image

CTIVD onderzoekt geautomatiseerd openbronnenonderzoek AIVD

woensdag 7 april 2021, 16:15 door Redactie, 3 reacties

De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) gaat onderzoek doen naar geautomatiseerd openbronnenonderzoek van de AIVD en MIVD. Bij "‘automated Open Source Intelligence" (OSINT) worden gegevens uit open bronnen doorzocht en geraadpleegd, waaronder van sociale mediadiensten.

Het door de CTIVD aangekondigde onderzoek richt zich op nieuwe technologische ontwikkelingen op het gebied van OSINT (pdf). Het gaat dan met name over het verzamelen van informatie uit publiek toegankelijke bronnen die beschikbaar zijn via internet met behulp van software, waarbij automatisch verschillende bronnen worden geraadpleegd en automatische gegevensverwerking plaatsvindt.

"Het gebruik van automated OSINT leeft binnen de maatschappij, mede vanwege het gebruik van gegevens van sociale mediadiensten", aldus de toezichthouder op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Het onderzoek zal met een openbaar toezichtsrapport worden afgesloten. Wanneer dit rapport verschijnt is niet bekendgemaakt. Al in 2014 stelde de CTIVD dat sociale media een belangrijke inlichtingenbron voor de AIVD is.

Reacties (3)
07-04-2021, 17:12 door Anoniem
Zo - iedereen heeft recht op tenminste één volger op je sociale media , ook al is het maar een AIVD bot !
08-04-2021, 10:04 door Anoniem
Een interessant punt, want gegevensbescherming (overlappend maar niet te verwarren met privacy) gaat niet alleen over vertrouwelijkheid. Het gaat onder anderen ook over de informatie integriteit in de breedste zin van het woord. Is de verzamelde data juist? Wordt die juist geïnterpreteerd? Worden er de juiste conclusies uit getrokken en terechte vervolgacties genomen? Niemand die foutief een overheidsorganisatie achter zich aan moet willen hebben. Fouten worden gemaakt en kunnen gebeuren, maar een ongelukje tussen burger en overheid is wel vergelijkbaar met een ongelukje tussen een fietser en een tientonner! Reden te over dat de overheid enorm goed op zichzelf let (via onafhankelijke organisaties met voldoende tanden) wat ze met informatie uitspoken, ook als die informatie publiek is.
09-04-2021, 17:46 door Anoniem
Door Anoniem: Zo - iedereen heeft recht op tenminste één volger op je sociale media , ook al is het maar een AIVD bot !

Ik denk niet dat de xIVD op de hoogte is van bots in hun organisatie.

In je dreampod met backstage access...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.