image

OM eist celstraffen voor grootschalige oplichting via Marktplaats

vrijdag 30 oktober 2020, 14:10 door Redactie, 5 reacties

Het Openbaar Ministerie heeft tegen vier mannen uit Enschede gevangenisstraffen van 12 tot 45 maanden geëist voor het op grote schaal oplichten van Marktplaatsgebruikers door inloggegevens voor internetbankieren te ontfutselen.

In deze zaak zijn meer dan vierhonderd aangiftes uit het hele land binnengekomen. Volgens het OM gingen de verdachten steeds op dezelfde manier te werk. Verkopers op Marktplaats werden benaderd, waarbij de verdachten zich via onrechtmatig verkregen identiteitskaarten, rijbewijzen en bankpassen legitimeerden. Daarna vroegen de verdachten om het bankrekeningnummer van het slachtoffer en probeerden de inloggegevens voor internetbankieren te ontfutselen.

Wanneer verkopers vroegen waarom ze hun inloggegevens moesten afgeven werd er een heel verhaal verzonnen, aldus het OM. "De verdachte wist stap voor stap met smoesjes en verhalen vertrouwen te winnen. En als dat niet meer hielp was hij ronduit dreigend." Vervolgens werd geld van de rekening van het slachtoffer overgeboekt naar rekeningen van katvangers. De gestolen bedragen variëren van enkele honderden euro's tot ruim tienduizend euro.

Tegen een 25-jarige Enschedeër, die wordt gezien als de spin in het web, eiste het OM een gevangenisstraf van 45 maanden. Hij wordt verdacht van oplichting, identiteitsfraude en computervredebreuk. De overige drie verdachten, in de leeftijd van 22 tot en met 27 jaar, hoorden celstraffen van één, anderhalf en twee jaar tegen zich eisen. Zij worden verdacht van gewoontewitwassen en -heling.

Reacties (5)
30-10-2020, 14:16 door Anoniem
waarom geen 10 jaar de bak in .
30-10-2020, 15:15 door Anoniem
Ik werd ook eens bijna gefopt! Is ondertussen jaren geleden, maar ik besef nu wel dat dit al jaren aan de gang is.

Ik heb gewoon het geluk gehad dat ik toen dat artikel niet meer heb gekocht omdat mijn interesse (toevallig) over was, ik besefte pas na een paar weken dat ik bijna in de val was gelokt en ik was natuurlijk blij dat ik dat artikel niet meer had bekeken.
31-10-2020, 07:36 door Anoniem
Door Anoniem: waarom geen 10 jaar de bak in .
Omdat we hier een rechtstaat hebben, waar de strafmaat afhangt van factoren zoals: wetboek van strafrecht, bewijs, omstandigheden enzovoort, maar NIET van onderbuikgevoel.
31-10-2020, 12:58 door Anoniem
Gewoontewiswassen? Weer wat geleerd vandaag lol. Witwassen is schijnbaar dus alweer gewoon tegenwoordig.
31-10-2020, 17:50 door Anoniem
Door Anoniem: waarom geen 10 jaar de bak in .

Omdat zo'n straf z'n nut niet dient. Onderzoek in die hoek laat zien dat het niet afschrikt, dus de samenleving wordt er niet veiliger van. Het tegendeel blijkt waar. Daar komt bij dat de kans op in de samenleving meedraaien na 10 jaar vrijwel nihil is en een dader in die tijd ook veel middelen heeft opgeslokt. Met dergelijke onderbuikstraffen betalen we op alle vlakken een hoge prijs.

Helaas wil het er bij de roeptoeters maar niet in dat wat zij als lichte straffen opvatten juist vrij effectief zijn. Maar een veilige samenleving lijkt ondergeschikt aan de emotie en daarom wordt deze ook niet beter. Helaas hebben we momenteel een Minister van Justitie die zich graag als hardliner profileert en zo graag misbruik maakt van de naïvelingen en hun emoties.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.