Google heeft advertenties van malafide slotenmakers na een verzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) offline gehaald, zo heeft de toezichthouder vandaag bekendgemaakt. Daarnaast zijn ook de websites van deze partijen offline gehaald en telefoonnummers geblokkeerd. Vorige week werd al bekend dat Google advertenties van slotenmakers had verwijderd. Nu blijkt dat dit na overleg met de ACM is gebeurd.
De afgelopen periode ontving de ACM naar eigen zeggen veel meldingen van mensen die slachtoffer van onbetrouwbare slotenmakers waren geworden. Mensen die zichzelf buiten sluiten zoeken op internet naar een slotenmaker die de deur kan openen. Volgens de ACM komen zij via advertenties makkelijk in contact met partijen die zich voordoen als betrouwbare slotenmaker maar uiteindelijk hoge bedragen tot wel 8.000 euro rekenen voor het uitvoeren van de klus.
"Dit komt doordat de bovenste zoekresultaten en advertenties vaak van deze onbetrouwbare partijen zijn. De websites bevatten misleidende informatie of missen belangrijke informatie over het bedrijf achter de advertentie, zodat de consument met zijn klacht nergens terecht kan. Ook ontvangt hij vooraf geen informatie over de kosten die hij mag verwachten", stelt de toezichthouder.
De ACM voegt toe dat achter de malafide slotenmakers een netwerk van personen en bedrijven schuilgaat dat steeds van naam, websites en telefoonnummers wisselt en professionele verhullingstechnieken toepast. Daarom heeft de toezichthouder verschillende maatregelen getroffen. Zo kunnen "onbetrouwbare slotenmakers" niet langer gebruik maken van Google Advertenties, doordat Google na overleg met de ACM deze advertenties heeft verwijderd en nieuwe advertenties voor deze partijen niet langer toestaat.
Daarnaast heeft de ACM de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) geïnformeerd over valse gegevens waarmee deze malafide slotenmakers hun websites registreren. Daarop heeft de SIDN de domeinregistraties van deze websites gecontroleerd en vervolgens geschrapt. Ook heeft de ACM telefoonnummers van de malafide slotenmakers laten blokkeren.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Het wetsvoorstel dat ervoor zorgt dat testbewijzen kunnen worden ingezet voor toegang tot activiteiten zoals sportwedstrijden, ...
Juridische vraag: In de media wordt bericht dat in China een crimineel collectief is opgepakt dat gamecheats verkocht. Volgens ...
In de randstand was het begin deze maand mogelijk om je in te schrijven voor een loting van 28 nieuwbouw huizen. Om zo ...
Iemand enig idee wat de beste manier is om een wachtwoord te bewaren?
Bij een webwinkel waar net een datalek is geweest staat de volgende tekst op de site Welke maatregelen neemt X om herhaling ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.