image

AP-voorzitter: smartengeld bij misbruik persoonsgegevens moet regel zijn

maandag 22 februari 2021, 09:33 door Redactie, 9 reacties

Mensen van wie de persoonsgegevens zijn misbruikt of waarbij er op een andere manier sprake is van schendingen met privédata moeten in de regel smartengeld krijgen, zo stelt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens. Hij roept de regering op dit duidelijk in een wetsvoorstel vast te leggen.

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) stelt dat de organisatie die verantwoordelijk is alle materiële én immateriële schade moet vergoeden bij schendingen. Dit is bij materiële schade vaak eenvoudig aan te tonen. Bij immateriële schade kan dat veel lastiger zijn. "Hoe bewijs je de emotionele impact van een onrechtmatige vermelding op een zwarte lijst, van gesnuffel in je medisch dossier of van discriminatie door een algoritme? Hoe bewijs je de frustratie, onzekerheid, angst, stress en het verdriet die dat kan veroorzaken? Hoe bewijs je een kras op je ziel?", merkt Wolfsen op.

Er zijn inmiddels verschillende gerechtelijke uitspraken waarbij slachtoffers van wie gegevens onrechtmatig werden verwerkt smartengeld toegekend kregen. Zo veroordeelde de Raad van State minister Dekker voor Rechtsbescherming vorig jaar tot het betalen van 500 euro smartengeld aan een persoon voor het onrechtmatig verwerken/verstrekken van medische gegevens.

De veroordelingen in Nederland hadden betrekking op de verwerking van gevoelige gegevens, zoals gezondheidsgegevens en het BSN. "Maar ik zou werkelijk niet weten waarom dat voor andere persoonsgegevens anders zou liggen. Zeker als de schending het gevolg is van onzorgvuldig of onnadenkend handelen of er meer grondrechten of waarden in het geding zijn", stelt Wolfsen.

Volgens de AP-voorzitter worden schendingen met betrekking tot andere persoonsgegevens ook gekwalificeerd als een even ernstig strafbaar feit. "Dan valt toch moeilijk vol te houden dat die inbreuken geen immateriële schade veroorzaken?", gaat hij verder. Mochten rechters twijfelen of bij schendingen met "gewone" persoonsgegevens ook smartengeld moet worden toegekend vindt Wolfsen dat het kabinet dit duidelijker moet opnemen in de wet.

Er zijn verschillende wetsvoorstellen waarbij de AP-voorzitter hiervoor ruimte ziet. "Slachtoffers hebben nog meer belang bij rechtsherstel dan bij een boete", stelt Wolfsen. Hij vindt het moeilijk vol te houden dat een kras op een fiets of een auto wel standaard leidt tot schadevergoeding, maar dat dit niet het geval is bij schendingen met persoonsgegevens. "Dan moet smartengeld de regel zijn, geen uitzondering", besluit hij.

Reacties (9)
22-02-2021, 10:04 door Anoniem
Citaat redactioneel artikel:...Zo veroordeelde de Raad van State minister Dekker voor Rechtsbescherming vorig jaar tot het betalen van 500 euro smartengeld aan een persoon voor het onrechtmatig verwerken/verstrekken van medische gegevens...

Staat de vraag open of het ministerie hiertegen in beroep is gegaan. Het zal niet de eerste keer zijn dat de overheid een uitspraak van de Raad van State aanvecht of naast zich neerlegt.

De luis in de pels die deze afkeurenswaardige gangen van zaken aan de kaak stelde was/is Professor Twan Tak, emeritus hoogleraar bestuurs- en staatsrecht.

https://www.sdnl.nl/twan-tak.htm
https://www.mr-online.nl/raadsheer-uit-forse-kritiek-op-rechtspraak/
https://www.youtube.com/watch?v=3N5hd94mZfk
22-02-2021, 13:10 door Anoniem
Vind ik ook...maar slaagkans? AP mag al blij zijn met de extra resources...
22-02-2021, 14:19 door Anoniem
Compensatie, als je werkelijk hinder ondervonden hebt, zeker. Voor de rest zeker niet. Iedereen kan roepen, oh een datalek, nu voel ik me zo genaaid!
22-02-2021, 15:56 door [Account Verwijderd]
Daar heb je wat aan als je gegevens op straat liggen en misbruikt worden.
Als de deurwaarders aan je deur staan wegens aankopen die je niet gedaan heb.
Als zelfs de overheid jou op een lijst gezet heb wegens volledig onbetrouwbaar en fraudeleus handelen waarvan je zelf geen eens weet van heb.
Zie het dan maar weer eens op te lossen. Want een nieuw BSN zit er niet in.
Maar enkel gebeurt is omdat ze er ergens een zooitje van gemaakt hebben waar je alle vertrouwen in had.
Hier heb je 500 euro, en sorry voor de overlast.
22-02-2021, 18:02 door Briolet
Door Anoniem: Compensatie, als je werkelijk hinder ondervonden hebt, zeker. Voor de rest zeker niet. Iedereen kan roepen, oh een datalek, nu voel ik me zo genaaid!

Een datalek is natuurlijk niet hetzelfde als misbruik. De misbruik komt daarna. Maar wie moet het smartengeld dan betalen. De veroorzaker van het datalek of diegene die de persoonsgegevens misbruikt heeft? Het artikel noemt dit niet expliciet.

En wat als je je eigen ID kaart uitleent op je gelijkende jongere broer zodat even een krat bier bij de supermarkt kan halen. Dat is ook misbruik van persoonsgegevens, ook al is dit met wederzijdse instemming.
23-02-2021, 07:23 door Anoniem
Mensen van wie de persoonsgegevens zijn misbruikt of waarbij er op een andere manier sprake is van schendingen met privédata moeten in de regel smartengeld krijgen, zo stelt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens. Hij roept de regering op dit duidelijk in een wetsvoorstel vast te leggen.

Met alle respect voor de heer Wolfsen, maar twee kanttekeningen:

1. Artikel 82 Lid 1 van de AVG zegt: "Eenieder die materiële of immateriële schade heeft geleden ten gevolge van een inbreuk op deze verordening, heeft het recht om van de verwerkingsverantwoordelijke of de verwerker schadevergoeding te ontvangen voor de geleden schade." Volgens mij is er dus al sprake van smartengeld. Daar hoeft geen nieuwe wet voor te worden gemaakt. Hooguit is het nodig bepaalde kleine aanpassingen zoals een minimum of een rekenmodel toe te voegen, en dat kan wel middels een AMvB.

2. De betrokkenen zijn veel meer geholpen bij een spoedig handhaven ter voorkoming en verbetering. Als je een klacht indient bij de AP, moet je niet vervolgens 2 jaar (!) geen enkele concrete actie zien om ook daadwerkelijk die klacht te onderzoeken en te handhaven!
23-02-2021, 08:16 door Anoniem
Door Anoniem: Compensatie, als je werkelijk hinder ondervonden hebt, zeker. Voor de rest zeker niet.
Als iemand werkelijk zwaar in de stress schiet van gelekte persoonsgegevens dan is die hinder er werkelijk. Of wil je beweren dat stress niet bestaat, niet ongezond is, of dat iemand die er last van heeft maar in staat moet zijn om de knop om te zetten omdat jij een dikkere huid hebt, of nog voor het eerst moet meemaken dat je zelf opeens stevig onderuit wordt gehaald door iets dat je nu als een kleinigheid beschouwt?
Iedereen kan roepen, oh een datalek, nu voel ik me zo genaaid!
En iedereen kan roepen: oh, dat stelt niets voor. Het is verdomd moeilijk om hard te maken dat iets hard bij je aankomt, maar besef wel dat het ook verdomd moeilijk is om hard te maken dat het voor een ander allemaal niets voorstelt.

Je gaat immateriële schade nooit perfect meten en dus ook nooit perfect compenseren. Er zullen altijd zowel mensen zijn overgecompenseerd worden als mensen die ondergecompenseerd worden. Maar als er signalen zijn dat er in het algemeen gesproken wel degelijk wat aan de hand is dan is het terecht om dat niet te negeren en tot een niveau van schadevergoeding te komen dat in het algemeen redelijk is.
23-02-2021, 12:58 door Anoniem
Ik wil nog iets toevoegen aan @Anoniem 08:16. Vaak is een terechte smartengeld/immateriële schade een eufemisme voor iets anders. Meestal is er dan een al maanden slepend conflict ontstaan vol botte onwil van de organisatie om het probleem te helpen verhelpen. De botte reacties in geval van de gasbevingen (NAM) en de toeslagenaffaire (Belastingdienst) waar we nog steeds van mee kunnen 'genieten' via de media zijn een typisch voorbeeld. Op een gegeven moment heb je zo veel nasleep opgebouwd dat je eigenlijk de verantwoordelijke bestuurders het liefst zou... Dat gaat natuurlijk niet, dat is niet legaal. Maar een fikse immateriële schadevergoeding eisen is dat wel. Het doel is uiteindelijk sturend, in de hoop dat de schadevergoeding duurder is dan het voortaan meteen behulpzaam en doodeenvoudig menselijk opstellen door de organisatie. Dit is de naakte waarheid achter de veel gehoorde kreet: "Het gaat niet om het geld, het gaat om het principe".
23-02-2021, 18:02 door Anoniem
Door BertG.:Als zelfs de overheid jou op een lijst gezet heb wegens volledig onbetrouwbaar en fraudeleus handelen waarvan je zelf geen eens weet van heb.
Zie het dan maar weer eens op te lossen. Want een nieuw BSN zit er niet in.

Wat betreft de toeslagenaffaire, voor die gedupeerden heb ik een tip. Artikel 18 Lid 1 AVG. Betwist de juistheid van je gegevens (als gedupeerde is dat terecht, daar is geen discussie over mogelijk) en oefen je recht op beperking van je gegevens uit. Dat gooit je gegevens voor de duur dat ze de juistheid controleren behoudens enkele uitzonderingen finaal op slot. En men moet schriftelijk reageren. Het is een uiterst krachtig drukmiddel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.