image

NSA-klokkenluidster wegens goed gedrag vervroegd vrijgelaten uit gevangenis

dinsdag 15 juni 2021, 10:31 door Redactie, 3 reacties

NSA-klokkenluidster Reality Winner is wegens goed gedrag vervroegd uit de gevangenis vrijgelaten, zo heeft haar advocaat via Twitter bekendgemaakt. In augustus 2018 werd Winner veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar en 3 maanden wegens het lekken van een rapport van de NSA over Russische cyberaanvallen aan de media.

Niet eerder kreeg iemand voor het lekken van vertrouwelijke documenten aan de media zo'n hoge straf opgelegd. Het rapport ging over aanvallen tegen een Amerikaans bedrijf dat verkiezingssoftware ontwikkelt en lokale verkiezingsfunctionarissen. De aanvallen waren volgens de NSA door de Russische militaire inlichtingendienst uitgevoerd. De klokkenluidster kon mede via het printerwatermerk dat op de scans van het rapport zichtbaar was worden achterhaald.

Winner werd in 2017 aangehouden. Op dat moment werkte ze voor een Amerikaanse defensieleverancier en was gedetacheerd bij een Amerikaanse legerbasis. Ze sloot een zogeheten "plea deal" met het Amerikaanse openbaar ministerie. Winner, die onder de Amerikaanse spionagewetgeving werd aangeklaagd, had tot een gevangenisstraf van 10 jaar kunnen worden veroordeeld.

Image

Reacties (3)
15-06-2021, 12:00 door Anoniem
Niet eerder kreeg iemand voor het lekken van vertrouwelijke documenten aan de media zo'n hoge straf opgelegd.

politiek gemotiveerde straffen opgelegd door (onbekende/geheime rechtbanken) rechters...
maar gelukkig is dat democratie.. en moeten we dat over de hele wereld hebben desnoods met b52's...

Toch grappig wanneer clubjes andere beschuldigen van iets terwijl ze het zelf erger doen... whataboutism is erg maar dit is erger.
15-06-2021, 12:30 door Anoniem
Het rapport ging over aanvallen tegen een Amerikaans bedrijf dat verkiezingssoftware ontwikkelt en lokale verkiezingsfunctionarissen. De aanvallen waren volgens de NSA door de Russische militaire inlichtingendienst uitgevoerd.

BZK, lees je mee?

Misschien snijdt het initiatief http://wijvertrouwenstemcomputersniet.nl toch wel hout. Dit initiatief gaat niet over wantrouwen naar de overheid toe, maar over de kwaliteit van software van stemcomputers.
16-06-2021, 17:43 door Anoniem
Hier worden je medische gegevens door de hele CDA kliek gedeeld. Dan is Amerika toch zo slecht nog niet.

O ja dan moet ik zeker verhuizen naar Amerika en komt er een lijst met pros en contras...so 1800
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.