image

Enschede: Autoriteit Persoonsgegevens zit fout met boete voor wifi-tracking

woensdag 21 juli 2021, 10:43 door Redactie, 9 reacties

De gemeente Enschede vindt de boete van 600.000 euro die het eerder dit jaar van de Autoriteit Persoonsgegevens wegens wifi-tracking kreeg opgelegd onterecht en heeft officieel bezwaar aangetekend. Vier jaar geleden besloot de gemeente Enschede om door middel van sensoren de drukte in de binnenstad te meten.

Hiervoor werd een bedrijf ingehuurd dat gespecialiseerd is in het tellen van passanten. Het bedrijf plaatste meetkastjes in de winkelstraten die de wifi-signalen van mobiele telefoons van passerende mensen opvingen. Daarbij werd elke telefoon middels een unieke code apart geregistreerd. Door het aantal telefoons dat op een bepaald moment rond een meetkastje is te registreren kan de drukte worden gemeten.

"Houd je over een langere periode bij welke telefoon langs welk meetkastje komt, dan verandert dit 'tellen' in het volgen van mensen", zo stelt de Autoriteit Persoonsgegevens. Dit bleek bij de gemeente Enschede aan de hand te zijn. Volgens de privacytoezichthouder was de privacy van burgers niet goed gewaarborgd, omdat zij konden worden gevolgd zonder dat dit noodzakelijk was. De gemeente vindt dat de AP op verschillende punten fout zit.

"Wij zijn van mening dat de Autoriteit Persoonsgegevens een besluit heeft genomen in strijd met meerdere beginselen van behoorlijk bestuur, niet voldoende onderzoek heeft gedaan, geen hoor- en wederhoor heeft toegepast, ongemotiveerd voorbij gaat aan veel argumenten die wij in de zienswijze hebben aangedragen, niet genoeg rekening houdt met boeteverlagende omstandigheden, willekeurig handelt en kwalijk heeft gehandeld in hun uitingen naar buiten", aldus de burgemeester en wethouders van Enschede.

Die stellen dat een minder zwaar middel, zoals een last onder dwangsom, gelet op de aard, ernst en duur van de situatie passender zou zijn geweest. In het bezwaarschrift noemt de gemeente tien punten waarop het vindt dat de Autoriteit Persoonsgegevens ongelijk heeft. "Enschede heeft nooit burgers gevolgd en kon dat ook niet. Het feit dat de AP in het Boetebesluit en in de persberichten naar aanleiding daarvan doelbewust die suggestie wekt, acht Enschede zeer kwalijk", zo stellen de burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad (pdf).

Volgens de gemeente zijn er meer dan tweehonderd andere gemeenten die op dezelfde of vergelijkbare wijze wifi-tellingen laten uitvoeren. "Enschede is echter de enige gemeente die een boete opgelegd heeft gekregen. Dat roept de vraag op of dat niet in strijd is met het gelijkheidsbeginsel, zeker gezien het feit dat de AP in de pers impliciet heeft aangegeven dat die gemeenten niet zonder meer aan een onderzoek onderworpen zullen worden en dat de AP er van uit gaat dat de gemeenten die dit betreft zelf hun wifitellingen kritisch onder de loep zullen nemen." Enschede vraagt zich dan ook af waarom het een boete opgelegd heeft gekregen en de andere gemeenten niet.

Nu het bezwaarschrift bij de Autoriteit Persoonsgegevens is ingediend zal er na de zomer een besloten sessie met de gemeenteraad plaatsvinden waarin burgemeester en wethouders verder over de zaak zullen doorpraten.

Image

Reacties (9)
21-07-2021, 10:49 door Anoniem
De kop is in elk geval terecht: die boete is veel en veel te laag...
21-07-2021, 11:05 door Anoniem
Volgens de gemeente zijn er meer dan tweehonderd andere gemeenten die op dezelfde of vergelijkbare wijze wifi-tellingen laten uitvoeren. "Enschede is echter de enige gemeente die een boete opgelegd heeft gekregen. Dat roept de vraag op of dat niet in strijd is met het gelijkheidsbeginsel"

Beste rechter. Ik reed inderdaad 120km/u waar je 80 mag. En volgens mij waren er wel 200 andere automobilisten die dat ook deden. Toch werd ik door een rijdende patrouille naar de kant gehaald en bekeurd. Volgens mij is dat in strijd met het gelijkheidsbeginsel.

Ze zien je aankomen...
21-07-2021, 11:09 door Anoniem
Waar maken ze zich druk om? 600.000 euro boete komt weer uit dezelfde pot terug naar de gemeente
21-07-2021, 11:10 door Anoniem
Volgens de gemeente zijn er meer dan tweehonderd andere gemeenten die op dezelfde of vergelijkbare wijze wifi-tellingen laten uitvoeren. "Enschede is echter de enige gemeente die een boete opgelegd heeft gekregen. Dat roept de vraag op of dat niet in strijd is met het gelijkheidsbeginsel

Niet netjes hé, anderen er bij lappen om je eigen onschuld te bewerkstelligen.
Nou, geef die andere 200+ gemeente dan ook maar gelijk een boete om daar vanaf te zijn, met de vriendelijke groeten van Enschede.

Het lijkt me niet de bedoeling dat ze hier gemakkelijk onderuit komen. achterlijk gedachtegoed(uitbesteed of niet).
21-07-2021, 12:56 door Anoniem
Goed verhaal over waarom de Gemeente Enschede er helemaal naast zit:

https://www.linkedin.com/posts/silviavanschaik_tvi-2021-noot-boete-ap-wifitracking-gemeente-ugcPost-6823140792438140928-0bRs
21-07-2021, 13:34 door Anoniem
tegenwoordig heb je al default een veranderende mac adres zowel ios en android
21-07-2021, 13:40 door Anoniem
Dat de ontvanger van een boete zal vinden dat de autoriteit verantwoordelijk voor de handhaving fout zit, spreekt vanzelf...
21-07-2021, 15:57 door Anoniem
Door Anoniem: tegenwoordig heb je al default een veranderende mac adres zowel ios en android

?
21-07-2021, 18:05 door Anoniem
Het is mij onduidelijk of in dit geval het gewraakte mac-adres, bv mbt one-way encryptie bij de bron, niet herleidbaar werd opgeslagen voor het beoogde doel.
Het lijkt ook alsof Enschede de gegevens om drukte te meten 6-7 maanden bewaart. Ik ken de businesscase niet voor de invoering van dit systeem maar 6-7 maanden de details terug kunnen zien om drukte te bepalen is niet nodig. Gewoon de aantallen bewaren, de uitkomst van de telling, lijkt me meer dan voldoende.

Dit lijkt mij een gevalletje van geen privacy by design en gebrek aan data-minimalistatie.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.