image

Purism begint met levering van op privacy gerichte Librem 5-smartphone

donderdag 19 november 2020, 16:55 door Redactie, 8 reacties

Fabrikant Purism is begonnen met de levering van de op privacy en security gericht Librem 5-smartphone. Het apparaat wordt door het bedrijf omschreven als een "general-purpose computer" in het formaat van een telefoon die van de grond af is opgebouwd. Geld voor de ontwikkeling van de telefoon, meer dan 2,2 miljoen dollar, werd mede middels een crowdfundingcampagne opgehaald.

De Librem 5 draait niet op Android of op iOS, maar op het PureOS-besturingssysteem, dat Purism ook gebruikt voor de laptops en mini-pc die het aanbiedt. De telefoon beschikt over een modem, wifi-kaart en batterij die door de gebruiker zijn te verwijderen. Daarnaast is het toestel voorzien van externe hardwarematige killswitches om de stroom naar de modem, wifi, bluetooth, camera's en microfoon uit te schakelen.

Alle hardwarematige switches zijn tegelijkertijd via een "lockdown mode" in te schakelen, waarbij ook de gps, versnellingsmeter en andere sensoren worden uitgeschakeld. Een ander kenmerk van de telefoon is dat die op een monitor of laptopdock is aan te sluiten en als desktop is te gebruiken. De Librem 5 kan dezelfde desktopapplicaties draaien als op de Librem-laptops.

Het toestel, dat 799 dollar kost, beschikt over een 5,7 inch scherm met een 720×1440 resolutie, 3GB geheugen, 32GB opslag en een 4500mAh batterij. Wie de Librem 5 nu bestelt zou die in het eerste kwartaal van volgend jaar moeten krijgen.

Reacties (8)
19-11-2020, 17:17 door Anoniem
"Wie de Librem 5 nu bestelt zou die in het eerste kwartaal van volgend jaar moeten krijgen."
Sorry, maar ik geloof er niet meer in. Het werd al eens uitgesteld en daarna werd het ook nog eens vertraagd omdat ze toch voor een andere processor hadden gekozen, na en jaar maken ze opnieuw een belofte die ze waarschijnlijk nu wel voor de "helft" waar zou kunnen maken.
19-11-2020, 19:24 door Anoniem
heb dat ding bijna 2 jaar geleden preordered, wacht er nog steeds op xD
20-11-2020, 15:28 door Anoniem
Een Fairphone met e/os (de-Googled Android) kan je morgen binnen hebben, die gasten van Purism hebben hun eigen ramen ingegooid door al hun loze beloftes.
20-11-2020, 19:51 door Anoniem
700+ dollar?

Als ze iets in de price range van Oppo gaan maken ga ik misschien eens wat kopen van ze.
21-11-2020, 11:13 door Anoniem
Door Anoniem: heb dat ding bijna 2 jaar geleden preordered, wacht er nog steeds op xD

Wat voor de hand ligt, is dat de COVID-19 pandemie de planning van de productielijnen voor de Librem 5 mobile van Purism SPC heeft verstoord. De hardware wordt weliswaar in de VS geassembleerd, maar de losse onderdelen komen uit China. De productie en aflevering van de innovatieve Librem 14 en 15 laptops en de Librem Mini PC, beiden met de met de Intel Core i7 op Coreboot, en de servers, gaan desondanks onverminderd voort.

https://en.wikipedia.org/wiki/Purism_(company)
21-11-2020, 11:35 door Anoniem
Door Anoniem: Een Fairphone met e/os (de-Googled Android) kan je morgen binnen hebben, die gasten van Purism hebben hun eigen ramen ingegooid door al hun loze beloftes.

De oude Fairphone 2 en nieuwe 3 series zijn beide uitgerust met een Qualcomm processor. Daar kan bij mijn weten geen open source Coreboot firmware versie op worden geflashed, dit in tegenstelling tot de Purism Librem hardware. De huidige Fairphone 3 serie wordt door de fabrikant via de webshop alleen afgeleverd met Google Android 10.

https://en.wikipedia.org/wiki/Fairphone

Hoewel men op de Fairphone wel zelf Ubuntu Touch, LineageOS of /e/ als open alternatief kan (laten) zetten, heeft men met de aankoop en ombouw van een Fairphone dan dus nog steeds geen volledig open systeem in handen gekregen. Aan de ethiek van het fair trade imago rond de Fairphone valt dus nog veel te verbeteren :-)

/e/ is based on LineageOS, a fork of the CyanogenMod and Android operating systems. /e/ uses MicroG as a free and open-source replacement for Google Play Services, and Mozilla Location Service for geolocation. [...] The Free Software Foundation declined to endorse /e/ because it "contains nonfree libraries".

https://en.wikipedia.org/wiki//e/_(operating_system)
21-11-2020, 12:22 door Anoniem
Goed initiatief. Maar ja... eerst zien dat het leverbaar wordt. Dat geld boeit niet zo. Alles beter dan een spionage telefoon.
27-11-2020, 12:40 door Anoniem
Door Anoniem: heb dat ding bijna 2 jaar geleden preordered, wacht er nog steeds op xD
Door Anoniem: heb dat ding bijna 2 jaar geleden preordered, wacht er nog steeds op xD

oh shit.. Ik heb 'm 'n jaar geleden besteld.

kun je ook je geld terug krijgen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.