image

Franse privacytoezichthouder start onderzoek naar Clubhouse

woensdag 17 maart 2021, 15:41 door Redactie, 4 reacties

De Franse privacytoezichthouder CNIL is een onderzoek naar Clubhouse gestart om te zien of de app wel aan de AVG voldoet. Clubhouse is een "audiochat" app waarmee gebruikers live gesprekken kunnen voeren en bijwonen. CNIL ontving een privacyklacht over de app. Vervolgens werd er een onderzoek ingesteld dat al snel uitwees dat het bedrijf achter de app geen vestiging in de Europese Unie heeft.

Het onderzoek moet nu bevestigen dat de AVG van toepassing op het bedrijf is en wordt nageleefd. Blijkt dat het bedrijf zich niet aan de AVG houdt dan kan CNIL handhavend optreden. Daarnaast gaat er een petitie rond die al meer dan tienduizend keer is ondertekend en CNIL wijst op vermeende privacyovertredingen van de Clubhouse-app. Eerder legde de Franse privacywaakhond Google nog een boete op van 50 miljoen euro wegens het overtreden van de AVG.

Reacties (4)
18-03-2021, 09:01 door Cornelius
Niet alleen de CNIL, maar ook de Duitse toezichthouder uit Hamburg heeft de nodige vragen gesteld: https://datenschutz-hamburg.de/assets/pdf/2021-02-02-press-release-clubhouse.pdf.

Het is overigens wel opvallend dat meerdere bedrijven die zich bezighouden met informatiebeveiliging en privacy zelf events organiseren via Clubhouse, rare gewaarwording.
18-03-2021, 09:23 door Anoniem
"Het is overigens wel opvallend dat meerdere bedrijven die zich bezighouden met informatiebeveiliging en privacy zelf events organiseren via Clubhouse, rare gewaarwording." Nee hoor, niks raars, er zijn 2 soorten van dat soort clubs, zij die privacy beschermen, en zij die de AVG zover mogelijk oprekken met 'waar kan ik nog net mee wegkomen'.
18-03-2021, 12:11 door Anoniem
Hier de petitie: https://actions.sumofus.org/a/clubhouse-cette-application-qui-sait-tout-de-vous

Volgens de initiatiefnemers van de petitie vraagt ClubHouse de gebruiker om haar adresboek te uploaden en om het recht deze gegevens door te verkopen.

Een businessmodel die Facebook en LinkedIn al jaren praktiseren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.