De groep criminelen achter de Clop-ransomware heeft verschillende zerodaylekken in de File Transfer Appliance (FTA) van softwarebedrijf Accellion gebruikt voor het stelen van data en afpersen van bedrijven, overheden en andere organisaties. Dat laat securitybedrijf FireEye vandaag weten. De Clop-ransomwaregroep is ook verantwoordelijk voor de aanval op de Universiteit Maastricht eind 2019. De onderwijsinstelling betaalde de criminelen uiteindelijk 197.000 euro voor het ontsleutelen van de versleutelde data.
FTA is een twintig jaar oude applicatie die organisaties gebruiken voor het uitwisselen van grote bestanden. De afgelopen weken zijn er meerdere datalekken gemeld waarbij kwetsbaarheden in FTA de oorzaak bleken. De centrale bank van Nieuw-Zeeland, de Australian Securities and Investments Commission (ASIC), de Amerikaanse staat Washington en Amerikaanse supermarktketen Kroger lieten weten dat ze slachtoffer van een aanval op de FTA-software waren geworden.
Begin deze maand meldde Accellion dat het de kwetsbaarheden waarvan de aanvallers gebruikmaakten heeft verholpen en het FTA op 30 april van dit jaar gaat uitfaseren. Nu zijn er meer details over de beveiligingslekken openbaar geworden en dat die al voor het verschijnen van de updates werden misbruikt door de Clop-ransomwaregroep. Drie van de vier verholpen kwetsbaarheden in FTA zijn op een schaal van 1 tot en met 10 wat betreft de ernst met een 9,8 beoordeeld, meldt securitybedrijf Tenable.
FireEye laat daarnaast weten dat de Clop-ransomwaregroep de beveiligingslekken vorig jaar heeft gebruikt om bij organisaties in te breken. Bij verschillende van deze aanvallen werd er geen ransomware uitgerold, maar alleen data gestolen. De groep dreigde deze gegevens via de eigen website openbaar te maken, tenzij er zou worden betaald. Volgens FireEye zijn organisaties in onder andere Nederland slachtoffer van deze aanvallen geworden. Daarbij zijn er ook gegevens gepubliceerd van slachtoffers die niet betaalden.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Junior specialist OSINT
Ben jij enthousiast en leergierig en wil je het cybercrimeteam Oost Nederland verder helpen in de aanpak van digitale criminaliteit? We zijn op zoek naar een junior specialist Open Source Intelligence (OSINT). Weet jij de digitale wereld van buiten naar binnen te halen? Dan is deze functie iets voor jou!
Juridische vraag: ik las in het FD dat concurrenten de AVG niet tegen elkaar in konden zetten. Maar het is toch oneerlijke ...
Een digitaal paspoort, recht op een betaalbare en snelle internetverbinding, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.