image

CBS: Nederlanders voorzichtiger met delen van gegevens op internet

dinsdag 9 februari 2021, 09:26 door Redactie, 8 reacties

Nederlanders zijn voorzichtiger geworden met het delen van persoonlijke gegevens op internet, zo stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een enquête onder ruim zesduizend mensen van twaalf jaar of ouder. Van de deelnemers aan het onderzoek gaf 77 procent aan de toegang tot locatiegegevens te hebben beperkt of geweigerd en 74 procent stond niet toe dat persoonlijke gegevens voor commerciële doeleinden werden gebruikt.

In 2016 toen hetzelfde onderzoek werd uitgevoerd was dit respectievelijk 49 procent en 62 procent. Ook het beperken van toegang tot profielgegevens en het lezen van de privacyverklaring wordt vaker gedaan. Over de hele linie genomen gaf negentig procent van de deelnemers aan het onderzoek aan dat ze vorig jaar maatregelen hebben genomen om persoonlijke gegevens op internet te beschermen. In 2016 was dat 79 procent.

Internetgebruikers van 65 jaar of ouder beschermen persoonsgegevens op internet minder vaak dan gebruikers jonger dan 65. Van de 65-plussers zegt 77 procent actief bezig te zijn met de bescherming van persoonlijke informatie. Bij 12- tot 65-jarigen liet 93 procent weten dit te doen. Internetgebruikers van 75 jaar of ouder doen het minst vaak aan bescherming van persoonlijke informatie op internet.

Verder blijkt uit het CBS-onderzoek dat mensen die zeggen veel ervaring te hebben met internet, computers, tablets of smartphones ook vaker maatregelen treffen om persoonsgegevens op internet te beschermen dan mensen die weinig ervaring met internet en dergelijke apparatuur hebben.

Koploper

Europees gezien is Nederland koploper wat betreft het beschermen van persoonsgegevens. 92 procent van de Nederlanders zegt maatregelen te nemen om persoonlijke informatie op internet te beschermen, terwijl het EU-gemiddelde 78 procent is. Roemenië scoort met 52 procent het laagst. Ook in België (61 procent) ondernemen mensen weinig stappen om hun gegevens te beschermen.

Verder blijkt volgens het CBS dat tachtig procent van de Nederlandse internetgebruikers van 16 tot 75 jaar de toegang tot locatiegegevens heeft beperkt of geweigerd. Dit is verreweg het hoogste percentage binnen de Europese Unie, waar het gemiddelde 52 procent was. Ook staan Nederlanders vaak niet toe dat persoonlijke gegevens voor commerciële doeleinden worden gebruikt. Vorig jaar had 77 procent van de Nederlanders dat niet toegestaan, tegenover het EU-gemiddelde van 57 procent.

Image

Reacties (8)
09-02-2021, 10:17 door Anoniem
Europees gezien is Nederland koploper wat betreft het beschermen van persoonsgegevens. 92 procent van de Nederlanders zegt maatregelen te nemen om persoonlijke informatie op internet te beschermen

Toch jammer dat dit weer tenietgedaan wordt doordat Nederland dan weer op het niveau van organisaties koploper datalekken is: https://www.infoland.nl/nederland-kampioen-datalekken-maar-jij-toch-niet/
09-02-2021, 11:05 door quikfit
Dus als je,je locatiegegevens een keertje hebt uitgeschakeld hoor je al bij de Nederlanders die voorzichtiger zijn met het delen van gegevens...oké,zal wel.
09-02-2021, 11:49 door Anoniem
Nee, ik deel het liever met de overheid.

De procedures daar zijn sluitend. En de betrokkenen weten precies waar ze mee bezig zijn. En de betrokkenen worden ook continue gecontroleerd.

Ik heb daar het volste vertrouwen in.

Zo niet, dan worden ze automatisch vervolgd. En volgt er gevangenisstraf of andere zware sancties zoals einde dienstverband (en dat lijkt me toch wel de grootste nachthengst van een ambtenaar want dan kunnen ze hun pensioen niet halen).

Want de overheid is, iedereen daar, zich ervan bewust dat zij bestaan door de belastingen die opgebracht zijn door werknemers die zich krom werken in private ondernemingen.

En ook al is de corruptie hier minder erg dan in een bananen republiek wordt elke integriteit issue gezien als een halsmisdaad.

En wordt er ook heel goed nagedacht over de gevolgen en wat ze trachtten te bereiken met die verandering.

Ik sta al mijn gegevens graag af aan de GGD en ik heb er ook het volste vertrouwen in dat er nooit misstanden zijn. En dat mijn data en die van anderen als heilig wordt beschouwd.

En omdat er in Nederland geen ravijnen zijn woon ik liever hier in Nederland. Dat schijnt een stuk veiliger te zijn.
09-02-2021, 12:05 door Anoniem
Ik deel niks op internet. Dat wordt al door de overheid geregeld.
09-02-2021, 12:16 door Anoniem
@Anoniem 12:05

Kunt u dat uitleggen?
09-02-2021, 12:28 door Anoniem
Ik hoef toch niks te lekken? Daar is de GGD toch voor verantwoordelijk?
09-02-2021, 12:56 door Anoniem
Tja,toch wordt dit teniet gedaan bij leken die een computer gebruiken door de sleepwet. Pas als je ervaring hebt op computergebied, dan weet je waar de gevaren pas echt loeren, en kan je maatregelen nemen.
Je kan dat doen door bijvoorbeeld een vpn te gebruiken van een betrouwbare provider, tevens zorgen dat je alles up to date hebt met je OS en software.
Ook er goed voor zorgen dat je je router van de nieuwste firmware hebt voorzien en de juiste beveiligingen met de configuratie hebt ingesteld.
Zorg ook goed voor een goed werkend antivirus programma met alles erop en er aan, tegen alle nieuwe dreigingen.
Natuurlijk is dan niet alles waterdicht, dat blijft het nooit.
Hacken is altijd mogelijk, het blijft altijd wel een kat en muisspel tussen overheden en hackers.
Maar met beveiligen e.d ben je een heel eind verder, en maak je het buitenstaanders een heel stuk moeilijker je data te stelen.
09-02-2021, 14:22 door Anoniem
Maar ik geloof ook niet meer dat de overheid of overheden
(allemaal ten dienste van diegenen, die toch al alles in bezit hebben)
nog enigszins onze beste interessen voor ogen hebben.

Dat is de laatste tijd toch al wel aan alle kanten gebleken.
Dan hoeven we ons alleen maar de toeslagenaffaire, die nog steeds doordendert, voor de geest te halen.

Dat Big Tech en krachten, die dit alles aansturen ons ook vooruit willen helpen, dat geloof ik ook niet.

Daarom.Te veel geluur op racken door azure.com, akamai, traffic.manager.net,
footprinting Mark Monitor te delen met The Forces That Be overal.

Dat is mijn 'esser agaroth' oftewel my two cents, geen stuiver waard dus.

Jodocus Oyevaer
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.