Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

samenwerkingsverband

12-09-2020, 10:18 door Anoniem, 3 reacties
Hai, voor een wat ouder samenwerkingsverband ben ik een beetje aan de rondkijken naar mogelijkheden om de gezamenlijke IT kosten te herstructureren..

Op dit moment worden de kosten op een hoop gegooid en verdeeld over alle leden van het samenwerkingsverband. Wat ze daarin zien is dat een aantal van de leden onevenredig veel gebruik maken van IT support en ondersteuning omdat het halve digibeten zijn. Diegene die wel voldoende onderlegt zijn draaien op voor veel van de kosten die gemaakt worden door diegene die niet voldoende onderlegd zijn. Dat zorgt voor wrijving binnen de organisatie. Een simpele oplossing zou zijn, de vervuiler betaalt. Maar vanwege de wat oudere structuren van het verband gaat dat er niet zomaar komen.

Nu vraag ik mij af of er cursussen bestaan, een soort van computerbeveiliging 101/ up to date houden van je PC/, omgaan met je PC, zodat de digibeten wat zelfstandiger worden. En het samenwerkingsverband zo langzaam kan gaan bewegen naar een systeem van BYOD, maar je betaalt ook zelf voor alle support en hulp die je nodig hebt..

Iemand een idee? Ik kan eigenlijk niet heel veel vinden wat net in deze hoek past... Het lijken allemaal of volledige IT opleidingen of op bejaarde gerichte "hoe zoek ik iets op op internet" achtige cursussen..
Reacties (3)
14-09-2020, 12:44 door Anoniem
Kijk eens naar Nash-theorema. Kosten en kennis heeft altijd een 80:20 verhouding; dit is een consequentie van exponentiële verdelingen.

Praktisch gezegd betekent dit dat 20% van de mensen 80% van het werk doet. Dit geldt ook voor ondersteuning van IT en dergelijke zaken.

Het is daarom vaak niet mogelijk om op kosten te besparen.
14-09-2020, 13:03 door Anoniem
Het lijkt me een goed idee om dan naar een andere verdeelsleutel te kijken van de kosten. Heel grof gezegd is het geen probleem voor de "vervuilers" nu. Zij zien de overmatige last die zij op gedeelde resources leggen niet terug in hun bottom line. Sterker nog: zij hebben er baat bij zoals het nu gaat. Ik zou kijken naar een verdeelsleutel met een vaste component (vast bedrag per deelorganisatie) en een variabele component (waar je de kosten bijvoorbeeld verdeelt op basis van het aantal tickets wat een bedrijf veroorzaakt o.i.d.)

Het is lastig genoeg om security awareness aan te brengen bij je eigen werknemers, als ze er niet het belang van inzien. Bij de werknemers van een ander bedrijf gaat je al helemaal niet lukken. Het probleem is niet dat ze de informatie niet hebben of kunnen vinden, het probleem is dat ze geen probleem zien in de status quo. Dat ga je niet oplossen.
14-09-2020, 13:14 door Tintin and Milou
Reken voor de infrastructuur een vast bedrag zoals jullie nu ook doen.

Maar reken per probleem/incident een bedrag en factureer deze aan het bedrijf/afdeling?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.