image

'Huawei niet meer aanwezig in kern Nederlandse telecomnetwerken'

vrijdag 21 mei 2021, 12:24 door Redactie, 19 reacties

De apparatuur van telecomfabrikant Huawei is niet meer aanwezig in de kern van Nederlandse telecomnetwerken, zo meldt Het Financieele Dagblad. Eerder deze week maakte demissionair staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken bekend dat telecomproviders een beschikking hebben ontvangen waarin ze worden verplicht om in kritieke onderdelen van hun netwerken enkel gebruik te maken van vertrouwde leveranciers.

Keijzer reageerde op Kamervragen van GroenLinks-Kamerlid Buitenweg over het bericht van de Volkskrant op basis van een intern KPN-rapport dat Huawei toegang had tot gegevens van miljoenen Telfort-klanten. "Deelt u de mening dat dit interne KPN-rapport laat zien dat het onverstandig is om gebruik te maken van andere dan volledig betrouwbare leveranciers in het telecomnetwerk, niet alleen in de kritieke delen van het netwerk, maar ook in het radio-en antennenetwerk? Zo nee, waarom niet?", vroeg Buitenweg.

"Op basis van de eerdergenoemde risicoanalyse van de Taskforce Economisch Veiligheid is besloten om mobiele netwerk operators bij beschikking te verplichten om in kritieke onderdelen van hun netwerken enkel gebruik te maken van vertrouwde leveranciers. Het kabinet doet geen openbare uitspraken welke onderdelen als kritiek zijn aangemerkt", reageerde Keijzer. Volgens de staatssecretaris is erop dit moment geen noodzaak om eenzelfde verplichting op te leggen voor het gehele netwerk van de telecomproviders.

De inhoud van de beschikking is staatsgeheim, maar volgens het FD zou die op Huawei betrekking hebben. De telecomfabrikant laat weten dat het bedrijf voor de kritieke onderdelen van de telecomnetwerken niet meer wordt gevraagd. Wel levert het nog antennes. Ook stelt een woordvoerder dat Huawei in Nederland geen 5G-kernapparatuur levert.

Reacties (19)
21-05-2021, 12:30 door Anoniem
T-Mobile lijkt de meeste gevolgen te ondervinden van het besluit omdat het grootste deel van het netwerk van deze provider is opgebouwd met Huawei-apparatuur. Het is nog onduidelijk wanneer dat bedrijf de apparatuur moet verwijderen. KPN wilde Huawei in het kernnetwerk sowieso al vervangen door apparatuur van het Zweedse Ericsson en Vodafone maakte nauwelijks gebruik van netwerkonderdelen uit China. Huawei levert nog wel antennes aan T-Mobile en KPN.

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/05/21/geen-huawei-meer-in-kern-netwerken-nederlandse-telecombedrijven-a4044415
21-05-2021, 12:47 door Anoniem
'Huawei niet meer aanwezig in kern Nederlandse telecomnetwerken'

Volslagen onzin. De providers hebben nu de beschikking ontvangen; het migreren naar niet-Huawei apparatuur gaat nog wel enige tijd in beslag nemen. Daardoor zal Huawei in de toekomst niet meer aanwezig zijn in kern Nederlandse telecomnetwerken.
21-05-2021, 13:15 door Freud
'Volledig betrouwbare leveranciers' versus 'vertrouwde leveranciers'. Hier zit nogal een semantisch gat tussen. Een volledig betrouwbare leverancier is binair (en niet echt haalbaar), maar 'vertrouwd' is obv criteria en die kan je flexibel definiëren. Ook het uitsluiten van 'dubieuze leveranciers' op kritieke onderdelen geeft niet automagisch garantie over de weerbaarheid van de kritieke componenten.

Just my €0,02.
21-05-2021, 13:31 door Anoniem

De telecomfabrikant laat weten dat het bedrijf voor de kritieke onderdelen van de telecomnetwerken niet meer wordt gevraagd. Wel levert het nog antennes. Ook stelt een woordvoerder dat Huawei in Nederland geen 5G-kernapparatuur levert.

Dat ze niet meer gevraagd worden en geen 5G-kernapparatuur leveren wil nog niet zeggen dat ze daarmee niet meer in de kern van de netwerken zitten. Alleen niet meer in de nieuwe kernen. Ze kunnen nog in de kern van 2G/3G/4G zitten.
21-05-2021, 13:40 door Anoniem
Gelukkig, nu worden we alleen nog bespioneerd door bondgenoot Amerika.
21-05-2021, 14:00 door Anoniem
Ik vraag mij af wat we aan deze mededeling van de krant hebben. De kern is weg, maar de rest ligt er nog. Van de provider heb ik nog steeds de HUAWEI stick met simkaart voor mobiel internet.
21-05-2021, 14:30 door Anoniem
Ik snap niet dat we een hoop berichten hebben gehad dat Huawei alles heeft afgeluisterd, maar tegen geluiden van reuters nota bene hoor je dan weer niet https://www.reuters.com/article/kpn-huawei-tech-report/dutch-telecoms-firm-kpn-no-sign-huawei-has-improperly-monitored-users-idUSL1N2MC0CZ
21-05-2021, 15:34 door [Account Verwijderd]
Ik heb het FD artikel niet gelezen tenzij ik eerst registreer, en dat doe ik sinds enkele maanden nergens meer waar meer dan mijn IP-adres wordt genoteerd, maar ik maak op uit het gegeven: "Huawei verdwijnt uit de kern"... dat de start van dit proces is aangekondigd of dat het gaande is, maar geenszins dat het voltooid is.
21-05-2021, 15:54 door Anoniem
Door Anoniem: Gelukkig, nu worden we alleen nog bespioneerd door bondgenoot Amerika.

Liever Amerika dat China. Kiezen uit twee kwaden, maar China is geen haar beter en begint dictatoriale trekjes te vertonen bij alles dat ze doen nu ze een wereldmacht zijn. Is het niet gebied claimen op zee, dan is het wel hun eigen bevolking onderdrukken, overal inbreken waar mogelijk, intellectueel eigendom jatten en producten vervolgens tegen een lagere prijs op de markt dumpen (hoi ASML!) etc. Als ik dan toch genaaid word door iemand, dan liever Amerika. Die zijn wat voorspelbaarder.
21-05-2021, 16:06 door Anoniem
Door Glasharmonica: Ik heb het FD artikel niet gelezen tenzij ik eerst registreer, en dat doe ik sinds enkele maanden nergens meer waar meer dan mijn IP-adres wordt genoteerd, maar ik maak op uit het gegeven: "Huawei verdwijnt uit de kern"... dat de start van dit proces is aangekondigd of dat het gaande is, maar geenszins dat het voltooid is.

Hier wel een geregistreerde FD lezert: "Het Chinese Huawei zit niet langer in de kern van Nederlandse telecomnetwerken." Staat in het artikel.
21-05-2021, 16:39 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Gelukkig, nu worden we alleen nog bespioneerd door bondgenoot Amerika.

Liever Amerika dat China. Kiezen uit twee kwaden, maar China is geen haar beter en begint dictatoriale trekjes te vertonen bij alles dat ze doen nu ze een wereldmacht zijn. Is het niet gebied claimen op zee, dan is het wel hun eigen bevolking onderdrukken, overal inbreken waar mogelijk, intellectueel eigendom jatten en producten vervolgens tegen een lagere prijs op de markt dumpen (hoi ASML!) etc. Als ik dan toch genaaid word door iemand, dan liever Amerika. Die zijn wat voorspelbaarder.

Van de US is bewezen dat de bondgenoten bespioneren met behulp van opgelegde backdoors in CISCO apparatuur, van Huawei is het vooralsnog een veronderstelling.

Ps: Je hebt je kennis m.b.t. ASML niet op orde.
22-05-2021, 08:28 door Anoniem
Door Anoniem: China [...] begint dictatoriale trekjes te vertonen bij alles dat ze doen nu ze een wereldmacht zijn.
China is al sinds 1949 een dictatuur, met één politieke partij die de absolute macht heeft. Dat die partij op een gegeven moment meer kapitalistische activiteit heeft toegelaten doet daar niets aan af.
Door Anoniem: Van de US is bewezen dat de bondgenoten bespioneren met behulp van opgelegde backdoors in CISCO apparatuur, van Huawei is het vooralsnog een veronderstelling.
Het is wel een reëel risico. Kijk naar hoe China momenteel bezig is zijn invloed in de wereld te vergroten. Er zijn landen die havens of spoorwegen voordelig aangelegd krijgen en daarbij in allerlei constructies zijn gestonken die China in een machtspositie plaatsen waar moeilijk weer uit te komen is.

Het zou naïef zijn om aan te nemen dat China bij ICT-apparatuur opeens het braafste jongetje van de klas is, het ligt voor de hand dat daar soortgelijke spelletjes worden gespeeld. In Westerse landen met hun aanbestedingsregels en de race naar de bodem qua prijs die doorgeslagen marktdenken oplevert is een voor de hand liggend spelletje om de prijzen zo laag te maken dat veel aanbestedingen met gemak gewonnen worden.
22-05-2021, 11:50 door Anoniem
Het verschil tussen Amerika en China is dat de spionage en gegevens stelen bewezen is. Van China en Huawei worden alleen vage beschuldigingen geuit in de media maar bewijzen worden niet getoond of gepubliceerd. Huawei spioneert niet want China gaat geen miljarden bedrijven hiervoor op het spel zetten. Spioneren doe je op veel mindere risicovolle bedrijven en systemen wat beter werkt.
22-05-2021, 12:05 door Anoniem
De inhoud van de beschikking is staatsgeheim

Geweldig, nu ben ik gerust
22-05-2021, 16:06 door Anoniem
tja, en de decentralized apparaten zijn dan opeens geen issue??? Snappen ze bij Economische Zaken wel iets van netwerktopologiën en/of ABM??
Ik zou denken dat juist bij dat ministerie waar ze ook door het werken met Agentschappen gelieerd aan het ministerie die essenties wel snappen.
Nu de redactie van security.nl nog.
22-05-2021, 17:20 door Anoniem
Maak je niet druk we hebben genoeg Android telefoons met zeroday lekken ingebouwd in de hardware of in de standaard applicaties die je niet weg kan halen.
23-05-2021, 10:22 door Krakatau
Door Anoniem:
Door Anoniem: ...

Ps: Je hebt je kennis m.b.t. ASML niet op orde.

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/2984080/topman-asml-niet-china-maar-samsung-zit-achter-spionage
24-05-2021, 12:08 door Anoniem
Ik vraag mij altijd af hoeveel mensen er zijn die uit angst hier niets over willen loslaten...
22-05-2022, 18:29 door Anoniem
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.