image

Smartschool: toename van ddos-aanvallen op schoolmodems door leerlingen

woensdag 14 april 2021, 15:58 door Redactie, 10 reacties

Er is een toename van het aantal ddos-aanvallen op de modems van scholen en die worden uitgevoerd door leerlingen, zo stelt digitaal schoolplatform Smartschool. Het bedrijf roept beleidsmakers op om een beter wettelijk kader te creëren zodat bijkomende maatregelen kunnen genomen worden.

Het Belgische Smartschool biedt een volledig digitaal platform voor het basis- en voortgezet onderwijs, zoals een elektronische leeromgeving, leerlingvolgsysteem en communicatiemodules. De afgelopen maanden ontving Smartschool naar eigen zeggen steeds vaker meldingen van scholen over ddos-aanvallen gericht tegen de modem van de school, waardoor de digitale lesomgeving onbereikbaar was.

"Uit onze vaststellingen blijkt dat dit fenomeen aan een grote opmars bezig is in de secundaire scholen", zo laat het bedrijf weten. Meerdere scholen lieten weten dat de aanvallen het werk van leerlingen waren. Iets wat ook Smartschool bevestigt. "We herkennen een duidelijk patroon in de tijdstippen van de aanvallen. Deze vallen gelijk met de lesuren en schooldagen. Met het heropenen van de scholen zagen we de voorbije weken een verschuiving van de aanvallen van Smartschool naar de schoolmodems."

Het platform zelf kreeg in de week voor de voorjaarsvakantie met 42 ddos-aanvallen te maken. "Door gespecialiseerde beveiliging hebben we de impact op de werking van Smartschool kunnen beperken. De internetverbindingen van de scholen hebben deze beveiliging vaak niet en zijn hierdoor extra kwetsbaar voor ddos-aanvallen", aldus het bedrijf.

Volgens Smartschool moet er een beter wettelijk kader komen om de ddos-diensten die voor deze aanvallen worden gebruikt te blokkeren. "Dat zou zeker een deel van de oplossing kunnen zijn", stelt het bedrijf. "We moeten dit probleem samen aanpakken en onze jongeren ook digitaal opvoeden. In een samenleving die in snel tempo digitaliseert is dat essentieel."

Eind maart meldde de Leeuwarder Courant dat leerlingen van CSG Comenius Mariënburg ddos-aanvallen op hun eigen school hadden uitgevoerd, wat voor problemen met de internetverbinding en systemen zorgde. Met name de online lessen hadden hier last van, waarop werd besloten de hybride lessen niet te streamen. Twee leerlingen die achter de aanvallen zouden zitten zijn voorlopig geschorst, liet Omrop Fryslan weten. De school wil de kosten van het inhuren van ict'ers voor het verhelpen van de problemen op de leerlingen verhalen.

Reacties (10)
14-04-2021, 16:20 door Anoniem
Gut . Spuit 11 gaat digitaal .

De rest van het Internet weet ook dat DDoS bestaat dat er al lang een wettelijk kader voor bestaat - alleen dat opsporing en vervolging nogal een lachtertje zijn.

Wat vraagt digitaal onderwijs "dat er een beter wettelijk kader moet komen tegen DDoS" .
14-04-2021, 17:15 door Anoniem
Geen woorden maar daden.
Lekker geen thuis-school meer vandaag, joepie.

Tip : Je kan ook het knopje achterop je computer omzetten, dan gaat ie niet meer aan, daar trappen ze ook wel in.
14-04-2021, 17:17 door Anoniem
"We moeten dit probleem samen aanpakken en onze jongeren ook digitaal opvoeden"

Nou laat dat digitaal maar weg...
14-04-2021, 18:01 door Anoniem
De samenleving zou niet zo snel moeten digitaliseren.
14-04-2021, 20:19 door Anoniem
Modems?
14-04-2021, 23:07 door Anoniem
Door Anoniem: Modems?
Ze weten niet eebs wat een modem is. Een router noemen ze vaak een modem. Stelletje nitwits.
15-04-2021, 07:56 door spatieman
Door Anoniem: Modems?
u weet ,wel die dingen die preeep,beeeep,peeeep,breeep geluiden maken, vooral de akoestische modems waren leuk ,een keer kuchen en *klik *
15-04-2021, 12:42 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Modems?
Ze weten niet eebs wat een modem is. Een router noemen ze vaak een modem. Stelletje nitwits.

Is dat zo ? Of is wat jij een router noemt in veel gevallen een modem / router combinatie ?

De signalen van jouw netwerk moeten volgens mij worden aangepast om verder te kunnen "reizen" via telefoonkabel, coax of glasvezel. En dat is toch een modem ?
15-04-2021, 14:12 door Nova
Heerlijk dat geluid van modulatie / demodulatie van een old school modem met 9600bps

Is centraliseren op een azure / aws omgeving niet iets? Maakt dossen wat minder effectief :-)
15-04-2021, 14:20 door Anoniem
Bovenstaande denigrerende opmerkingen lijken me afkomstig van leerlingen en gericht tegen leraren, ouders, ofwel ouderen die niet de digitale ontwikkeling met de paplepel ingegoten hebben gekregen. Maar leerlingen, realiseer je maar eens dat die "ouderen" dit onderwijs zo goed mogelijk toegankelijk willen houden niet zozeer voor hun eigen toekomst, maar voor jullie toekomst. Ik vraag me af wie hier nu eigenlijk de "nitwits" zijn. Ooit gedacht eens een handje te helpen in plaats van je tegen (digitalisering van) het onderwijs te verzetten? Gewoon eens je in te zetten voor verbetering van de digitale omgeving? Of niet mee te doen aan dit soort suffe aanvallen? Gek idee hè?!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.