image

PvdD wil opheldering waarom Corona Opt-In nog van kracht is

woensdag 24 februari 2021, 16:11 door Redactie, 10 reacties

De Partij voor de Dieren (PvdD) heeft minister Van Ark voor Medische Zorg om opheldering gevraagd waarom het Corona Opt-In, waarmee de medische gegevens van acht miljoen Nederlanders zijn opengesteld, nog altijd van kracht is. De Nederlanders om wie het gaat hadden nog geen keuze gemaakt of ze hun medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt (LSP) voor zorgverleners toegankelijk willen maken.

Om de huisartsgegevens van deze groep toch te kunnen raadplegen werd de 'Corona Opt-in' bedacht. Daardoor zijn de huisartsgegevens van de acht miljoen Nederlanders nu wel op de huisartsenpost of spoedeisende hulp via het LSP beschikbaar. Voordat de dossiers door zorgverleners worden geraadpleegd moet de patiënt, als die hiertoe in staat is, nog wel mondeling toestemming geven.

De maatregel is echter nog altijd zonder juridische basis van kracht. Daarnaast zijn er vragen over hoe mensen zich kunnen afmelden. Aanleiding voor PvdD-Kamerlid Van Esch om Kamervragen te stellen. "Kunt u bevestigen dat de Corona Opt-In, de tijdelijke maatregel waarmee 8 miljoen medische dossiers van mensen die daar nooit toestemming voor hebben gegeven zijn opengesteld, nog altijd werkzaam is? Bent u nog altijd voornemens deze maatregel vast te leggen in een algemene maatregel van bestuur (AMvB)?"

Van Ark moet daarnaast onderbouwen waarom er geen einde wordt gemaakt aan deze gedoogconstructie en waarom het niet mogelijk is om terug te gaan naar de wettelijke procedure zoals die bestond voor het instellen van de Corona Opt-In. "Vindt u het wenselijk dat zonder dat mensen ervan weten hun medische gegevens in te zien zijn voor mogelijk duizenden mensen die niets met hun medisch gegevens te maken hebben?", vraagt Van Esch verder.

De minister moet tevens duidelijk maken wat mensen moeten doen om zich af te melden zonder hiervoor naar de huisarts te gaan. Als laatste wil het PvdD-Kamerlid weten of ziekenhuizen het toezicht op onrechtmatige inzage in medische gegevens op orde hebben en als dat niet zo is, waarom de toegang van acht miljoen medische dossiers zonder toestemming is opengesteld. Van Ark heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

Image

Reacties (10)
24-02-2021, 16:32 door Anoniem
Elke benadeelde dient wat mij betreft een schadeloosstelling krijgen van de door de overheid betaalde boete.

Ze hebben toch geld zat schijnbaar als er 200 miljoen per week naar Brussel gaat en ze net voor de verkiezingen nog even toestemming willen hebben om 100 miljard weg te geven aan de EU.

Zitten wij hier ons krom te werken.. 60% op tijdelijke contracten. Zware leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt... en zo kunnen we wel even doorgaan.


BOETES!
24-02-2021, 18:30 door Anoniem
Ik ben geen fan van one-trick-pony-partijen en partij voor de dieren klinkt ook erg fout maar de vragen zijn valide.

https://www.tweedekamer.nl/kamerleden_en_commissies/alle_kamerleden/esch-em-van-pvdd
24-02-2021, 20:27 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben geen fan van one-trick-pony-partijen en partij voor de dieren klinkt ook erg fout

Misschien moet je je niet zo blindstaren op de naam van een partij. De VVD is ook geen "volkspartij" en de Piratenpartij bestaat ook niet uit piraten met houten been en papagaai.

Veel interessanter is het he feit is dat de Partij voor de Dieren een van de meeste privacyvriendelijke partijen is in Nederland.
24-02-2021, 22:59 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben geen fan van one-trick-pony-partijen en partij voor de dieren klinkt ook erg fout maar de vragen zijn valide.

https://www.tweedekamer.nl/kamerleden_en_commissies/alle_kamerleden/esch-em-van-pvdd


PvdD is dus geen partij dat maar voor een belang opkomt (dieren). Het is een goede partij als je het mij vraagt met brede maatschappelijke standpunten en misschien wel het sterkste en beste partijprogramma als het gaat om (online) privacy en burgerrechten. Ze maakten zich een paar jaar geleden ook erg sterk tegen de sleepwet.
25-02-2021, 06:23 door Anoniem
Wordt deze regeling ook niet gebruikt voor de GGD om bij de vaccinatie in de medische gegevens van de personen te kijken.?Bij de vaccinatie moet je formulieren invullen en een actueel medicatieoverzicht meenemen.
25-02-2021, 08:28 door _R0N_
Door Anoniem: Ik ben geen fan van one-trick-pony-partijen en partij voor de dieren klinkt ook erg fout

Het begon ooit wel zo maar ondertussen is het best een volwassen partij met goede argumenten, veel van hun moties worden dan ook aangenomen ondanks dat het maar een klein partijtje is.
25-02-2021, 10:43 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben geen fan van one-trick-pony-partijen en partij voor de dieren klinkt ook erg fout maar de vragen zijn valide.

https://www.tweedekamer.nl/kamerleden_en_commissies/alle_kamerleden/esch-em-van-pvdd

Mensen zijn (schijnbaar) ook dieren.
Heb me de vorige verkiezingen verbaasd over het volwassen programma, en de afgelopen jaren het volwassen gedrag in de kamer en het is dit jaar een serieuze kandidaat op mijn korte lijst.
25-02-2021, 13:43 door _R0N_
Door Anoniem:

Heb me de vorige verkiezingen verbaasd over het volwassen programma, en de afgelopen jaren het volwassen gedrag in de kamer en het is dit jaar een serieuze kandidaat op mijn korte lijst.

Voor de privacy de beste keuzen blijkbaar

https://www.privacybarometer.nl/pagina/50/Actuele_stand_van_de_barometer_-_2017
25-02-2021, 22:06 door Anoniem
Nou ja, eigenlijk is het verhaal heel simpel: Men wil graag ongebreideld in iedereens data kunnen graaien. Dit is een mooie opzet om dat weer een stukje verder door te drammen.
Het doel is helemaal niet om mensen te respecteren!
27-02-2021, 12:06 door Anoniem
"De Nederlanders om wie het gaat hadden nog geen keuze gemaakt"

Ik wordt bij elk huisarts bezoek gevraagd een keuze te maken. "NEE!" is schijnbaar geen keuze.

Nee is tijdelijk, ja voor altijd, zoals gewoonlijk.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.