image

Ministerie: Nederlandse bedrijven blijven inzetten op thuiswerken

woensdag 14 juli 2021, 10:26 door Redactie, 3 reacties

Nederlandse bedrijven willen ook na de coronacrisis blijven inzetten op thuiswerken, zo stelt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op basis van eigen onderzoek onder ruim elfhonderd bedrijven. Onlangs waarschuwde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) dat vanwege het vele thuiswerken er meer kwetsbare systemen aan het internet zijn gekoppeld en zowel de kans op als de impact van een cyberincident met of via thuiswerkvoorzieningen is toegenomen.

Met name de mogelijkheid om online te vergaderen is het afgelopen jaar sterk toegenomen. Werd dit eerst door 52 procent van de bedrijven ondersteund, nu is dat gestegen naar 94 procent. Daarnaast bieden bijna alle bedrijven thuiswerkvoorzieningen aan (stijging van 85 procent naar 96 procent). Ook het aantal bedrijven dat medewerkers flexibele werktijden biedt is licht gestegen van 83 procent naar 86 procent, aldus het ministerie.

Verder stelt het ministerie dat werkgevers, ondanks het versoepelde thuiswerkadvies, het komend jaar thuiswerken nog beter willen faciliteren. Zo laat 45 procent van de ondervraagde bedrijven weten dat ze met voorrang willen investeren in online vergaderen en wil 41 procent dit voor thuiswerken.

Het thuiswerken brengt ook risico's met zich mee. "De snelle overgang naar massaal thuiswerken heeft geleid tot een vergroting van het aanvalsoppervlak, de verschillende manieren waarop een aanvaller kan toeslaan, waardoor de kans op geslaagde aanvallen toeneemt", zo waarschuwde de NCTV in het onlangs verschenen Cybersecuritybeeld Nederland 2021. Zo wordt er niet altijd gebruik gemaakt van beveiligde apparatuur die door de ict-afdeling is geconfigureerd. In plaats daarvan werken werknemers met thuis-apparatuur waarvoor ze zelf verantwoordelijk zijn, ook wat de beveiliging betreft.

"Massaal thuiswerken vergroot de kans dat gevoelige of vertrouwelijke data van organisaties en bedrijven terechtkomt buiten het gebruikelijke beveiligde netwerk", liet de NCTV weten. Die stelde ook dat door het thuiswerken meer kwetsbare systemen aan het internet zijn gekoppeld en digitale processen thuis plaatsvinden. "Daarmee is zowel de kans op als de impact van een cyberincident met of via thuiswerkvoorzieningen toegenomen."

Reacties (3)
14-07-2021, 13:16 door Anoniem
nou heel simpel met thuiswerken aan de vpn......en goed voor het milieu...toch......en minder verkeer op de weg.nou
mooier kan het niet .....lijkt mij...
14-07-2021, 16:27 door Anoniem
Door Anoniem: nou heel simpel met thuiswerken aan de vpn......en goed voor het milieu...toch......en minder verkeer op de weg.nou
mooier kan het niet .....lijkt mij...
VPN met 2FA
15-07-2021, 00:05 door Anoniem
Als je je zaakjes een beetje voor elkaar hebt is dit geen factor. Op kantoor beveilig je het spul net zo goed als thuis. Als het spul via een degelijke VPN verbonden is en gemanaged wordt, of nog moderner, via InTune, maakt het niet uit waar je zit.

Als je met één of ander houtjetouwtjeomgeving werkt waar mensen met hun persoonlijke hardware zitten te klungelen, dan wel, maar dan vraag je er ook wel een beetje om. Nog even los dat veruit de belangrijkste factor de medewerkers zelf zijn. Die had je op kantoor al fatsoenlijk getraind en gedragen zich thuis dus ook. Toch?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.