image

UWV vervangt SONAR-systeem wegens privacyproblemen na 2025

maandag 5 oktober 2020, 15:54 door Redactie, 7 reacties

Het UWV zal het SONAR-systeem dat voor arbeidsbemiddeling wordt gebruikt wegens privacyproblemen pas na 2025 vervangen, zo heeft minister Koolmees van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer laten weten. In de tussentijd worden maatregelen genomen om een aantal grote risico's aan te pakken.

SONAR is een klantregistratiesysteem waar ruim 16.000 personen gebruik van maken voor de matching van klanten en potentiële werkgevers. Het gaat om adviseurs van het UWV en een deel van de adviseurs van de gemeenten en SW-bedrijven. Het systeem bevat gegevens als naam, adresgegevens, burgerservicenummer, nationaliteit, opleidingsniveau, c.v. en belastbaarheid.

SONAR is gekoppeld aan verschillende andere systemen die ondersteunen bij de arbeidsbemiddeling, zoals werk.nl, waar werkzoekenden en werkgevers elkaar kunnen vinden. Het systeem werd in 2005 geïmplementeerd en is zonder privacy by design ontwikkeld en ingericht, aldus Koolmees. SONAR is juist zo gemaakt om gegevens op een efficiënte manier tussen gebruikers te delen om arbeidsbemiddeling op een landelijke schaal mogelijk te maken.

"De afgelopen jaren is de aandacht voor informatiebeveiliging en privacy gegroeid. Waar de nadruk eerder juist lag op transparantie in het systeem, kwam er steeds meer aandacht voor de risico’s voor de privacy die hierbij kunnen ontstaan", laat de minister weten. Om de privacyrisico's en tekortkomingen van SONAR in kaart te brengen liet Koolmees een privacy-audit uitvoeren.

Naar aanleiding van de audit zijn verschillende maatregelen opgesteld die op de korte, middellange en lange termijn genomen zullen worden. De maatregelen voor de korte termijn worden hierbij versneld opgestart. Het gaat dan om het versneld invoeren van een systeem voor het automatisch loggen en monitoren, het resetten van wachtwoorden en het wijzen van medewerkers op het belang van privacy.

Voor de middellange termijn noemt Koolmees onder andere de implementatie van een fijnmaziger autorisatiemodel en het aanscherpen en beter documenteren van autorisaties in SONAR. "Belangrijk criterium hierbij is en blijft dat werkzoekenden van buiten de regio gevonden kunnen worden als er een voor hen geschikte vacature bekend wordt. Voor landelijke arbeidsbemiddeling blijft een brede, regio-overstijgende toegang noodzakelijk", merkt de minister op.

Het uiteindelijke doel is echter om SONAR te vervangen. Dit zal echter nog een aantal jaren duren. "Deze vervanging kan realistisch gezien niet voor 2025 gerealiseerd worden, omdat anders de continuïteit van de dienstverlening van UWV in gevaar kan komen", schrijft Koolmees. Het plan is om het systeem stapsgewijs uit te faseren, om zo risico's die technisch gezien niet zijn te verhelpen al eerder te kunnen mitigeren. Eind dit jaar komt Koolmees met een update over de genomen maatregelen.

Reacties (7)
05-10-2020, 18:11 door Anoniem
Je kunt beter het uwv aanpassen,
naamswijziging,en het basisinkomen voor iedereen invoeren,
schaf de bijstand af.

Jan met de hoge hoed
05-10-2020, 20:16 door Anoniem
Ik heb die prutsers er in 2016 al voor gewaarschuwd dat die Sonar bende inbreuk maakte op de privacy. Maar UWV beloofde beterschap want ze waren ervan op de hoogte dat er grote problemen waren met Sonar. Maar het UWV is en blijft een grote faalfabriek en iedereen die daar werkt of vandaan komt zijn dezelfde grote faalhazen. Je ziet veel UWV'ers bij gemeenten opduiken maar ook daar falen ze omdat ze niet geleerd hebben om goed te presteren want dat was namelijk geen eis bij het UWV.
Daarom, mocht er iemand solliciteren bij jullie met het UWV als recente werkervaring, dan is het beter om deze persoon direct af te wijzen.
05-10-2020, 21:08 door Anoniem
Zwakke schakel zijn al die freelance werknemers bij uwv. Daar kun je niet op bouwen. Dat weet iedereen die ervaring heeft met werknemers bij het UWV.
05-10-2020, 21:58 door Anoniem
2025 is voor het UWV best ambitieus. UWV en IT-projecten zijn namelijk al jaren geen gelukkige combinatie. Lees maar eens https://www.geenstijl.nl/tag/kroniekvaneenfaalfabriek (als je veel tijd hebt). Treuriger kan bijna niet.
06-10-2020, 00:26 door Anoniem
Door Anoniem: Zwakke schakel zijn al die freelance werknemers bij uwv. Daar kun je niet op bouwen. Dat weet iedereen die ervaring heeft met werknemers bij het UWV.

Dit is een keuze door de overheid gemaakt zo dat men niet vast zit aan personeel.
Het is onmogelijk om als IT er een vaste baan te krijgen.
06-10-2020, 09:19 door Anoniem
Door Anoniem: 2025 is voor het UWV best ambitieus. UWV en IT-projecten zijn namelijk al jaren geen gelukkige combinatie. Lees maar eens https://www.geenstijl.nl/tag/kroniekvaneenfaalfabriek (als je veel tijd hebt). Treuriger kan bijna niet.

Dat klopt helemaal, degene die het geschreven heeft kan bijna niet treuriger...jarenlang zijn zakken gevuld bij het UWV met zijn Ockham Group, buitengeflikkerd geworden en dan uit rancune dit epistel aan Geen Stijl toevertrouwen.
Zal best een kern van waarheid in zitten, maar het is een eenzijdig verhaal en zwaar gekleurd.
06-10-2020, 10:47 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: 2025 is voor het UWV best ambitieus. UWV en IT-projecten zijn namelijk al jaren geen gelukkige combinatie. Lees maar eens https://www.geenstijl.nl/tag/kroniekvaneenfaalfabriek (als je veel tijd hebt). Treuriger kan bijna niet.

Dat klopt helemaal, degene die het geschreven heeft kan bijna niet treuriger...jarenlang zijn zakken gevuld bij het UWV met zijn Ockham Group, buitengeflikkerd geworden en dan uit rancune dit epistel aan Geen Stijl toevertrouwen.
Zal best een kern van waarheid in zitten, maar het is een eenzijdig verhaal en zwaar gekleurd.

Bovendien kan de man niet schrijven. Tjeemig wat een langdradig en vervelend gezeur.... had ie er nou een pakkend verhaal van gemaakt dan was het nog wel leuk geweest om te lezen, maar DIT...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.