image

OM eist celstraffen tegen Amsterdammers voor grootschalige phishing

zondag 7 februari 2021, 07:54 door Redactie, 4 reacties

Het Openbaar Ministerie heeft tegen twee Amsterdamse mannen celstraffen geëist voor grootschalige phishing. Het duo wordt ervan verdacht tientallen slachtoffers te hebben gemaakt. De twee mannen zouden tijdens het begin van de eerste coronagolf vorig jaar phishingmails hebben verstuurd met onderwerpen als "bankieren in tijden van Corona".

De link in de e-mail wijst naar een phishingsite die gegevens van slachtoffers vraagt, zoals inloggegevens en telefoonnummer. Met deze gegevens kunnen de verdachten op de rekeningen van hun slachtoffers inloggen. "Daarna krijgt het slachtoffer een telefoontje van de verdachten, waarin zij de corona-angst bij hun slachtoffer nog eens extra aanwakkeren en dat het daarom niet nodig is naar het bankfiliaal te komen", aldus het Openbaar Ministerie.

Tijdens het telefoongesprek ontfutselen de verdachten TAN-codes van het slachtoffer, waarmee ze een mobiele betaalpas op hun eigen telefoon aan de rekening van het slachtoffer kunnen toevoegen of waarmee ze geld overmaken naar de rekeningen van katvangers. Op deze manier worden er duizenden euro's van slachtoffers gestolen. In andere gevallen weet de bank diefstal van tienduizenden euro's te voorkomen.

Volgens het OM waren de verdachten meerdere weken van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat bezig met hun phishingpraktijken. "Verdachten hebben zich in georganiseerd verband schuldig gemaakt aan grootschalige phishing. Dit phishen was een volwaardige baan en dagtaak, waarbij werd getracht en beoogd honderden slachtoffers per maand te maken", zo liet de officier van justitie tijdens de zitting weten.

De officier eiste tegen de 27-jarige verdachte een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 24 maanden. Tegen de andere verdachte van 24 jaar werd een gevangenisstraf van 21 maanden geëist, waarvan zeven maanden voorwaardelijk. De rechtbank doet naar verwachting op 19 februari uitspraak.

Reacties (4)
07-02-2021, 08:06 door Anoniem
Ik heb altijd geleerd: Vragen mag!
Blijkbaar mag dat in Nederland inmiddels ook al niet meer.
07-02-2021, 10:04 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb altijd geleerd: Vragen mag!
Blijkbaar mag dat in Nederland inmiddels ook al niet meer.

Ze zijn overduidelijk niet veroordeeld voor het stellen van vragen.
07-02-2021, 13:24 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb altijd geleerd: Vragen mag!
Blijkbaar mag dat in Nederland inmiddels ook al niet meer.

Waarom denk je eigenlijk dat wat jij geleerd hebt klopte ?

Oplichters vragen altijd, en dat heeft nooit gemogen.
08-02-2021, 07:24 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb altijd geleerd: Vragen mag!
Blijkbaar mag dat in Nederland inmiddels ook al niet meer.

Iets met listige kunstgrepen en samenweefsel van verdichtsels...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.