog laten weten dat het gebruik van de app niet mocht worden verplicht. "Dat het gebruik van de app vrijwillig is, hadden we in de e-mail moeten vermelden. We zullen dit alsnog onder de aandacht brengen. Ook kijken we hoe dit is verwoord in e-mails aan andere organisaties met een groot bereik. Denk aan ziekenhuizen, scholen, sportbonden, brancheverenigingen en het openbaar vervoer", aldus een woordvoerder van het ministerie tegenover NRC.

"Tegen kraakheldere afspraken met de Tweede Kamer in heeft het ministerie van Volksgezondheid druk uitgeoefend op branches en bedrijven om de corona-app te installeren. Dit moet onmiddellijk stoppen. Er mag geen (indirecte) dwang of druk zijn om de app te gebruiken", zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven op Twitter.

GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg noemt het geen schandalige teksten. "Maar het is niet hoe ik in het debat dacht dat het ministerie hier invulling aan zou geven. Het is prima dat de overheid reclame maakt voor de app, zolang de keuze maar bij de burger ligt."

Reacties (19)
09-09-2020, 09:52 door Anoniem
Ach we mogen straks 30 jaar lang 1 miljard euro aan de EU coronarekening bijdragen terwijl wij patienten naar ic bedden in Duitlsnad moeten sturen en gebrek aan test materiaal hebben..


Het is allemaal een wassen neus
09-09-2020, 09:56 door Anoniem
Als de maaltijdbezorgers op de scooter hun helm-vizier ten alle tijden dicht houden, lijkt de kans op besmetting via hen mij erg gering. Los van de korte contact-duur waarin de App nooit zal detecteren dat er überhaupt contact is geweest met een klant.
09-09-2020, 10:02 door MrMerlin
Slordig en wellicht de eerste voorbeelden van Function Creep.....

Volgens mij was de basis van de ontwikkeling van de App oa het Manifest uit april.

https://www.veiligtegencorona.nl/

Volgens mij staat bij punt 10 dat dit nooit onder dwang mag, met de volgende uitleg.

Het gebruik van de applicatie mag op geen enkele manier worden afgedwongen. Als blijkt dat de app nodig is, dan is het belangrijk dat een groot deel van de bevolking deze app gebruikt. Dat kan alleen als de fundamentele grondrechten van de gebruiker worden gerespecteerd. Dus óók de keuze om de app niet te installeren. De overheid mag het gebruik ook niet met bijvoorbeeld een financieel lokkertje stimuleren. De applicatie moet daarnaast tijdelijk uit te schakelen en permanent te verwijderen zijn. Aan het weigeren van het gebruik mogen geen negatieve consequenties verbonden zijn. Dat betekent dat ook andere partijen, zoals een luchtvaartmaatschappij, zorgverzekeraar of een restaurant, geen voorwaarden mogen stellen aan het gebruik van de app. In het bijzonder moet het gebruik door werkgevers jegens werknemers en door opleidingsinstanties jegens scholieren/studenten strikt verboden worden.

Volgens mij wordt aan het stukje in vet nu door VWS geknabbeld.....
09-09-2020, 10:05 door Anoniem
Je hebt je bestelling gedaan en daarna hoor je alsnog dat je je contact gegevens moet delen.
Datum, tijd van mogelijk contact, naam, telefoonnummer.

Het Ministerie hoeft hier niet zo veel meer aan te doen, dat doen de voor sluiting vrezende neringdoenden wel.
Gratis marktwerking op lange termijn voor Big Pharma noemt men dat.
Iedereen wil zo snel mogelijk terug naar "normaal", maar dat kan maar niet.

Krijg je ook een vergoeding bij een vals positief en wordt dan de aangerichte schade vergoed?
Omgekeerde bewijslast natuurlijk?

We zijn raar bezig de laatste tijd met z'n allen. En het wordt alleen nog maar gekker.

J.O.
09-09-2020, 12:02 door Reinder
Ik krijg er wel weer een beetje datzelfde gevoel bij dat ik ook heb na het zien van die personferenties en zo. Even afgezien van de maatschappelijke wenselijkheid en zo, het voelt toch vaak wat "slinks" aan, alsof men het eigenlijk verplicht zou willen stellen, maar dat niet kan, en het dan zorgvuldig zo probeert te verpakken dat het lijkt alsof het een verplichting is, terwijl het dat dan niet is. Met zinnen als "iedereen die in contact is geweest met een besmet persoon blijft thuis". Is dat nu "als je denkt besmet te zijn moet je verplicht op straffe van een boete thuis blijven", of is het "wij adviseren met klem om thuis te blijven als je besmet denkt te zijn"? Datzelfde gevoel bekruipt me hier; het is niet verplicht maar ze sparen kosten nog moeite om het advies zo te verwoorden dat de indruk ontstaat dat het het wel is.
09-09-2020, 12:21 door Anoniem
Door MrMerlin: Slordig en wellicht de eerste voorbeelden van Function Creep.....
Je zet het hier neer. BAM. Zonder enige onderbouwing van welke Function Creep je hier signaleert.
Ik zou zeggen, om dat niet zo belachelijk over te laten komen, geef eens aan wat hier voor creep gaande is en waarom dat zo gevaarlijk is.
Denk je soms dat het ministerie van Volksgezondheid hun kans schoon ziet om spyware te installeren op de telefoons van alle maaltijdbezorgers om zo te kunnen gaan natrekken of ze echt wel maaltijden bezorgen of dat dit wellicht een dekmantel is voor drugshandel? Ofzo?
09-09-2020, 12:31 door Anoniem
En de volgende vraag: ministerie vraagt maaltijdbezorgers om telefoonnummers van alle klanten.
09-09-2020, 13:55 door Anoniem
om aan bezorgers te vragen of ze de corona-app willen installeren, om zo onbewuste besmettingen te voorkomen.
Deze App kan geen besmettingen voor komen, het is alleen maar een hulp middel, en dan nog een die niet nauwkeurig is.

Let wel als iemand besmet is en een bezorger komt bij hem in de beurt dan kan hij besmet raken, en daar kan deze app
niets aan veranderen. Het voordeel is wel dat hij bij een waarschuwing andere niet verder besmet, maar dat is iets heel
anders dan mensen een veilig gevoel geven. Trouwens ik kan mij niet voorstellen dat mensen andere bewust besmet
maken. Wat wel helpt is dat hij zich aan de regels houdt.
09-09-2020, 16:10 door Anoniem
Door MrMerlin:
Volgens mij was de basis van de ontwikkeling van de App oa het Manifest uit april.

https://www.veiligtegencorona.nl/
En het opmerkelijke is dat dit manifest is ondertekend door Brenno de Winter, dezelfde persoon die in dezelfde krant stelt dat de corona-app deugt (https://www.nrc.nl/nieuws/2020/09/08/corona-app-deugt-zegt-voormalig-criticus-de-winter-a4011272).

En deze app inclusief de mail voldoet zeker niet aan 2 (2 en 10) van de genoemde punten. Bewezen effectief zal de app niet kunnen zijn, omdat de app zeker niet ingezet wordt op wetenschappelijke kennis (ja de kennis dat bluetooth niet hiervoor geschikt is). En ook aan punt 10 wordt mi niet voldaan.

Ik kan er alleen maar smakelijk om lachen, nu Brenno aan de andere kant zit en een klassiek foutje maakt dat door andere IT'ers ook wel gemaakt is (inclusief mijzelf): alleen naar de techniek kijken en niet naar de zaken daar om heen zoals deze mail (en vermoedelijk nog meer mails aan andere organisaties).

Daarnaast is het heel naïef om te vragen aan maaltijdbezorgers de app te downloaden om een effect te hebben. Maaltijdbezorgers zijn altijd minder dan 15 minuten bij een adres en wat kennelijk nodig is om een waarschuwing te genereren.
09-09-2020, 16:28 door Anoniem
Door MrMerlin:
Volgens mij wordt aan het stukje in vet nu door VWS geknabbeld.....

Klopt, en dat was inderdaad totaal niet de bedoeling.

Het idee is juist dat er een wet komt die het dwingen tot het installeren van de CoronaMelder verbiedt.


Er is een Corona wet in de maak, die een zware sanctie zet op dwang (half jaar cel, 8.000 euro boete)

Bron: Gegevens berscherming effect beoordeling (DPIA) (https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2020/07/07/gegevensbeschermingseffectbeoordeling-dpia-covid-19-notificatie-app)

Door Anoniem: Denk je soms dat het ministerie van Volksgezondheid hun kans schoon ziet om spyware te installeren op de telefoons van alle maaltijdbezorgers om zo te kunnen gaan natrekken of ze echt wel maaltijden bezorgen of dat dit wellicht een dekmantel is voor drugshandel? Ofzo?

Ik kan je er van verzekeren dat het niet om spyware gaat, en de locatie kan sowieso niet worden bepaald op basis van de app. Dit is er ook uit gekomen na de controle van de app door Secura. Als je er meer over wilt weten raad ik aan dat rapport (https://lnkd.in/dnZ2TtB) te lezen. Wij hebben de technisch directeur van Secura geïnterviewd in onze podcast over de CoronaMelder. Als je dat interessant vind kan je die hier (https://watdehackpodcast.nl) luisteren
09-09-2020, 17:23 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 09-09-2020, 17:26
Door Anoniem: Deze App kan geen besmettingen voor komen, het is alleen maar een hulp middel, en dan nog een die niet nauwkeurig is.

Let wel als iemand besmet is en een bezorger komt bij hem in de beurt dan kan hij besmet raken, en daar kan deze app niets aan veranderen. Het voordeel is wel dat hij bij een waarschuwing andere niet verder besmet, maar dat is iets heel anders dan mensen een veilig gevoel geven.
Je moet minstens 10 of 15 minuten (afhankelijk van een "fabrieks"-instelling in de app) binnen enkele meters van een ander persoon (ook met app) bevinden om een "contact" te registreren. Net als anoniem van 16:10 verwacht ik niet dat maaltijdbezorgers 10 minuten of langer bij voordeuren met klanten blijven praten.

Dubbel stom dus om deze mail naar de vereniging van maaltijdbezorgers te sturen.
09-09-2020, 18:58 door Anoniem
Goh... En niemand heeft dit aan zien komen. Toch?
09-09-2020, 20:22 door Anoniem
om er zo voor te zorgen dat zoveel mogelijk Nederlanders de app downloaden

Ordinaire lobby praktijken. Mensen misleiden en onder druk zetten om je product te gebruiken zodat je daarna kan zeggen dat het populair is en je klant (de belastingbetaler) kan blijven afzetten.
09-09-2020, 20:54 door MrMerlin
Door Anoniem:
Door MrMerlin: Slordig en wellicht de eerste voorbeelden van Function Creep.....
Je zet het hier neer. BAM. Zonder enige onderbouwing van welke Function Creep je hier signaleert.
Ik zou zeggen, om dat niet zo belachelijk over te laten komen, geef eens aan wat hier voor creep gaande is en waarom dat zo gevaarlijk is.
Denk je soms dat het ministerie van Volksgezondheid hun kans schoon ziet om spyware te installeren op de telefoons van alle maaltijdbezorgers om zo te kunnen gaan natrekken of ze echt wel maaltijden bezorgen of dat dit wellicht een dekmantel is voor drugshandel? Ofzo?

Als je discussie de afgelopen maanden gevolgd hebt, dan is de opmerking van "function creep" geen vreemde. De App kan zeker waarde toevoegen, maar het risico van "verplichting" of "stimulering" vanuit de overheid is volgens mij geen goede zaak.

Dat gaat nog voorbij aan de effectiviteit van de voorgestelde "implementatie".

Function creep definieer ik als het stimuleren van gebruik buiten de gedefinieerde (zie manifesto) doelbinding.
09-09-2020, 21:25 door Anoniem
Door Anoniem: Ach we mogen straks 30 jaar lang 1 miljard euro aan de EU coronarekening bijdragen terwijl wij patienten naar ic bedden in Duitlsnad moeten sturen en gebrek aan test materiaal hebben..


Het is allemaal een wassen neus

Wat heeft dit met de Corona app te maken??
09-09-2020, 21:31 door Anoniem
Door Anoniem:
Door MrMerlin:
Volgens mij was de basis van de ontwikkeling van de App oa het Manifest uit april.

https://www.veiligtegencorona.nl/
En het opmerkelijke is dat dit manifest is ondertekend door Brenno de Winter, dezelfde persoon die in dezelfde krant stelt dat de corona-app deugt (https://www.nrc.nl/nieuws/2020/09/08/corona-app-deugt-zegt-voormalig-criticus-de-winter-a4011272).

Brenno is bij mij een beetje door de mand gevallen. Hij doet de laatste jaren veel betaalde klussen voor de overheid. De kritisch en onafhankelijk journalist die hij in zijn Webwereld tijd was, is hij al lang niet meer.
10-09-2020, 09:39 door spatieman
In principe geloof ik in een dergelijke app, omdat het een handig hulp middel is als je veel onderweg bent.
Ik geloof alleen niet in de veiligheid van bluetooth op android devices.
10-09-2020, 10:44 door Anoniem
Ach we mogen straks 30 jaar lang 1 miljard euro aan de EU coronarekening bijdragen terwijl wij patienten naar ic bedden in Duitlsnad moeten sturen en gebrek aan test materiaal hebben..Het is allemaal een wassen neus

Gek he, met een economische schade van meer dan 10x de crisis van 2008 straks. Maar die schade zal ook wel nep zijn.
10-09-2020, 12:02 door MrMerlin
Ik geloof ook wel in de bijdrage die de App (hoe klein ook) kan leveren.

Ik maak mij alleen zorgen over de wereld na Corona. Je ziet nu ook weer bewegingen waarbij de App gepushed wordt, de App verdwijnt in het OS (Apple). Dit is een technologie die nu ontstaat die niet meer terug in de doos (van Pandora) te krijgen is.

Nog meer opties om toezicht te organiseren vanuit overheid of marktpartijen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.