image

Belgische slachtoffers Facebook-datalek opgeroepen klacht in te dienen

woensdag 7 april 2021, 17:22 door Redactie, 1 reacties

De Belgische privacytoezichthouder GBA heeft Facebookgebruikers in het land waarvan de persoonsgegevens zijn gelekt opgeroepen om een klacht in te dienen. Vorige week kwamen de gegevens van 533 miljoen Facebookgebruikers op straat te liggen, waaronder ruim 3,1 miljoen Belgen. Het gaat om verschillende soorten gegevens, zoals naam, telefoonnummer, woonplaats, geboortedatum en in sommige gevallen ook e-mailadres.

Naar aanleiding van het datalek heeft de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) de Ierse privacytoezichthouder benaderd, aangezien het Europese hoofdkantoor van Facebook zich in Ierland bevindt. De GBA vindt dat Facebook zijn verantwoordelijkheid moet nemen en zo snel mogelijk volledige opheldering moet geven. De sociale netwerksite liet weten dat de gegevens al in het verleden zijn gestolen en de gebruikte kwetsbaarheid is verholpen, maar heeft nog altijd niet uitgelegd wat er precies heeft plaatsgevonden.

"Facebook moet zijn gebruikers accuraat informeren over de precieze impact voor hen en de mogelijke maatregelen die zij kunnen nemen", aldus de Gegevensbeschermingsautoriteit. Die waarschuwt dat de gestolen data onder andere kan worden gebruikt om Facebookgebruikers op te lichten. Gebruikers worden dan ook opgeroepen om alert te zijn.

Daarnaast adviseert de GBA om een klacht in te dienen. "Wist u dat als uw persoonsgegevens openbaar zijn gemaakt als gevolg van een gegevenslek, u altijd een klacht kunt indienen bij de Gegevensbeschermingsautoriteit? Zelf als de verantwoordelijkheid voor het lek bij een organisatie ligt waarvan het hoofdkantoor zich niet in België bevindt, zorgt de GBA ervoor dat uw klacht wordt behandeld."

Reacties (1)
07-04-2021, 17:37 door Anoniem
Aangezien Aalt Wolfsen never nooit niet met die oproep gaat komen, zal ik hem maar helpen;
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/meldingsformulier-klachten dien hier jouw klacht in over Facebook bij de AP.

Wees wel op bedacht dat jouw gegevens met Facebook gedeeld* gaan worden. Zeer waarschijnlijk vul je dus het profiel wat Facebook van jou heeft aan met persoonsgegevens die ze nog niet hadden. Daarnaast worden jouw gegevens slechts 10 jaar opgeslagen, aangezien de AP aan de AVG voldoet (althans dat vinden ze zelf) maak daar dan maar eeuwig van.

*uiteraard is dat hypothetisch, ook het AP heeft geen contact gegevens van Facebook.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.