image

Britse overheid scant één miljoen ip-adressen van zorgaanbieders

dinsdag 3 november 2020, 13:54 door Redactie, 3 reacties

Het Britse National Cyber Security Centre (NCSC) heeft afgelopen jaar één miljoen ip-adressen van de National Health Service (NHS), waaronder ziekenhuizen, medische centra en andere zorgaanbieders, op kwetsbaarheden gescand. Dat laat het NCSC in het vandaag verschenen jaaroverzicht weten (pdf).

De scan leverde meer dan 160 kwetsbaarheden op die als "high-risk" en kritiek werden aangemerkt. Ook hield het NCSC zich bezig met "threat hunting" op meer dan 1,4 miljoen endpoints bij zorgaanbieders, waarbij wordt gekeken of systemen bijvoorbeeld door malware gecompromitteerd zijn.

Het NCSC was het afgelopen jaar betrokken bij het afhandelen van 723 cybersecurity-incidenten. Een stijging ten opzichte van de 658 incidenten die een jaar eerder werden genoteerd. Het aantal slachtoffers van deze incidenten steeg van 900 naar 1200. De Britse overheidsinstantie meldt verder dat het aantal ransomware-incidenten waar het bij werd ingeschakeld meer dan verdrievoudigde.

Britse internetgebruikers kunnen verdachte e-mails en phishingmails naar het NCSC sturen. Dat werd het afgelopen jaar meer dan 2,3 miljoen keer gedaan. Hierdoor konden meer dan 22.000 malafide url's en 9300 scams worden geblokkeerd of offline gehaald. Tevens gingen door toedoen van het NCSC bijna 167.000 phishing-url's offline.

Reacties (3)
03-11-2020, 15:22 door Anoniem
Leuk (maar net als in NL met het idee om studenten dit soort werk te laten doen) is het wel broodroof voor zakelijke dienstverleners / zzp'ers. De kennis opdoen en bijhouden kost de nodige tijd en geld die wel weer terug verdiend moet worden. Nu zijn het ziekenhuizen en medische systemen maar dat zal ongetwijfeld uitgebreid gaan worden.
03-11-2020, 19:09 door Anoniem
Door Anoniem: Leuk (maar net als in NL met het idee om studenten dit soort werk te laten doen) is het wel broodroof voor zakelijke dienstverleners / zzp'ers. De kennis opdoen en bijhouden kost de nodige tijd en geld die wel weer terug verdiend moet worden. Nu zijn het ziekenhuizen en medische systemen maar dat zal ongetwijfeld uitgebreid gaan worden.
Liever beroeps lui dan studenten!
03-11-2020, 21:35 door Anoniem
In Nederland is men wel bereid om desnoods een lockdown aan te kondigen om de ziekenhuizen overeind te houden, maar tegelijkertijd worden hun ICT-systemen en netwerken niet tot de "kritische infrastructuur" gerekend en daarom krijgen die niet dezelfde ondersteuning van onze versie van het NCSC die hun Britse collega's wel krijgen. Niet echt consequent!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.