image

Ransomware-aanval zorgt voor technische problemen bij Manutan

vrijdag 26 februari 2021, 09:24 door Redactie, 2 reacties

Leverancier van kantoor- en bedrijfsbenodigdheden Manutan, dat in Nederland als Overtoom bekend stond, is afgelopen zondag getroffen door een ransomware-aanval. De aanval zorgde voor verschillende technische problemen, hoewel daar geen verdere informatie over wordt gegeven wat die inhouden.

Uit voorzorg en om verdere verspreiding van de ransomware te voorkomen is besloten om de informatiesystemen van de Manutan Group uit te schakelen, aldus het bedrijf in een verklaring. Daarin meldt Manutan dat alle medewerkers zijn gemobiliseerd om de impact van de aanval te beperken en de overlast voor klanten te verkleinen.

Hoe de aanvallers konden binnendringen, of er ook gegevens zijn gestolen en om welke ransomware het gaat is niet bekendgemaakt. Er wordt nu onderzoek uitgevoerd naar de aanval. Aan de hand daarvan kan Manutan de financiële impact van de aanval bepalen. Zodra er meer details bekend zijn zegt het bedrijf met een update te komen. Manutan had vorig jaar een omzet van 780 miljoen euro.

Reacties (2)
26-02-2021, 11:34 door walmare
Betalen maar weer. Zo verdient iedereen aan consumenten software.
01-03-2021, 18:20 door Anoniem
Beste meneer [REDACTED]

De cyberaanval die de Manutan Group heeft getroffen heeft geleid tot een datalek.
Zoals wij je in onze vorige communicatie hebben laten weten, is de Manutan-groep het slachtoffer geworden van een cyberaanval door ransomware*, die heeft geresulteerd in een inbraak in onze IT-systemen. Ondanks de robuustheid van onze bestaande beveiligingsmaatregelen en het reactievermogen van onze teams om verspreiding van de aanval te voorkomen, hebben de onderzoeken van de cybersecurity-experts bevestigd dat de hackers erin geslaagd zijn om bepaalde bedrijfsgegevens te stelen.
Hoewel de onderzoeken nog lopende zijn, willen we je zo snel mogelijk informeren zodat je op deze situatie kunt reageren met gepaste waakzaamheid en de nodige beschermingsmaatregelen kunt nemen. Ondanks de uiterst complexe aard van deze aanvallen, hebben onze experts vastgesteld dat de volgende gegevens hierbij zijn betrokken, zonder in dit stadium te kunnen bevestigen dat de lijst compleet is:
- Achternaam, voornaam, adres
- Functie of rol binnen het bedrijf
- Factuurinformatie
- IBAN

Naar de mening van onze cybersecurity-experts is de kans extreem laag dat deze gegevens al door de aanvallers kunnen zijn misbruikt om fraude te plegen. Niettemin, bewust van de vele kwaadwillende manieren waarop deze gegevens kunnen worden gebruikt, raden wij je aan zeer waakzaam te blijven, in het bijzonder bij het uitvoeren van financiële of boekhoudkundige handelingen waarbij je adres-, bank- of andere gegevens zou moeten wijzigen. Zoals je weet hebben veiligheid in het algemeen en jouw veiligheid in het bijzonder onze hoogste prioriteit. Onze operaties zullen de komende dagen geleidelijk opstarten met versterkte beveiliging en controles aangepast aan de situatie.
We staan tot je beschikking voor alle verdere informatie of specifieke vragen die je wellicht hebt. Wij danken je zeer voor je steun en begrip hierin.

Met vriendelijke groeten,
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.