image

NFI gaat duizenden dna-sporen opnieuw met dna-database vergelijken

maandag 14 december 2020, 11:38 door Redactie, 5 reacties

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaat dna-sporen van duizenden onopgeloste zaken vanaf volgend jaar opnieuw met de landelijke dna-database vergelijken. Dat wordt mogelijk dankzij nieuwe software waar het NFI nu de laatste hand aan legt, zo meldt het AD. Het Openbaar Ministerie verwacht dat met de resultaten allerlei strafzaken zullen worden opgelost.

In deze strafzaken is geen eenduidig dna-spoor aangetroffen, maar zogeheten onvolledige of dna-mengprofielen. Deze profielen zijn vaak eenmalig met de dna-database vergeleken, maar worden hier niet aan toegevoegd. Het gaat om vijfhonderd tot zeshonderd dna-profielen per jaar. Door de groei van de nationale dna-database met zo'n 20.000 profielen per jaar, kan het lonen om de dna-mengprofielen vaker door de database te halen.

Dit gebeurde voorheen echter handmatig, maar zal volgend jaar geautomatiseerd plaatsvinden. "Dat biedt enorme kansen", zegt Landelijk forensisch Officier van Justitie Mirjam Warnaar. "We gaan hiermee allerlei strafzaken oplossen, daar ben ik van overtuigd." De nieuwe technologie zal als eerste bij zwaardere zaken, zoals moord, zedenzaken of roofovervallen, worden ingezet. Later zal die ook bij duizenden oude onopgeloste strafzaken worden toegepast.

Reacties (5)
14-12-2020, 13:27 door Anoniem
Het zal met de zware zaken beginnen (waar ik geen bezwaar op heb) . En geleidelijk zal het voor de minder zware zaken gebruikt worden
14-12-2020, 17:04 door Anoniem
Door Anoniem: Het zal met de zware zaken beginnen (waar ik geen bezwaar op heb) . En geleidelijk zal het voor de minder zware zaken gebruikt worden
Waar ik ook geen bezwaar tegen heb!
Als het nuttig gebruikt kan worden om zaken op te lossen, prima.
Of het nou moord, zedenzaken of roofovervallen of dat het fietsendiefstal, auto inbraak of vernieling van publiek eigendom
is dat maakt me niet veel uit.
15-12-2020, 13:13 door Anoniem
Kansen bieden ook extra fouten. Want elke actie leidt tot gevolgen. En dit kan positief of negatief uit pakken. Zolang hier maar rekening mee wordt gehouden. Ook in de procedures en het feit dat mensen nu eenmaal fouten maken bij de uitvoering.
15-12-2020, 15:22 door Anoniem
Voor welke "volksvijand" van het O.M. zijn er nu recent weer uitleveringsverzoeken gedaan?
Dat samen met een met verzoek om bij hen DNA af te staan.
Kan dat DNA dan later toevallig aan een andere nog openstaande zaak worden gekoppeld?

We lezen soms "m"inister, maar misschien moeten eerder soms wel "s"inister lezen.
Er gebeurt niets toevallig in dit land, "niets", hoort u mij, "absoluut niets".

J.O.
22-12-2020, 17:00 door Anoniem
Begin 2014 werd een man uit Nieuwegein aangehouden na de diefstal van een lokfiets. De 51-jarige werd hiervoor veroordeeld en moest conform de wetgeving DNA afgeven voor opslag in de DNA-databank. Na onderzoek werd een match gevonden in drie verkrachtingszaken: twee uit 1995 en één uit 2001.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Utrechtse_serieverkrachter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.