image

Wetsvoorstel voor verplichte beveiligingsupdates volgend jaar naar Kamer

maandag 14 december 2020, 10:48 door Redactie, 6 reacties

Een wetsvoorstel dat fabrikanten van smartphones en andere apparaten en aanbieders van digitale diensten verplicht om hun producten gedurende enige tijd van beveiligingsupdates te blijven voorzien gaat naar verwachting begin volgend jaar naar de Tweede Kamer. Dat laat staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken aan de Tweede Kamer weten. Het wetsvoorstel 'richtlijnen verkoop goederen en levering digitale inhoud' zorgt voor de nationale implementatie van twee Europese consumentenrechten richtlijnen.

In 2019 zijn in Brussel de richtlijn levering digitale inhoud en de richtlijn verkoop goederen vastgesteld. De richtlijnen regelen onder andere dat particulieren zowel voor digitale inhoud, bijvoorbeeld games en applicaties, digitale diensten, bijvoorbeeld streamingdiensten, als voor goederen met een digitaal element, bijvoorbeeld een smart-tv of smartphone, recht krijgen op veiligheidsupdates zolang zij die redelijkerwijs mogen verwachten. Uiterlijk op 1 juli 2021 moeten de richtlijnen zijn omgezet in nationale wetgeving.

De Tweede Kamer zal naar verwachting begin volgend jaar zich over het wetsvoorstel buigen dat dit in Nederland regelt. "Dit wetsvoorstel expliciteert onder meer een verplicht updateregime voor digitale inhoud en tastbare goederen met een digitaal element", merkt Keijzer op. Als het wetsvoorstel is aangenomen zullen verkopers en handelaren met de fabrikant of softwareleverancier afspraken moeten maken over het leveren van beveiligingsupdates. Een uitzondering hierop is wanneer de verkoper bij de aankoop vermeldt dat de koper geen updates mag verwachten, en de koper hiermee instemt.

Reacties (6)
14-12-2020, 12:29 door Anoniem
Ik zie opeens een hoop instemming voorbij komen.

En dan nog... Dan heb je een update. De fabrikant moet de bug maar interessant genoeg vinden om te fixen. Elke maand een update waar een spelfout in gecorrigeerd wordt, is tenslotte ook een update...
14-12-2020, 14:43 door Anoniem
Door Anoniem: Ik zie opeens een hoop instemming voorbij komen.

En dan nog... Dan heb je een update. De fabrikant moet de bug maar interessant genoeg vinden om te fixen. Elke maand een update waar een spelfout in gecorrigeerd wordt, is tenslotte ook een update...
Dan raad ik aan even te herlezen: er staat beveiligingsupdates. We hebben het dus hier niet over bugs die opgelost worden met een gewone update.
14-12-2020, 17:41 door spatieman
En dat laatste zal ook NOOIT gebeuren.
14-12-2020, 17:42 door Matthias Huisman
Kortom, ze zetten in de kleine lettertjes dat je geen updates mag verwachten. Klaar is Klara.
15-12-2020, 09:50 door Anoniem
Ik hoop dat de minister deze aanbevelingen van Bits Of Freedom over het update-proces meeneemt. Dat neemt alle discussie over wat een beveiligingsupdate is weg.

https://www.bitsoffreedom.nl/2018/06/27/11-broodnodige-updates-voor-beveiligingsupdates/
15-12-2020, 11:56 door Anoniem

recht krijgen op veiligheidsupdates zolang zij die redelijkerwijs mogen verwachten.

Een vage omschrijving. Want wat is redelijkerwijs. Een fabrikant kan zeggen dat het gaat om twee jaar, de consument vind vier jaar redelijk.

En ja, ik weet dat de rechter de redelijkheid en billijkheid kan vaststellen. Maar ook dan blijft het de vraag of het zoden aan de dijk zet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.