image

Ierse toezichthouder legt Twitter AVG-boete op van 450.000 euro

dinsdag 15 december 2020, 13:05 door Redactie, 2 reacties

De Ierse privacytoezichthouder DPC heeft Twitter een boete van 450.000 euro opgelegd voor het overtreden van de AVG. In januari vorig jaar startte de DPC een onderzoek naar een datalek dat door Twitter was gemeld. De microbloggingdienst had op 26 december 2018 een bugmelding ontvangen dat als een Twittergebruiker met een afgeschermd account gebruikmaakte van de Android-app en zijn e-mailadres wijzigde, het account voor iedereen zichtbaar werd.

Daarop stelde de DPC een onderzoek in waarbij werd gekeken of Twitter zich wel aan de AVG heeft gehouden. Uit het onderzoek van de privacytoezichthouder blijkt dat dit niet het geval is. Zo heeft Twitter het datalek niet op tijd bij de DPC gemeld en was de aangeleverde documentatie over het datalek onvolledig. Zo werd de bug pas op 8 januari gerapporteerd, veel later dan de 72 uur die hiervoor staat. Verder ontbrak er allerlei informatie in de datalekmelding.

Volgens de DPC heeft Twitter twee artikelen van de AVG zodoende overtreden en is een boete van 450.000 euro een proportionele en terechte sanctie. Minstens 88.000 Twittergebruikers werden slachtoffer van het datalek, maar het werkelijke aantal is mogelijk groter, aangezien Twitter niet in staat was om alle getroffen personen te identificeren.

Reacties (2)
15-12-2020, 21:49 door karma4
Vreemde ontwikkeling. Ik zie geen onderbouwing van opzettelijk volgen van gebruikers. Er wordt een bug gemeld en dat lijkt de enige teden voor het opleggen van een boete te zijn.
Als elke onbekende bug zo afgehandeld gaat worden, dan krijgen we een heel vreemde praktijk.
16-12-2020, 00:02 door Anoniem
Inderdaad vreemd. Een boete omdat een op Kerstmis gemeld lek pas na de Kerstvakantie bij de toezichthouder gemeld wordt. Zonder dat het lek zelf verwijtbaar (opzet, nalatigheid) lijkt te zijn.

Ook opvallend dat juist de DPC hier zo streng lijkt te zijn. Ierland wil juist een aantrekkelijke vestigingsplaats zijn voor big tech, want die bedrijven zijn hard nodig om de economie aldaar draaiend te houden (Ierland heeft weinig eigen industrie meer, met "dank" aan het VK).

Misschien dat ik wat te wantrouwend ben, maar deze boete zou best eens een afleidingsmanouvre kunnen zijn om veel ernstigere misstanden uit het zicht te houden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.