image

Is strafrechtelijke vervolging van verkoop van gamecheats ook denkbaar in Nederland?

woensdag 14 april 2021, 11:24 door Arnoud Engelfriet, 10 reacties

Heb jij een interessante vraag op het snijvlak van privacy, cybersecurity en recht? Stuur je vraag naar juridischevraag@security.nl. Elke week geeft ict-jurist Arnoud Engelfriet in deze rubriek antwoord.

Juridische vraag: Wie bij cheaten nog denkt aan in je eigen spelletje idspispopd intypen en dan door muren kunnen lopen, die loopt een beetje achter. Cheaten of valsspelen kan zeer lucratief zijn, denk aan de vele toernooien waar je geld verdient door goed te spelen. Of alleen maar het makkelijker kunnen veroveren (en daarna verhandelen) van zeldzame spullen of het uplevelen van een personage dat je daarna overdraagt aan een luie medespeler.

De grote game-aanbieders hebben er dan ook al jaren lang een dagtaak aan om valsspelers buiten de deur te houden. Want voor de duidelijkheid, het gaat dus niet om het ontdekken van ingebouwde achterdeurtjes maar om het exploiteren van programmeerfouten, onbedoelde trucs en dergelijke. En natuurlijk is dat in de algemene voorwaarden van zo’n online spel verboden, maar daar krijg je de politie niet mee in beweging. Dat heet juridisch een civiele kwestie, doe ze maar zelf een rechtszaak aan.

De Chinese autoriteiten lijken het te gooien op een vorm van computervredebreuk: binnendringen in de servers van de game-aanbieder op een manier die niet geautoriseerd is, namelijk door het versturen van data die gemanipuleerd is. Want dat is waar cheaten op neerkomt, bijvoorbeeld het doorgeven van eigenlijk onmogelijke bewegingen of het verkrijgen van data waar je niet bij mag. En als je het strafrecht noemt, dan kan de politie natuurlijk wél in actie komen.

Naar Nederlands recht zou ik dat een lastige vinden. Bij ons geldt dat je natuurlijk niet mag binnendringen, maar het versturen van valse data is nog geen binnendringen. Eind vorig jaar blogde ik over onder valse personalia verkrijgen van een internetabonnement; dat is geen binnendringen in de servers van Ziggo. Evenmin is binnendringen het vervalsen van betaalopdrachten die je gewoon via een bankiersysteem aanbiedt. Pas als de data zélf zorgen voor ongeautoriseerde toegang, dan kom je bij computervredebreuk terecht.

Ik zou eerlijk gezegd niet weten hoe cheaten strafbaar zou zijn in Nederland. Vrijwel altijd komt het namelijk neer op manipuleren van de gegevens op je eigen computer (hetzij versturen van nepgegevens, hetzij het uitlezen van gegevens die je hier niet mocht gebruiken, hetzij het door een programma laten doen wat jouw handwerk had moeten zijn). Dat is niet iets waar het strafrecht over gaat.

Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (10)
14-04-2021, 11:53 door Anoniem
Valt onder exploit development
14-04-2021, 12:04 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 14-04-2021, 12:10
Triest als je vals moet spelen (cheaten) om proberen een spelletje te winnen.
Van mij mogen ze die gasten levenslang verbannen van het net.
Je ligt in ieder geval er uit als ze je betrappen.

Dat er nog serieus ingegaan wordt ook op zo'n vraag hierover verbaasd mij.
Zeker voor deze site.
Als ik een vraag zou stellen over hoe ik mensen kan besodemieteren op het internet, en of ik dit dan straffeloos mag door verkopen, dan weet ik wel zeker dat zo iets direct verwijderd wordt.
14-04-2021, 14:43 door Anoniem
Pas als de data zélf zorgen voor ongeautoriseerde toegang, dan kom je bij computervredebreuk terecht.
Maar als je door cheats bijvoorbeeld sneller uplevelt, dan heb je toch 'ongeautoriseerd' toegang tot de voordelen van een hoger level? In die zin zou je het gewoon als computervredebreuk kunnen bestempelen, afhankelijk van de cheat en het spel natuurlijk.
14-04-2021, 15:27 door Anoniem
Ik denk dat het probleem niet zozeer het manipuleren van data op je eigen systeem is. Het echte probleem is dat men de cheats in een multiplayer context toepast waardoor de kwaliteit van een game sessie voor andere deelnemers degradeert.

Dit zorgt niet alleen voor een leegloop, maar het bestrijden ervan kost de ontwikkelaar/uitgever ook enorm veel geld.

Zelf ben ik één van de gamers die om deze reden zich genoodzaakt voelde om de overstap naar een console te maken.

Trieste ontwikkeling, waarvan ik hoop dat deze met cloud gaming ooit in de toekomst tot de verleden tijd zal behoren.
14-04-2021, 15:31 door spatieman
Door Anoniem:
Pas als de data zélf zorgen voor ongeautoriseerde toegang, dan kom je bij computervredebreuk terecht.
Maar als je door cheats bijvoorbeeld sneller uplevelt, dan heb je toch 'ongeautoriseerd' toegang tot de voordelen van een hoger level? In die zin zou je het gewoon als computervredebreuk kunnen bestempelen, afhankelijk van de cheat en het spel natuurlijk.

als je als speler in een record temp lvled, dan zouden er bij gamedev een belletje moeten rinkelen,
en computervredesbreuk is imho het pas als de cheats aanpassingen maakt aan je eigen software/systeem
veel cheat injecteren code om dingen te kunnen doen die niet kan.
om maar een dom legaal voorbeeld te noemen, de LUA programmeer taal.
bij logitech vaak gebruikt, iemand die een beetje de structuur van lua begrijpt kan bij shooter games een voordeel krijgen op de muis door een simpele recoil script te maken.
geloof me, een beetje goed gecode script wat instellingen heeft kan er voor zorgen dat je minimaal 40% meer hitreg krijgt.
is dit cheaten ?, ligt er aan, eerder een exploit,
14-04-2021, 19:38 door karma4
Het valsspelen zelf zal niet onder het strafrecht vallen. Het voor de gek houden van anderen valt er ook niet onder.
Het wordt pas interessant als anderen schade van valsspelen ondervinden.
Het oplichten van andere met verkeerde feiten zicht anders voordoen staat wel in het strafrecht.
https://wetten.overheid.nl/BWBR0001854/2012-07-01#BoekTweede_TiteldeelXXV_Artikel326
15-04-2021, 17:27 door Anoniem
Nu Bitcoin Cash BCH en andere geldsystemen zich verspreiden is het onvermijdelijk dat de wetboek zich weer zal richten op hoofdzaken, namelijk alleen zaken die fysieke schade aanrichten bij andere personen. De overheid zal niet meer de mogelijkheid hebben geld te printen of te stelen van mensen en hierdoor zal het niet meer mogelijk te zijn kinderachtige wetten zoals deze zoniet zakenwetten die de strot omdoen van mkb te kunnen financieren. Like it or hate it, het is al onderweg.
16-04-2021, 13:18 door Anoniem
Wat me hier dwars aan zit is de geest van waar een wet voor bedoeld is. In principe gaat het altijd om het voorkomen van schade (in de breedste zin van het woord) aan een persoon die daar niet om gevraagd heeft.

Het is vervelend om een spelletje te verliezen, maar wat is de schade? Dat kan overigens verschillend zijn, met sommige spelletjes is (veel) geld gemoeid. Maar ik vind het wel een andere categorie dan bijvoorbeeld het vervalsen van bankopdrachten (geld) of het verkrijgen van een vals internetabonnement (ook geld).

Wat overigens in geen enkel opzicht kritiek is op de juridische uiteenzetting. Misschien wel over waar de mazen in de wet zitten.
19-04-2021, 00:19 door Anoniem
Ik zou eerlijk gezegd niet weten hoe cheaten strafbaar zou zijn in Nederland.

Gewoon een vorm van fraude, met financieel gewin als doelstelling ?
19-04-2021, 00:21 door Anoniem
Het is vervelend om een spelletje te verliezen, maar wat is de schade? Dat kan overigens verschillend zijn, met sommige spelletjes is (veel) geld gemoeid. Maar ik vind het wel een andere categorie dan bijvoorbeeld het vervalsen van bankopdrachten (geld) of het verkrijgen van een vals internetabonnement (ook geld).

Wat is het verschil van de genoemde vormen van fraude, als bij allen bijvoorbeeld het doel is om 25000 euro aan schade te veroorzaken ? Wat maakt de schade in het ene geval minder, dan in het andere geval ? Zijn de categorieen niet redelijk identiek, op basis van de aangerichte schade ?

Het feit dat er ''spelletje'' voorkomt in het verhaal maakt het niet minder onschuldig of strafbaar.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.