image

IFJ vindt gps-monitoring van journalisten tijdens Spelen grote privacyschending

vrijdag 18 juni 2021, 12:30 door Redactie, 8 reacties

De internationale journalistenfederatie IFJ vindt het monitoren van journalisten tijdens de Olympische Spelen door middel van gps een grote privacyschending en inbreuk op de persvrijheid. Het organisatiecomité van de Spelen maakte eerder deze maand bekend dat er gps-monitoring zal plaatsvinden, waarbij er gebruik wordt gemaakt van de gps-data die de telefoons van journalisten verzamelen.

Journalisten worden volgens de IFJ gevraagd om de gps-functie ingeschakeld te houden en de data te delen wanneer daarom wordt gevraagd. Dit is nodig om te voorkomen dat mensen naar locaties gaan waar ze niet voor zijn geregistreerd, zo stelde het organisatiecomité. "Dit is een acceptabele beperking gezien de huidige coronasituatie. Dit heeft niets te maken met de persvrijheid", aldus Toshiro Muto, ceo van de Spelen.

De beperking geldt alleen voor buitenlandse journalisten en is volgens de IFJ een grote minachting voor de privacy van journalisten. De journalistenfederatie vindt dat de maatregel het recht op privacy van journalisten schendt en de persvrijheid beperkt en roept het organisatiecomité op om gps-monitoring niet toe te passen en een alternatieve manier te zoeken om de gezondheid van bezoekers te beschermen.

Reacties (8)
18-06-2021, 14:20 door Anoniem
Nou, doe er dan gewoon geen verslag van. Geen enkele exposure meer.
Vinden ze vast niet leuk.

Overigens is het volgen van mensen in geen enkele situatie acceptabel. Maar dat zal wel weer een andere discussie zijn.
18-06-2021, 15:21 door Anoniem
De beperking geldt alleen voor buitenlandse journalisten

Het is wel tekenend dat de eigen journalisten niet gevolgd worden...
18-06-2021, 20:17 door Anoniem
Door Anoniem:
De beperking geldt alleen voor buitenlandse journalisten

Het is wel tekenend dat de eigen journalisten niet gevolgd worden...
Nee hoor, die gedragen zich al naar hun regels!
18-06-2021, 23:26 door Briolet
Wat is het probleem? Ze doen verslag van sportmensen die zelf ook geen privacy hebben. De sportmensen moeten de dopingautoriteit steeds hun locatie in vooruit doorgeven. Dan mogen de sportverslaggevers ook eens aan den lijve merken hoe dat voelt. (-:
19-06-2021, 00:37 door Anoniem
@Briolet,

De ene privacyschending heft de andere niet op en/of rechtvaardigt die hierdoor niet.

Wat is er toch met onze maatschappij aan de hand? Steeds meer de burger willen observeren, surveilleren, onder absolute controle willen brengen. Desnoods nog genetisch willen modificeren. Alles haalt men uit de kast om dit globaal te institutionaliseren en zo gemakkelijker te kunnen realiseren.

Professor Klaus Wattenstaaf droomt over een werelburger, die men alvorens deze aan de maatschappij mag deelnemen (voor reizen bijvoorbeeld) in de toekomst een hersenscan zal laten ondergaan om te kunnen vaststellen of deze persoon al dan niet een risico in zich draagt als eventueel subversief individu. Zo de waard zelf is, vertrouwt deze soort Blofeld zijn gasten.

Ik zal het wellicht nog gaan meemaken, met mijn zeven kruisjes achter de naam, de gechipte mens (zo geoormerkt als vee). Dat de Partij voor de Dieren zich over onze soort moge gaan ontfermen, want het gaat niet goed met het willen koppelen van een natuurlijke mens aan AI om te kunnen opereren als een soort blije half gemodificeerde cyborg/onmens.

Wat komt er niet allemaal nog meer op ons af? Wat de anoniem, Matrix, zoal hier af en toe meedeelt, is nog niet zo onvoorstelbaar en het gaat thans in een onvoorstelbaar snel tempo. Ik kan Matrix af en toe goed volgen (helaas).

Volgens Professor K. Wattenstaaf zal het op ons afkomen "als ware het een tsunami". Wacht op de grote cyber-ontwrichtingen in de nabije toekomst. Ook dat heeft hij voorspeld.

Joris Goedbloed
19-06-2021, 09:35 door Anoniem
Die zogenaamde journalisten moeten begrijpen, dat ze in het buitenland GASTEN zijn en zich dus te houden hebben aan de regelgeving van dat land.
19-06-2021, 10:53 door Briolet
Door Anoniem: @Briolet,

De ene privacyschending heft de andere niet op en/of rechtvaardigt die hierdoor niet.

Er staat niet voor niets een knipoog achter mijn opmerking.

Door Anoniem:Wat is er toch met onze maatschappij aan de hand? Steeds meer de burger willen observeren, surveilleren, onder absolute controle willen brengen. Desnoods nog genetisch willen modificeren. Alles haalt men uit de kast om dit globaal te institutionaliseren en zo gemakkelijker te kunnen realiseren.

Je kunt deze monitoring niet vergelijken met monitoring in het dagelijks leven. De hele doorgaan van de spelen is een groot medisch risico voor Japan, waar ook de regering nu veel weerstand over krijgt vanuit het eigen land. Men moet dus alles op alles zetten dat er geen grote corona uitbraak plaats gaat vinden. Men zal buitenstaanders (pers) en atleten zo veel mogelijk gescheiden willen houden.

Als je geen controle toepast, gaan journalisten toch naar plekken waar ze niet mogen komen om een primeur te bemachtigen. Het kan zelfs zijn dat dit soort gps tracking de persvrijheid vergroot omdat het alternatief zal zijn om alles achter gesloten deuren met controleurs te zetten. En omdat dat veel mankracht vraagt, zal het misschien nog ontoegankelijker worden voor de pers.
19-06-2021, 11:48 door Anoniem
Het Japanse volk is volgzaam genoeg. Nikon iti.
#sockpuppet
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.