image

Notariskantoren kunnen door aanval op ict-leverancier geen akten passeren

maandag 19 april 2021, 14:25 door Redactie, 6 reacties

Bijna honderd Nederlandse notariskantoren kunnen door een aanval op hun ict-leverancier geen akten passeren, zoals overdrachtsakten en hypotheekakten. Daarnaast hebben de kantoren door de aanval geen toegang tot de contactgegevens van hun klanten, waardoor het niet mogelijk is om hen over de situatie en afgezegde afspraak te informeren. Dat meldt de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

De ict-dienstverlener in kwestie, die ook diensten aan notariskantoren verleent, werd vrijdagochtend getroffen door een aanval. Uit voorzorg hebben het bedrijf en een aantal notariële softwareleveranciers hun servers en databases afgesloten. "Dat betekent dat 96 notariskantoren op dit moment niet digitaal kunnen werken en slecht bereikbaar zijn", zo meldde de KNB afgelopen vrijdag.

Vandaag laat de beroepsorganisatie weten dat notariskantoren door de aanval geen akten kunnen passeren. Klanten die niet door hun notaris zijn benaderd en ook geen contact met hun notaris krijgen wordt aangeraden om de KNB te bellen of mailen. Informatie over de aard en omvang van de aanval is niet bekendgemaakt.

Reacties (6)
19-04-2021, 16:03 door Anoniem
Aanval zou ook een DDoS kunnen zijn maar dat is het niet. Het is een Hack, alleen weten we nog niet of er ook servers ge-encrypt zijn.
19-04-2021, 21:18 door Anoniem
Door Anoniem: Aanval zou ook een DDoS kunnen zijn maar dat is het niet. Het is een Hack, alleen weten we nog niet of er ook servers ge-encrypt zijn.
We?
20-04-2021, 07:16 door Anoniem
Door Anoniem: Aanval zou ook een DDoS kunnen zijn maar dat is het niet. Het is een Hack, alleen weten we nog niet of er ook servers ge-encrypt zijn.

Je werkt bij een notaris of de ICT-leverancier?
Vanwaar deze (voor)kennis?
20-04-2021, 08:25 door _R0N_
Door Anoniem: Aanval zou ook een DDoS kunnen zijn maar dat is het niet. Het is een Hack, alleen weten we nog niet of er ook servers ge-encrypt zijn.

Aangezien een DDoS door leken vaak een hack genoemd wordt is je aanname slecht een aanname die nergens op gebaseerd is.

Maar wanneer je verder had gekeken weet je dat het om Managed-IT uit Nieuwegein gaat en dat zelfs hun website offline is.
Het bedrijf is volledig onbereikbaar geworden, al dagen.
20-04-2021, 10:57 door Anoniem
Al jaren zien we de mooie verhalen van cloud leveranciers en SaaS als de oplossing voor je ICT probleem, maar geen alternatief meer. Kansloos bij een cyberaanval of misschien wel gebrekkige beveiliging, terwijl informatie je enige product is....
20-04-2021, 13:42 door Anoniem
Door Anoniem: Al jaren zien we de mooie verhalen van cloud leveranciers en SaaS als de oplossing voor je ICT probleem, maar geen alternatief meer. Kansloos bij een cyberaanval of misschien wel gebrekkige beveiliging, terwijl informatie je enige product is....
Nou op zich is een dergelijke oplossing natuurlijk superieur aan de situatie waarin ieder notariskantoor lokaal allerlei servers en data heeft staan en de secretaresse er tapes in moet doen "voor de backup" (en dat al een jaar niet gedaan heeft want ze werkt nu thuis).
Wel verwacht je dat het bedrijf wat dit beheert het dan heel goed voor elkaar heeft en dat een probleem wat vrijdag ontstaat zeker niet maandag nog voortduurt. Altijd jammer als dat dan niet zo is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.