image

Ierse gezondheidszorg schakelt alle systemen uit na ransomware-aanval

vrijdag 14 mei 2021, 11:22 door Redactie, 4 reacties

De nationale gezondheidszorg van Ierland heeft wegens een "omvangrijke ransomware-aanval" alle systemen uit voorzorg uitgeschakeld, wat gevolgen heeft voor de dienstverlening aan patiënten. De vaccinatieafspraken kunnen vandaag wel gewoon doorgaan, aldus de Health Service Executive (HSE) op Twitter.

Volgens Paul Reid, hoofd van de HSE, gaat het om een handmatig uitgevoerde ransomware-aanval die in de ochtend van vrijdag plaatsvond. "Het is een zeer geraffineerde aanval en geen normale aanval. Het heeft gevolgen voor al onze nationale en lokale systemen die bij al onze kerndiensten worden gebruikt", aldus Reid tegenover de Ierse radio.

Het National Maternity Hospital van Dublin en een ander geboortecentrum laten via Twitter weten dat de dienstverlening door de aanval ernstig verstoord is geraakt. Verdere details over de aanval, zoals hoe de infectie kon plaatsvinden en om wat voor ransomware het gaat, zijn niet bekendgemaakt.

Image

Reacties (4)
14-05-2021, 15:14 door Anoniem
14-05-2021, 22:45 door walmare
Ik heb echt medelijden met die argeloze zorgmedewerkers die er op vertrouwen dat hun ICT professioneel is opgezet.
14-05-2021, 22:59 door Anoniem
Door walmare: Ik heb echt medelijden met die argeloze zorgmedewerkers die er op vertrouwen dat hun ICT professioneel is opgezet.
Alleen Maria is heilig was de uitspraak toch? Doctoren en zusters zijn ook niet perfect. Beiden sectoren blijven mensen werk.
14-05-2021, 23:36 door Anoniem
Door walmare: Ik heb echt medelijden met die argeloze zorgmedewerkers die er op vertrouwen dat hun ICT professioneel is opgezet.

Voor die zorgmedewerkers is het van belang dat de medische informatie correct is. Dat is prio numero unno in de medische wereld.

Zelf heb ik in zo'n medische omgeving gewerkt, een naast aandacht geven aan die medisch data integriteit, gaf ik ook aandacht aan informatie beveiliging op het niveau van dit soort aanvallen. Je loopt dan tegen een muur van desinteresse op, want 'het vak' is al moeilijk genoeg, of 'dat is voor afdeling I&A'. Erg jammer.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.