Public Health Wales, de instantie die voor de volksgezondheid in Wales verantwoordelijk is, heeft de gegevens van 18.000 coronapatiënten gelekt. Door een menselijke fout werd de data naar het openbare coronadasboard geüpload en was zodoende voor iedereen op internet zichtbaar.
Het gaat om initialen, geboortedatum, geografische regio en geslacht. Volgens Public Health Wales is het risico dat patiënten hierdoor zijn te identificeren klein. In het geval van ruim 1900 mensen die in verpleeghuizen wonen is ook de naam van de locatie vermeld. Het risico op identificatie van deze personen is daardoor hoger, maar over het geheel genomen nog steeds klein, aldus de volksgezondheidsinstantie.
Het datalek werd veroorzaakt doordat een medewerker van Public Health Wales bij het uploaden van de data de verkeerde server selecteerde. Net als in Nederland is er ook in Wales een coronadashboard. Er is zowel een intern als publiek dashboard. Bij het uploaden van de data koos de medewerker de verkeerde server waardoor de gegevens op het openbare coronadashboard verschenen. Daar werden ze gedurende een periode van twintig uur vervolgens 56 keer bekeken.
Naar aanleiding van het datalek is er een onderzoek gestart hoe het kon gebeuren en welke lessen er zijn te leren. Daarnaast zijn de procedures rond het uploaden van data aangepast, waaronder een apart proces voor het uploaden naar de interne en externe dashboards en een aanvullende controle bij het kiezen van de betreffende servers.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Senior Security Consultant
Als security consultant bij Cegeka speel je een uitermate belangrijke rol in het veilig houden van de bedrijven in Nederland en de Nederlandse maatschappij. Vandaar ook dat Cegeka dit hoog op de agenda heeft staan. Wij doen dit door, in close cooperation, onze klanten advies te geven op strategisch, tactisch en operationeel niveau.
Wanneer mensen een eigen device (BYOD) mee nemen naar werk: hoe bescherm jullie je daartegen? (Ben zelf tegen het gebruik van ...
Juridische vraag: Bij ons bedrijf is gekozen voor bring-your-own-device, waarbij mensen zelf privé een laptop mogen kopen en ...
Een digitaal paspoort, recht op betaalbaar en snel internet, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het zijn slechts een ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.