image

Bits of Freedom doet onderzoek naar Corona Opt-in

donderdag 17 december 2020, 15:58 door Redactie, 6 reacties

Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom is een onderzoek gestart naar het Corona Opt-in waarmee de medische gegevens van ruim acht miljoen Nederlanders zijn opengesteld, zonder dat die hiervoor toestemming hebben gegeven. De Nederlanders om wie het gaat hadden nog geen keuze gemaakt of ze hun medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt (LSP) voor zorgverleners toegankelijk willen maken.

Om de huisartsgegevens van deze groep toch te kunnen raadplegen werd de 'Corona Opt-in' bedacht. Daardoor zijn de huisartsgegevens van de acht miljoen Nederlanders nu wel op de huisartsenpost of spoedeisende hulp via het LSP beschikbaar. Voordat de dossiers door zorgverleners worden geraadpleegd moet de patiënt, als die hiertoe in staat is, nog wel mondeling toestemming geven.

"Wij kregen signalen uit de praktijk dat er iets fout ging met deze maatregel. Uit een klein onderzoek naar de uitvoering van de Corona opt-in werd duidelijk dat niet één van de ondervraagden op de hoogte was van deze maatregel", zegt Sarah Stapel van Bits of Freedom. "Ook had ruim de helft geen keuze gemaakt om wel of niet toestemming te verlenen voor het delen van hun medisch dossier."

De Autoriteit Persoonsgegevens gaf toestemming voor het Corona Opt-in onder de voorwaarde dat patiënten de toegang tot hun medische gegevens nog mondeling bevestigen. "We begrijpen echter dat de extra toestemmingseis die de toezichthouder noemt niet goed genoeg nageleefd word. We hebben gekeken hoe er in de praktijk toestemming wordt verleend en of dit klopt met de keuzes van burgers", merkt Stapel op.

Bits of Freedom vroeg respondenten om te controleren of de toestemming die op volgjezorg.nl als verleend staat aangegeven correct is. Bij bijna de helft van de deelnemers bleek dit niet zo te zijn. Ondanks de kleine groep deelnemers is dit volgens de burgerrechtenbeweging een belangrijk signaal dat het op z'n best niet altijd goed gaat met het verlenen van toestemming.

Bits of Freedom vraagt mensen nu om hun instellingen op volgjezorg.nl te controleren en die door te geven, zodat de omvang van het probleem in kaart kan worden gebracht.

Reacties (6)
17-12-2020, 16:09 door Anoniem
Toch pijnlijk dat BoF het gebruik van DigiD aanraadt.
17-12-2020, 16:37 door Anoniem
De Nederlanders om wie het gaat hadden nog geen keuze gemaakt of ze hun medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt (LSP) voor zorgverleners toegankelijk willen maken.
Ik heb die keuze wel gemaakt, maar ik ben er nog nooit door mijn huisarts of apotheker naar gevraagd. Mijn keuze is daardoor niet vastgelegd in het LSP, maar dat wil absoluut niet zeggen dat ik hem niet gemaakt heb.

Een keuze aan iemand bekendmaken is niet hetzelfde als die keuze maken, en ik vind het taalgebruik dat hier, door allerlei partijen, voor wordt gebruikt daarom onjuist.
17-12-2020, 17:12 door Anoniem
al vóór de corona zijn mijn gegevens 3 keer op "gedeeld" gezet door 3 verschillende apotheken zonder mijn toestemming.
intrekken gaat vlot onder dreiging van maatregelen.
17-12-2020, 18:42 door Anoniem
Sterker nog (en ik hoop dat BoF dit leest): voorheen kreeg ik de vraag van je huisarts óf je je gegevens in het LSP wilde hebben. Toen zei ik 'nee', omdat ik dat niet wilde. De huisarts heeft daarop mijn gegevens niet in het LSP geplaatst (of hun dossier daaraan gelinkt om het goed te zeggen). Dan zou je denken, niks aan de hand dus. Maar omdat de huisarts die 'nee' van mij niet expliciet heeft vastgelegd (en in plaats daarvan het als een 'niet ja' heeft opgevat) zijn door deze corona opt-in mijn gegevens ALSNOG gedeeld. Dat is dus niet de bedoeling als je ooit hebt aangegeven dat niet te willen. Die corona opt-in zou alleen moeten gelden als je in het verleden GEEN keuze hebt gemaakt.

Ik vermoed dat ik niet de enige ben bij wie dit zo is gelopen en dat de medische dossiers van zeer veel mensen nu (zonder dat ze het weten) gedeeld (kunnen) worden, ondanks dat ze voorheen expliciet hebben aangegeven dat ze dat niet willen.

En ik zal maar niet ingaan op hoe weinig begripvol huisartsen en andere zorgverleners reageren als je niet wilt dat ze gegevens delen (overigens mankeer ik niks en kom ik eigenlijk nooit bij een huisarts), maar ze hebben me wel 10x gebeld om me proberen om te praten.
17-12-2020, 19:01 door Anoniem
Door Anoniem: Toch pijnlijk dat BoF het gebruik van DigiD aanraadt.
Behoorlijk flauwe reactie.

BoF raad hier DigiD helemaal niet aan, ze raden alleen aan om de instellingen op https://volgjezorg.nl te controleren.

Om veilig te communiceren met overheid is nu eenmaal een authenticatiemiddel nodig. Je kan vanalles van DigiD vinden, maar het juist omgaan met de uitwisseling van medische gegevens vind ik een stuk belangrijker dan in principieel bezwaar tegen DigiD.
18-12-2020, 16:21 door Anoniem
Mijn ervaring is nu juist dat https://volgjezorg.nl in het geheel niet werkt. Op verzoek van het ziekenhuis waar ik toen in behandeling was had ik o.a. toestemming verleend voor de apotheek. Een jaar later kreeg ik e-mails waarop ik niet eens kon reageren (no-reply) met de mededeling dat de toestemmingen die ik had verleend niet waren bevestigd door de ontvanger en dus weer verwijderd zouden worden ...
Wat zijn die toestemmingen dan in dat jaar waard geweest?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.