image

Ministerie van Landbouw: toename van datalekken door thuiswerken

vrijdag 21 mei 2021, 12:03 door Redactie, 4 reacties

Het thuiswerken door ambtenaren heeft vorig jaar voor een toename van het aantal datalekken bij het ministerie van Landbouw gezorgd, zo laat het ministerie in het eigen jaarverslag over 2020 weten. In totaal werden er 43 datalekken genoteerd, waarvan negen bij het ministerie en 34 bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hiervan werden er respectievelijk vier en zeven gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

"Dit betekent dat medewerkers begrijpen wat een datalek is en dat het belangrijk dat is dat ieder datalek wordt gemeld zodat maatregelen kunnen worden genomen om dit in de toekomst te voorkomen", aldus het ministerie. In het jaarverslag over 2019 maakt het ministerie nergens melding van datalekken. Volgens het ministerie blijkt zowel uit bevindingen van het Security Operations Center van ict-dienstverlener DICTU en het Datalek Respons Team van het ministerie dat thuiswerken voor een toename in datalekken en beveiligingsincidenten zorgt.

Het gaat dan om onbewuste fouten van medewerkers. "Doordat medewerkers elkaar minder gemakkelijk vragen even mee te lezen of een document of mail te controleren alvorens het verzonden wordt worden vaker fouten gemaakt", zo stelt het ministerie. Dat noemt als voorbeeld heet onrechtmatig publiceren van persoonsgegevens op het internet of het versturen van e-mails met daarin nog gevoelige informatie.

Reacties (4)
21-05-2021, 20:07 door Anoniem
Dit ministerie ontkent dat hun ICT-netwerk bespied wordt door de Amerikanen en Russen?
22-05-2021, 16:08 door Anoniem
en alsof bij landbouw het probleem niet veel breder is??
Akkers en landbouw machines die via EU-subsidie programma's worden gepusht om meer met sensoren & data te gaan werken, maar ondertussen vol zitten met draadloze communicatie dragers zoals bluetooth, LTE en/of wifi.
Dat allemaal bij elkaar is natuurlijk een recept voor vele lekke data-mandjes.
23-05-2021, 12:46 door Anoniem
Door Anoniem: Dit ministerie ontkent dat hun ICT-netwerk bespied wordt door de Amerikanen en Russen?
Alle ministeries bestaan uit mensen met een titanisch portfolio aan belangenverstrengelingen. Gast, geeft het op, of draag het zwaart van't Damocles met masochisme.
24-05-2021, 11:20 door Anoniem
Ik zou me geen zorgen maken. Dat doen die politici met whatsapp ook niet.


U weet toch.. de policy is..."Op een gegeven moment is er zoveel gedeeld dat er niets meer te lekken valt"
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.