image

Politie: anonieme simkaarten hinderen aanpak WhatsAppfraude

maandag 1 februari 2021, 16:30 door Redactie, 23 reacties

De verkrijgbaarheid van anonieme simkaarten hindert de aanpak van WhatsAppfraude, aldus de politie, die stelt dat een verbod zou helpen. Daarnaast ziet de politie graag dat WhatsApp het overnemen van accounts lastiger maakt. Criminelen wisten vorig jaar meer dan 13 miljoen euro via WhatsAppfraude stelen. De politie ontving vorig jaar ruim 25.000 aangiften van WhatsAppfraude, terwijl het er in 2019 nog 650 waren. In 2018 telde de politie nog 250 incidenten.

Bij WhatsAppfraude doen oplichters zich via WhatsApp voor als een bekende, familielid of vriend van het slachtoffer. Vervolgens wordt er om geld gevraagd, bijvoorbeeld om een zogenaamde rekening te betalen. De rekening is vaak van een katvanger. De politie wil nu gaan inzetten om via deze katvangers de verantwoordelijke criminelen op te sporen.

Alle aangiftes van WhatsAppfraude gaan in een systeem dat zoekt naar overeenkomsten. Er wordt gekeken naar patronen om zo netwerken in kaart te brengen en te verstoren, waarbij de politie de nadruk legt op katvangers. Dit moet het lastiger voor criminelen maken om het geld weg te sluizen. Daarnaast kunnen de katvangers, die eenvoudig via hun bankrekening en telefoonnummer zijn te identificeren, politie naar de verantwoordelijke criminelen leiden.

Bij onderzoek naar WhatsAppfraude en de daders loopt de politie naar eigen zeggen vaak tegen anonieme simkaarten aan. "’Het zou ons als politie wel helpen als het gebruik van anonieme simkaarten afneemt en dergelijke kaarten niet meer worden aangeboden, zoals in de ons omliggende landen het geval is. Die simkaarten worden vaak gewisseld. Op het moment dat een slachtoffer bij ons aangifte doet, is dat telefoonnummer al niet meer in gebruik. Ook heeft de oplichter dan misschien al een nieuwe telefoon", zegt Yoanne Spoormans van het cybercrimeteam van de politie Oost-Nederland.

In België en Duitsland is de verkoop van anonieme simkaarten verboden. Wie een simkaart in deze landen koopt moet zich verplicht legitimeren en wordt geregistreerd. Volgens de Belgische en Duitse autoriteiten moet de maatregel helpen bij de bestrijding van terrorisme. Er gingen ook stemmen op voor een dergelijk verbod in Nederland. Minister Grapperhaus stelde in 2019 dat een verbod op anonieme simkaarten weinig meerwaarde heeft voor opsporings- en veiligheidsdiensten. Daarnaast is een dergelijk verbod eenvoudig te omzeilen, aldus de minister.

Accountbeveiliging

In veel gevallen maken WhatsAppfraudeurs gebruik van een telefoonnummer dat niet bij het beoogde slachtoffer bekend is. Er wordt dan gezegd dat men vanwege bijvoorbeeld een kapotte telefoon tijdelijk een nieuw nummer heeft. Het komt ook voor dat de oplichters overgenomen WhatsApp-accounts gebruiken. Om een account te bevestigen verstuurt WhatsApp via sms een zescijferige verificatiecode. Criminelen vragen in naam van het doelwit deze verificatiecode op, waarna die de code op zijn telefoon ontvangt.

Vervolgens wordt het doelwit door de criminelen via WhatsApp of telefonisch benaderd dat hij per ongeluk een code heeft ontvangen die eigenlijk voor iemand anders was bedoeld. De crimineel vraagt dan of het doelwit de ontvangen code kan doorsturen. Met de doorgestuurde verificatiecode kunnen de criminelen het WhatsApp-account overnemen. Zodra het account is overgenomen hebben de criminelen toegang tot de contactenlijst van het doelwit die ze gebruiken om nieuwe slachtoffers te maken. Contacten worden dan benaderd met het verzoek om geld over te maken.

"We willen het criminele proces op verschillende punten verstoren en het criminelen dus moeilijker maken. Dit kan door samenwerking met verschillende partijen, zoals banken, telecom en WhatsApp. Zo zouden we graag zien dat WhatsApp-accounts niet zomaar kunnen worden overgenomen. Bijvoorbeeld doordat WhatsApp om een extra biometrische verificatie (vingerafdruksensoren en gezichtsherkenning in mobiele telefoons) vraagt voor gebruik van WhatsApp. Daarmee voorkomen we slachtoffers", merkt Spoormans op.

Reacties (23)
01-02-2021, 17:20 door Anoniem
Mijn GSM heeft geen vingerafdruksensor of gezichtsherkenning. Mijn GSM kan ook geen Apps draaien (wel Java, maar dat heb ik uitgezet).

Verder hoef je dus niet een SIM-kaart van 10 jaar oud te verbieden. Want dan moet de oplichter die 10 jaar voor zijn misdaad al hebben gekocht. Zoveel geduld hebben criminelen niet. Die willen meteen resultaat.

Wel goed van Grapperhaus dat hij een verbod onzin vond. Daardoor moet ik toch een beetje aanpassen hoe ik over hem denk. Meestal wil hij alles wat met techniek te maken heeft verbieden en hard aanpakken. Zodat criminelen geen vrij spel meer hebben.
01-02-2021, 17:35 door Anoniem
Laat de politie nou gewoon eens aan het werk gaan.
Whatsapp fraude is toch echt een probleem van mensen die te dom zijn om met geld om te gaan en denken dat een telefoonnummer bij iemand hoort en een foto identificatie is.

Volgende stap: geen anonieme brievenbus meer. Vingerafdruk scanner om wat te kunnen posten. Want tsja, je zou zomaar in een brief kunnen zetten dat je klaasje bent terwijl je pietje heet.

Gelukkig is whatsapp min of meer passee. Daarmee is het probleem ook opgelost. niet te hard zeggen, want grapperwaus wil maar wat graag de verplichting om sim kaarten vast te leggen om mensen beter te kunnen volgen. De StaSi is er niks bij.
01-02-2021, 17:49 door Briolet
Daarnaast ziet de politie graag dat WhatsApp het overnemen van accounts lastiger maakt.

Een beetje onzin. Het is nu al lastig genoeg, maar dan moet de gebruiker wel het wachtwoord voor WhatsApp inschakelen. Als je dat niet doet ben je ook zelf een beetje schuld.
01-02-2021, 18:05 door Anoniem
Door Briolet:
Daarnaast ziet de politie graag dat WhatsApp het overnemen van accounts lastiger maakt.

Een beetje onzin. Het is nu al lastig genoeg, maar dan moet de gebruiker wel het wachtwoord voor WhatsApp inschakelen. Als je dat niet doet ben je ook zelf een beetje schuld.

Ik dacht dat FB/WhatsApp werkt met yubikey als tweede factor?

(en ja deze keys zijn niet goedkoop)
01-02-2021, 18:23 door Anoniem
Waarom gaan ze de boeven niet gewoon vangen?
Dit is er 1 in het straatje: de meeste inbraken vinden 's nachts plaats. Verbied de nacht.

Hoe komt het toch dat onze speurders en hun bazen zo intens lui zijn dat ze alleen nog maar burgertje pesten?
01-02-2021, 18:44 door Anoniem
Bij de politie werken ook alleen maar donut etende ezels. Criminelen gebruiken nu toch ook katvangers voor auto's en huizen en huur scooters en auto's en luxe huurhuizen op ander mans naam om uit zicht te blijven van de wegkijk politie. Die alleen onschuldige burgers lijkt te willen checken en volgen en wantrouwen terwijl er nul toezicht is op de ambtenarij en het bedrijfsleven etc. Nederland is het paradijs voor criminelen en fraudeur en een politiestaat achtige gevangenis voor onschuldigen burgers. Pfff de politie met praatjes, ga eens wat doen aan jullie oplospercentage van 3% (plus ze vervalsen dan ook nog de statistieken door te goochelen met cijfers en door bepaalde aangiftes structureel te wijgeren aan te nemen. Zelf bij een mishandeling wordt je weggestuurd. Totaal niet dienst voor burgers en samenleving alleen maar bezig met het dienen van het koningshuis en de regering en de bankiers en vooral justitie zorgt er wel voor dat vriendjes uit AEX bedrijven en banken en bedrijven als Shell booit onderzicht worden of vervolgd worden. Laatst deponeerde het OM nog een zaak tegen Dupont wegens gebrek aan bewijs zogenaamd. Maar ipv dat aan de rechter over te laten bepaald het OM dat. Hetzelfde OM dat blijkbaar faalde met controles en toezicht. Dus door te deponeren veegde ze hun eigen straatje schoon ten kosten van de slachtoffers. Walgelijk onze criminele overheid. En maar meer mensen rechten schenden en meer willen checken en bespioneeren zonder reden etc.

BTW als ik dan mijn beltegoed nummer registreer dan ook graag de telecom AV aanpassen dat elk 06 of vast telefoon nummer ook eeuwigdurend eigendom blijft van de eigenaar en niet zoals als nu dat je bijna om de 3 maanden verplicht moet opwaarderen anders vervalt tegoed en je telefoon nummer. Telecom providers zijn professionele maffioso met hun sms kosten die factoor 10.000 waren versus de werkelijk kosten. De Nederlandse consument is tientallen jaren keihard bedrogen en belazerd en de politie en de rechtse politiek doet niets. Pffg
01-02-2021, 19:56 door Anoniem
Preventie
De politie zet niet alleen in op opsporing, maar werkt ook aan preventie. Spoormans. ‘We willen natuurlijk liever slachtoffers voorkomen. Daarom is preventie ook belangrijk. We willen het criminele proces op verschillende punten verstoren en het criminelen dus moeilijker maken. Dit kan door samenwerking met verschillende partijen, zoals banken, telecom en WhatsApp. Zo zouden we graag zien dat dat WhatsApp-accounts niet zomaar kunnen worden overgenomen. Bijvoorbeeld doordat WhatsApp om een extra biometrische verificatie (vingerafdruksensoren en gezichtsherkenning in mobiele telefoons) vraagt voor gebruik van WhatsApp. Deze extra beveiligingslaag past WhatsApp sinds kort wel toe als je op de computer inlogt. Daarmee voorkomen we slachtoffers.’

Preventie kan ook in de vorm van campagnes op TV of internet waar deze vorm van fraude wordt uitgelegd.

Hier aankomen met 'biometrische verificatie' in een simpel chat-app is natuurlijk een stukje beroepsdeformatie waar Spoormans aan leidt.
01-02-2021, 20:51 door Anoniem
Kijk, weer een nieuwe reden om privacy verder aan banden te leggen en grasduinen in telecomgegevens. Het sleepnet is nog niet genoeg.....

Komend stemronde maar geen VVD stemmen
https://tweakers.net/nieuws/156242/minister-wil-geen-verbod-op-anonieme-prepaid-simkaarten-in-nederland.html
01-02-2021, 23:31 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 01-02-2021, 23:32
Door Anoniem: Laat de politie nou gewoon eens aan het werk gaan.
Whatsapp fraude is toch echt een probleem van mensen die te dom zijn om met geld om te gaan en denken dat een telefoonnummer bij iemand hoort en een foto identificatie is.

Volgende stap: geen anonieme brievenbus meer. Vingerafdruk scanner om wat te kunnen posten. Want tsja, je zou zomaar in een brief kunnen zetten dat je klaasje bent terwijl je pietje heet.

Gelukkig is whatsapp min of meer passee. Daarmee is het probleem ook opgelost. niet te hard zeggen, want grapperwaus wil maar wat graag de verplichting om sim kaarten vast te leggen om mensen beter te kunnen volgen. De StaSi is er niks bij.

Dat wekt mijn nieuwsgierigheid hevig: "gewoon aan het werk gaan"
Wat zou dáár nu toch mee bedoeld worden?

"Domme mensen" is ook zo'n niet mis te verstaan understatement. Maar er is er geen psycholoog die zijn reputatie te grabbel gooit door het woord dom als persoonsbeschrijving te gebruiken. Dat is voorbehouden aan degenen die een intensieve mate van introspectie bezitten.
02-02-2021, 00:01 door Anoniem
[...] aldus de politie, die stelt dat een verbod zou helpen

Natuurlijk zou een verbod kunnen helpen, maar dat betekent niet dat we dat ook moeten doen!
Anoniem een simkaart kopen heeft ook veel privacyvoordelen voor mensen zonder kwade bedoelingen (99,9% van de mensen) of jongeren die een simpele sim-only willen hebben zonder verplichtingen of registraties.

De overheid grijpt veel te vaak naar een verbod en het ontnemen van mogelijkheden voor goedaardige mensen om zich te beschermen (zie ook de discussie over het backdooren van E2E-encryptie) om een paar criminelen te kunnen pakken. Deze maatregelen zijn ZWAAR disproportioneel als beleidsmakers voldoende gewicht zouden hangen aan de mogelijkheid voor burgers om zich te beschermen en om wat privacy te genieten (dat zijn grondrechten).

Treurig om wederom dat domme reflex te zien van VERBIEDEN, waarbij intussen meer kwaad dan goed wordt aangericht. En reken maar dat de "stoere" kamerleden partijen als de VVD en CDA die criminaliteit "keihard" willen aanpakken vooraan zullen staan om voor te stemmen en daarbij even over het feit heen stappen dat mensen wederom een mogelijkheid wordt ontnomen om zich nog een beetje privacy / vrijheid / bescherming te kunnen permitteren.
02-02-2021, 00:31 door Anoniem
Ik snap werkelijk niet waarom je geld over gaat maken naar bekenden zonder eerst even diegene te bellen.. Daarna kan je geld over maken via de website van de bank dmv je laptop. Dan is die hele Whatsapp fraude toch opgelost? Of denk ik nu heel ouderwets??
02-02-2021, 09:11 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom gaan ze de boeven niet gewoon vangen?
Dit is er 1 in het straatje: de meeste inbraken vinden 's nachts plaats. Verbied de nacht.

Hoe komt het toch dat onze speurders en hun bazen zo intens lui zijn dat ze alleen nog maar burgertje pesten?
Ja en ik vraag mij af hoe het komt dat journalisten van TV programma makers wel oplichters kunnen vangen
en dat blijkbaar binnen de wet. Of is het niet gewoon niet zeuren maar doen.
02-02-2021, 10:06 door Anoniem
Voor opsporing hoef je alleen maar te weten naar welke bankrekening het geld gaat.
02-02-2021, 10:17 door Anoniem
Wat een onzin zeg. Dit zou kunnen helpen want fraudeurs zullen vast en zeker geen identiteitsfraude plegen om simkaarten op iemand anders naam te registreren toch?

In belgie bv worden die simkaarten geregistreerd en al online op handel sites aangeboden voor een paar euro per stuk.

Zo iets gaat echt geen whatsapp fraude voorkomen.
02-02-2021, 10:26 door Anoniem
Voor de mensen die denken dat zo een verbod zou kunnen werken, lees deze artikel maar: https://www.security.nl/posting/524363/Criminelen+omzeilen+verbod+op+anonieme+prepaidkaarten+in+Belgi%C3%AB

Hetzelfde zou dan ook hier gebeuren.
02-02-2021, 10:57 door Anoniem
Door Anoniem: Voor opsporing hoef je alleen maar te weten naar welke bankrekening het geld gaat.

Dat is van de katvanger . Minderjarige scholier die ff snel dacht geld te pakken. (met al dan niet criminele ouders).
Voor een voorbeeldje : https://www.security.nl/posting/684919/ABN+Amro+mag+ouders+katvanger+acht+jaar+op+zwarte+lijst+zetten

Ook goed dat die snel en grondig achterover getrokken worden , maar het zijn niet de enige daders.
02-02-2021, 11:44 door Anoniem
Politie heeft genoeg bevoegdheden om de daders op te sporen.
Ze kunnen afluisteren, imei nummer controleren vanaf welke telefoon er verbinding is geweest en ze kunnen zelf de masten controleren die verbinding hebben gemaakt met het nummer/telefoon. Mogelijk zijn er nog veel meer opties die we niet weten dus het is onzin dat je door anonieme simkaarten af te schaffen het probleem op los want dat zou betekenen dat in die landen waar het verboden is totaal geen terrorisme, fraude etc is.
02-02-2021, 12:12 door Anoniem
Ik geloof er helemaal niets van dat "anonieme" SIM-kaarten de politie zouden hinderen bij de aanpak van WhatsApp-fraude. Waarschijnlijk is er eerder sprake van gebrek aan middelen, personele onderbezetting, een gefrusteerde samenwerking tussen opsporingsdiensten en niet voldoende rechercheurs met de nodige expertise.
02-02-2021, 13:20 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Briolet:
Daarnaast ziet de politie graag dat WhatsApp het overnemen van accounts lastiger maakt.

Een beetje onzin. Het is nu al lastig genoeg, maar dan moet de gebruiker wel het wachtwoord voor WhatsApp inschakelen. Als je dat niet doet ben je ook zelf een beetje schuld.

Ik dacht dat FB/WhatsApp werkt met yubikey als tweede factor?

(en ja deze keys zijn niet goedkoop)

Je kunt in WhatsApp tweestapsverificatie instellen. Deze PIN wordt om de zoveel tijd gevraagd in WhatsApp. Daarnaast moet je deze PIN opgeven wanneer je WhatsApp op een ander apparaat wilt instellen.
02-02-2021, 14:22 door Anoniem
Zonder anonieme kaarten zullen onverlaten meer katvangers ronselen en telefoons uit handen van bellers stelen.
Het is het gebruikelijke paardenmiddel. Niet doen.
02-02-2021, 14:40 door Briolet
Door Anoniem: Je kunt in WhatsApp tweestapsverificatie instellen. Deze PIN wordt om de zoveel tijd gevraagd in WhatsApp. Daarnaast moet je deze PIN opgeven wanneer je WhatsApp op een ander apparaat wilt instellen.

Die 6-cijferige pincode bedoelde ik inderdaad met 'wachtwoord instellen'. Ik stoorde me in bovenstaand artikel dat ze klagen dat WhatsApp te weinig beveiligingen heeft, terwijl men de gebruiker er beter op had kunnen attenderen dat er nu al een goede beveiliging tegen overname van een account is die je direct kunt toepassen.

Alleen dat steeds herbevestigen van die pincode vind ik storend. Het dient geen ander doel dan de gebruiker dit te laten onthouden. Nodig is het pas als je het account op een ander toestel zet. Ik schrijf die code liever op en zoek hem op als ik een nieuw toestel koop. Onthouden is echt niet nodig.
02-02-2021, 15:21 door Anoniem
WhatsApp-fraude oplichters worden steeds slimmer en gaan steeds geraffineerder te werk. Inmiddels kunnen ze WhatsAppaccounts hacken en lukt het ze steeds beter om iemands identiteit over te nemen. Hoe gaan deze criminelen te werk en hoe groot is de kans dat ze door de politie gepakt worden?

De wereld achter WhatsApp-fraude
uitzending Pointer, 1 februari 2021
NPO2 22:30 uur, tijdsduur: 26 minuten

https://pointer.kro-ncrv.nl/de-wereld-achter-whatsapp-fraude

Journalistiek programma dat onderzoek doet naar maatschappelijke kwesties, naar aanleiding van uw ervaringen.
04-02-2021, 21:43 door Anoniem
Door Anoniem: Bij de politie werken ook alleen maar donut etende ezels. Criminelen gebruiken nu toch ook katvangers voor auto's en huizen en huur scooters en auto's en luxe huurhuizen op ander mans naam om uit zicht te blijven van de wegkijk politie. Die alleen onschuldige burgers lijkt te willen checken en volgen en wantrouwen terwijl er nul toezicht is op de ambtenarij en het bedrijfsleven etc. Nederland is het paradijs voor criminelen en fraudeur en een politiestaat achtige gevangenis voor onschuldigen burgers. Pfff de politie met praatjes, ga eens wat doen aan jullie oplospercentage van 3% (plus ze vervalsen dan ook nog de statistieken door te goochelen met cijfers en door bepaalde aangiftes structureel te wijgeren aan te nemen. Zelf bij een mishandeling wordt je weggestuurd. Totaal niet dienst voor burgers en samenleving alleen maar bezig met het dienen van het koningshuis en de regering en de bankiers en vooral justitie zorgt er wel voor dat vriendjes uit AEX bedrijven en banken en bedrijven als Shell booit onderzicht worden of vervolgd worden. Laatst deponeerde het OM nog een zaak tegen Dupont wegens gebrek aan bewijs zogenaamd. Maar ipv dat aan de rechter over te laten bepaald het OM dat. Hetzelfde OM dat blijkbaar faalde met controles en toezicht. Dus door te deponeren veegde ze hun eigen straatje schoon ten kosten van de slachtoffers. Walgelijk onze criminele overheid. En maar meer mensen rechten schenden en meer willen checken en bespioneeren zonder reden etc.

BTW als ik dan mijn beltegoed nummer registreer dan ook graag de telecom AV aanpassen dat elk 06 of vast telefoon nummer ook eeuwigdurend eigendom blijft van de eigenaar en niet zoals als nu dat je bijna om de 3 maanden verplicht moet opwaarderen anders vervalt tegoed en je telefoon nummer. Telecom providers zijn professionele maffioso met hun sms kosten die factoor 10.000 waren versus de werkelijk kosten. De Nederlandse consument is tientallen jaren keihard bedrogen en belazerd en de politie en de rechtse politiek doet niets. Pffg
Eerst dacht ik aan het per ongeluk indrukken van de verkeerde toets op het qwerty toetsenbord. Maar bij de 2e deponering werd het mij duidelijk. Als je ergens geen verstand van hebt kan je beter je mond houden. Google even op seponeren. Btw donuts zijn erg lekker ook volgens mijn ezelbroertjes en zusjes.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.