Zo'n 590.000 WordPress-sites lopen door een kritieke kwetsbaarheid in een plug-in het risico om door aanvallers te worden overgenomen. De ontwikkelaar van NextGen Gallery, de plug-in waar het om gaat, heeft een beveiligingsupdate uitgebracht. Slechts een kleine 27 procent van de meer dan 800.000 WordPress-sites die de plug-in gebruikt heeft de update echter geïnstalleerd.
Via NextGen Gallery kunnen WordPress-sites een fotogalerij aan hun website toevoegen. Onderzoekers van securitybedrijf Wordfence ontdekten afgelopen december twee kwetsbaarheden in de plug-in. De impact van één van deze beveiligingslekken (CVE-2020-35942) is op een schaal van 1 tot en met 10 wat betreft de ernst met een 9,6 beoordeeld.
De kwetsbaarheid wordt veroorzaakt door een logische fout in de functie die beoordeelt of bepaalde requests zijn toegestaan. Een aanvaller kan door middel van cross-site request forgery (CSRF) zo op afstand code uitvoeren. De aanval vereist wel enige social engineering. Zo moet een ingelogde beheerder op een link van de aanvaller klikken en moet tenminste één fotoalbum van de website voor de aanvaller toegankelijk zijn.
De ontwikkelaar van de plug-in werd op 15 december ingelicht en kwam twee dagen later met een update. Deze versie, 3.5.0, is door een kleine 27 procent van de meer dan 800.000 websites geïnstalleerd. Dat houdt in dat zo'n 590.000 WordPress-sites nog met een kwetsbare versie van de plug-in zitten. Beheerders van deze sites wordt aangeraden de update zo snel als mogelijk te installeren, aangezien details over het lek bekend zijn gemaakt.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Junior specialist OSINT
Ben jij enthousiast en leergierig en wil je het cybercrimeteam Oost Nederland verder helpen in de aanpak van digitale criminaliteit? We zijn op zoek naar een junior specialist Open Source Intelligence (OSINT). Weet jij de digitale wereld van buiten naar binnen te halen? Dan is deze functie iets voor jou!
Juridische vraag: ik las in het FD dat concurrenten de AVG niet tegen elkaar in konden zetten. Maar het is toch oneerlijke ...
Een digitaal paspoort, recht op een betaalbare en snelle internetverbinding, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.