image

Rekenkamer Amersfoort: privacy is voor veel inwoners een lastig onderwerp

maandag 31 mei 2021, 17:04 door Redactie, 6 reacties

Voor veel inwoners van de gemeente Amersfoort is privacy een lastig onderwerp, waardoor de gemeente weinig vragen en klachten ontvangt en zo niet weet wat inwoners over dit onderwerp vinden. Dat stelt de Rekenkamer van Amersfoort, die onderzoek deed naar de bescherming van persoonsgegevens door de gemeente (pdf).

Volgens de Rekenkamer voldoet het privacybeleid van de gemeente in hoofdlijnen aan de AVG en wordt hier in de praktijk naar gehandeld. Amersfoort heeft echter "beperkt inzicht" in de houding van inwoners als het om privacy gaat. Zo komen er af en toe klachten en vragen bij de Functionaris Gegevensbescherming van de gemeente terecht.

"Inwoners weten vaak weinig over de bescherming van persoonsgegevens. Tegelijkertijd worden er veel gegevens verwerkt met vaak steeds complexere technologieën", zo stelt de Rekenkamer, die van mening is dat het voor inwoners lastig is om te beoordelen wanneer hun rechten in het gedrang zijn.

Op basis van de klachten die bij gemeente binnenkomen is het volgens de Rekenkamer niet mogelijk om een algemeen beeld vast te stellen over het perspectief van inwoners. Daarom wordt de gemeente aangeraden te inventariseren hoe inwoners aankijken tegen het verzamelen en gebruik van persoonsgegevens en de bescherming daarvan door de gemeente.

Met het verkregen inzicht kan de gemeente eerder zien of er op bepaalde manieren gegevens worden verwerkt die nadelig voor de inwoners kunnen zijn en of de huidige manier van communiceren beter kan. "Dat kan bijvoorbeeld door aan verschillende inwoners de over hen beschikbare informatie bij de gemeente voor te leggen, uit te leggen wat de gemeente met die informatie doet en daarover het gesprek aan te gaan", aldus de aanbeveling van de Rekenkamer.

Reacties (6)
31-05-2021, 18:19 door Anoniem
Voor overheden kennelijk ook een moeilijk item.
31-05-2021, 18:23 door Anoniem
Voor veel inwoners van de gemeente Amersfoort is privacy een lastig onderwerp, waardoor de gemeente weinig vragen en klachten ontvangt en zo niet weet wat inwoners over dit onderwerp vinden.
Ze hoeven maar dagelijks de website van security.nl te lezen. Dan weten ze het meteen.
31-05-2021, 19:05 door Anoniem
De eerste denkfout is dat wanneer je aan de AVG voldoet, het daarmee geregeld is. De AVG is mij nog lang niet steang genoeg. Gevolg: als je trots meldt dat je aan de AVG voldoet, dan is dat een reden te meer om je zo min mogelijk gegevens te geven. Het bestaan van een AVG is een enorme schandvlek - zoiets zou vanzelfsprekend moeten zijn.

Daarnaast blijkt 'overheid' in het algemeen nou niet direct een toonbeeld van fatsoenlijk met de data van een ANDER omgaan te zijn. Vertrouwen is er - terecht - dus ook niet.

Zorg dat je de boel de komende 20 jaar wel voor elkaar hebt. Dus niet volgens de AVG, maar gewoon goed. Wellicht dat burgers DAN enig vertrouwen in de overheid zouden kunnen hebben.
31-05-2021, 21:04 door karma4
Door Anoniem: Voor overheden kennelijk ook een moeilijk item.
Zelfd de Ap begrijpt er weinig van en vervalt zelf in een big brother die alles van iedereen wil weten in het doel van meer macht.
01-06-2021, 08:23 door Anoniem
Door Anoniem: Daarnaast blijkt 'overheid' in het algemeen nou niet direct een toonbeeld van fatsoenlijk met de data van een ANDER omgaan te zijn. Vertrouwen is er - terecht - dus ook niet.

Zorg dat je de boel de komende 20 jaar wel voor elkaar hebt. Dus niet volgens de AVG, maar gewoon goed. Wellicht dat burgers DAN enig vertrouwen in de overheid zouden kunnen hebben.

LoL. En het bedrijfgsleven heeft het wel goed voor elkaar. Zoals bv de Big Brothers: Google, FB en MS.
01-06-2021, 09:45 door DDK
wat een kolder ... :

"Met het verkregen inzicht kan de gemeente eerder zien of er op bepaalde manieren gegevens worden verwerkt die nadelig voor de inwoners kunnen zijn en of de huidige manier van communiceren beter kan.

Als de gemeente aan de inwoner moet vragen of ze wel gegevens mogen verwerken, of aan bewoners moeten vragen welke informatie ze aan de inwoners moeten vertrekken dan draaien ze de zaken om, en leggen een verantwoordelijkheid bij de inwoners.

De gemeente is verantwoordelijk helder te hebben welke gegevens ze waarvoor verwerken, en zij moeten de bewoners hierover transparant informeren.

Het lijkt hier sterk op dat de gemeente geen idee heeft hoe ze met de AVG om moeten gaan en het dan maar aan de inwoners gaan vragen ? De omgekeerde wereld !

DDK
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.