image

Europese Commissie wil verbod op anonieme cryptowallets bij financieel dienstverleners

woensdag 21 juli 2021, 16:11 door Redactie, 28 reacties
Laatst bijgewerkt: 22-07-2021, 09:38

De Europese Commissie wil dat er een verbod komt op anonieme cryptowallets. Daarnaast worden contante zakelijke betalingen van meer dan 10.000 euro verboden. Volgens de Europese Commissie zijn de maatregelen nodig om witwassen en de financiering van terrorisme tegen te gaan.

Op dit moment vallen alleen bepaalde aanbieders van cryptovaluta onder de Europese regels voor witwassen en financiering van terrorisme. Deze regels zullen straks voor de gehele cryptosector gaan gelden. Hierdoor moet het mogelijk worden om bijvoorbeeld bitcoinbetalingen volledig te kunnen traceren. Net als anonieme bankrekeningen nu al in de EU verboden zijn zal dat straks ook voor anonieme cryptowallets gaan gelden.

Daarnaast komt er ook een verbod op cashtransacties van boven de 10.000 euro. Op dit moment hanteren de meeste EU-landen al beperkingen wat betreft de hoogte van contante betalingen. Straks zal het plafond op 10.000 euro worden gezet, maar nationale limieten die lager liggen kunnen gewoon van kracht blijven. Zo geldt in Griekenland een limiet van vijfhonderd euro. De beperking geldt voor alle handelaren van goederen. Mochten de voorstellen worden aangenomen dan zullen ze drie jaar later door EU-lidstaten moeten zijn geïmplementeerd.

Update

Mairead McGuinness, Europees Commissaris voor Financiële diensten, liet bij de aankondiging van het voorstel weten dat het om een verbod op cryptowallets ging. Uit de tekst van het voorstel blijkt dat het om een verbod op anonieme cryptowallets bij financieel dienstverleners gaat, het crypto-equivalent van een Zwitserse bankrekening, meldt Coindesk.

Image

Reacties (28)
21-07-2021, 17:09 door Anoniem
"De Europese Commissie wil dat er een verbod komt op anonieme cryptowallets." - waar in de documentatie van de EC staat deze passage precies? Er wordt over een risk based approach gesproken, maar niet over het verbieden er van.
21-07-2021, 17:19 door Erik van Straten
Dit gaat, verwacht ik, leiden tot nog meer geldezels en/of tot fraude met de identiteit van mensen die er geen flauw benul van hebben (tot de politie hun voordeur forceert of de belastingdienst op de stoep staat wegens verzwegen "spaargeld") dat zij ergens een cryptocoinrekening hebben (gehad) met veel fout geld daarop.
21-07-2021, 17:20 door Anoniem
De war on cash gaat natuurlijk gewoon door. Crypto wallets zijn een aardige equivalent.
Het doel is uiteindelijk gewoon om in de gaten te kunnen houden wat je met je geld doet. En in een later stadium daar consequenties aan te verbinden cq. het bezit van geld gewoon duur te maken. De negatieve rente.
Het doel daarvan ligt voor de hand: de staatsschulden (Griekenland, je weet wel, het komt terug. Met rente!) niet af te hoeven lossen. De EUSSR is al lang failliet. De zwanenzang is begonnen.
21-07-2021, 17:28 door Anoniem
Door Anoniem: "De Europese Commissie wil dat er een verbod komt op anonieme cryptowallets." - waar in de documentatie van de EC staat deze passage precies? Er wordt over een risk based approach gesproken, maar niet over het verbieden er van.

These proposed rules ban the possibility to open or use an anonymous crypto-asset account.
21-07-2021, 18:01 door Anoniem
McAfee:Banken zullen verdwijnen,de financiele wereld
zal veranderen,crypto is niet tegen te houden.

The Matrix
21-07-2021, 18:01 door Anoniem
Wat nu als bijvoorbeeld een handvol dictatoriale staten in de voormalige Sovjet Unie, of meerdere corrupte Afrikaanse / Zuid-Amerikaanse regimes, het gebruik van anonieme cryptowallets wel blijven toestaan, in weerwil van het door de EU beoogde verbod? Zonder een wereldwijde aanpak begint men niet veel. Vergelijk het met belastingontwijking.
21-07-2021, 21:03 door Anoniem
Nog een reden voor een NEXIT. We gaan met z'n allen de bietenberg op met dat Europa. Alle zuurverdiende centjes zullen als sneeuw voor de zon in de zaken van het Polit Buro verdwijnen want zonder al die bezittingen zijn we toch veel gelukkiger? Nu is het grootste deel van het Nederlandse volk te dom om te poepen maar zodra je aan hun knip komt komen ze in opstand. Wel, dan is het wel een beetje laat schaapjes. Wie dachten ze dat er voor die hele Cojana crisis ging betalen en waar die miljarden aan steun ineens vandaan kwamen? Wel, zeg maar dag met je pensioentje, spaarcentjes en bezit want het EUSSR gedrocht komt ze van je stelen. Of wellicht worden de schapen eerder wakker en besluiten ze het heft een eigen hand te nemen. Althans, waarschijnlijk eerder in het buitenland want Nederlanders zijn een laf achterbaks volkje. Wel de tijd wordt rijp om toch eens achter je oren te krabben en je centjes van die banken af te halen en deze in iets anders om te zetten wat gemakkelijk te vervoeren is, waardevast is, en makkelijk te verhandelen is. Ruilhandel gaat weer helemaal terug komen.
21-07-2021, 21:12 door Anoniem
Door Erik van Straten: Dit gaat, verwacht ik, leiden tot nog meer geldezels en/of tot fraude met de identiteit van mensen die er geen flauw benul van hebben (tot de politie hun voordeur forceert of de belastingdienst op de stoep staat wegens verzwegen "spaargeld") dat zij ergens een cryptocoinrekening hebben (gehad) met veel fout geld daarop.
Ze kunnen bij de Europese Commissie vergif op innemen, dat de crimineel hier zich gewoon doorheen lacht. Die vinden weer andere methoden om hun zwarte geld wit te wassen. Reken maar van yes.
21-07-2021, 21:48 door johanw
De source code van anonieme crypto wallets staat gewoon op Github, dan kan de EC veel vinden maar ze kan net zo goed proberen te verbieden dat mensen weten dat 2 + 2 = 4.
21-07-2021, 21:52 door Anoniem
Door Anoniem: Wat nu als bijvoorbeeld een handvol dictatoriale staten in de voormalige Sovjet Unie, of meerdere corrupte Afrikaanse / Zuid-Amerikaanse regimes, het gebruik van anonieme cryptowallets wel blijven toestaan, in weerwil van het door de EU beoogde verbod? Zonder een wereldwijde aanpak begint men niet veel. Vergelijk het met belastingontwijking.

Die kans is idd aanwezig, maar gelukkig lijkt China hier ook tegenop te treden. Crypto is niks meer dan een energieverslindende gokautomaat, het is gokken op globale schaal. Het is in deze tijd te bizar voor woorden dat je munten kan "kopen" door energie te gebruiken. Daarnaast zijn de koersen makkelijk te manipuleren door bekende gebruikers.
.
Het geluk is dat totalitaire regimes een andere munt niet toelaten, alhoewel, niet voor de interne markt. Maar optreden voor buitenlandse markt ligt niet voor de hand.
21-07-2021, 22:21 door Anoniem
Dan zullen ze toch het Internet moeten afsluiten en alles controleerbaar maken zonder cash toe te staan.
Volledige controle over elk handelen van de wereldbewoners.
Dat is de natte droom van elk totalitaire wereldregering.
motto: "Alle knikkers voor Bassie, haal het potje nu maar uit".

Men moet niet bang zijn voor spoken en demonen, lieve medemens,
maar juist voor sommige demonen in menselijke gedaante moeten we verrekte oppassen.

En ze gaan steeds ongemerkt een stapje verder, tot ze je van alles hebben afgepakt,
of anoniem of in het openbaar worden we uitgekleed.

John McAfee kan je al geen tips meer geven. Harvey Weinstein krijgt er ook nog 140 jaar in de slammer bij,
terwijl sommigen onverklaarbaar 'untouchable' zijn. :>( Rare wereld, toch?

#sockpuppet
21-07-2021, 23:47 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: "De Europese Commissie wil dat er een verbod komt op anonieme cryptowallets." - waar in de documentatie van de EC staat deze passage precies? Er wordt over een risk based approach gesproken, maar niet over het verbieden er van.

These proposed rules ban the possibility to open or use an anonymous crypto-asset account.

Dat heeft betrekking op een account, bij een crypto asset service provider, niet om een (non-custodial) wallet.
22-07-2021, 00:44 door Anoniem
Door Anoniem: Nog een reden voor een NEXIT. We gaan met z'n allen de bietenberg op met dat Europa. Alle zuurverdiende centjes zullen als sneeuw voor de zon in de zaken van het Polit Buro verdwijnen want zonder al die bezittingen zijn we toch veel gelukkiger? Nu is het grootste deel van het Nederlandse volk te dom om te poepen maar zodra je aan hun knip komt komen ze in opstand. Wel, dan is het wel een beetje laat schaapjes. Wie dachten ze dat er voor die hele Cojana crisis ging betalen en waar die miljarden aan steun ineens vandaan kwamen? Wel, zeg maar dag met je pensioentje, spaarcentjes en bezit want het EUSSR gedrocht komt ze van je stelen. Of wellicht worden de schapen eerder wakker en besluiten ze het heft een eigen hand te nemen. Althans, waarschijnlijk eerder in het buitenland want Nederlanders zijn een laf achterbaks volkje. Wel de tijd wordt rijp om toch eens achter je oren te krabben en je centjes van die banken af te halen en deze in iets anders om te zetten wat gemakkelijk te vervoeren is, waardevast is, en makkelijk te verhandelen is. Ruilhandel gaat weer helemaal terug komen.

Je moet wel heel naïef zijn als je denkt dat Nederland dit na een NEXIT anders zou aanpakken.
22-07-2021, 04:35 door Anoniem
Tja de groene fantasie moet straks ergens van betaald worden. Geforceerd van je CDBC rekening innen is een stuk makkelijker dan er om vragen. En ja lieve consument die zak chips en fles kun je vandaag ook niet kopen want ons algoritme heeft bepaald dat je deze maand alleen nog gezonde aankopen mag doen.

We leven in een enge wereld als we niet in opstand komen tegen de EU....
22-07-2021, 07:28 door Anoniem
Door Anoniem: Dan zullen ze toch het Internet moeten afsluiten en alles controleerbaar maken zonder cash toe te staan.
Volledige controle over elk handelen van de wereldbewoners.
Dat is de natte droom van elk totalitaire wereldregering.
motto: "Alle knikkers voor Bassie, haal het potje nu maar uit".

Men moet niet bang zijn voor spoken en demonen, lieve medemens,
maar juist voor sommige demonen in menselijke gedaante moeten we verrekte oppassen.

En ze gaan steeds ongemerkt een stapje verder, tot ze je van alles hebben afgepakt,
of anoniem of in het openbaar worden we uitgekleed.

John McAfee kan je al geen tips meer geven. Harvey Weinstein krijgt er ook nog 140 jaar in de slammer bij,
terwijl sommigen onverklaarbaar 'untouchable' zijn. :>( Rare wereld, toch?

#sockpuppet

Wacht maar tot ze door krijgen dat je al het internet kunt stoppen bij de ISP. Want zonder een ISP bestaat ook darknet niet. Hoe anders kom ik vanaf m'n veilige laptop vanuit huis of onderweg, het inter-/darknet op?
22-07-2021, 08:21 door majortom
Ik heb nog nooit gesnapt dat je bij een provider ergens een cryptowallet zou willen hebben. Cryptomunten, zoals bitcoin, hebben juist als doel om een gedecentraliseerd systeem te hebben, zonder de noodzaak van een centrale autoriteit zoals een bank. Nu heb je zo'n systeem en dan gaat men (uit gemak denk ik) weer gebruik maken van een centrale instantie die hun cryptowallet beheert (en dus ook de private key heeft). Ten eerste gaat dit totaal voorbij aan het concept van deze cryptovaluta en ten tweede stel je wel heel veel vertrouwen in een partij die door niemand gecontroleerd wordt (en waarbij er al voorbeelden van zijn waarbij het ook mis is gegaan).

Gewoon zelf je wallet aanmaken en je eigen prive sleutels beheren. Anoniemer kan niet.
22-07-2021, 09:05 door Anoniem
Nog een reden voor een NEXIT. We gaan met z'n allen de bietenberg op met dat Europa.

Zal ook echt veel anders gaan bij niet-EU landen.....
22-07-2021, 09:07 door Anoniem
Ik heb nog nooit gesnapt dat je bij een provider ergens een cryptowallet zou willen hebben. Cryptomunten, zoals bitcoin, hebben juist als doel om een gedecentraliseerd systeem te hebben, zonder de noodzaak van een centrale autoriteit zoals een bank. Nu heb je zo'n systeem en dan gaat men (uit gemak denk ik) weer gebruik maken van een centrale instantie die hun cryptowallet beheert (en dus ook de private key heeft). Ten eerste gaat dit totaal voorbij aan het concept van deze cryptovaluta en ten tweede stel je wel heel veel vertrouwen in een partij die door niemand gecontroleerd wordt (en waarbij er al voorbeelden van zijn waarbij het ook mis is gegaan).

Gewoon zelf je wallet aanmaken en je eigen prive sleutels beheren. Anoniemer kan niet.

Ik wel. Ik koop crypto niet om stil te laten staan, maar om direkt weer te koop te zetten voor hogere prijzen. Wat heeft een eigen wallet voor nut als je wilt handelen op trading places. Anonimiteit zal me een rotzorg wezen.
22-07-2021, 09:10 door Anoniem
Uiteraard is de EU uit op een cashloze samenleving. Al het geld van de burger op bankrekeningen zodat ze maximaal negatieve rente kunnen rekenen.
22-07-2021, 09:25 door majortom - Bijgewerkt: 22-07-2021, 09:35
Door Anoniem:
Ik heb nog nooit gesnapt dat je bij een provider ergens een cryptowallet zou willen hebben. Cryptomunten, zoals bitcoin, hebben juist als doel om een gedecentraliseerd systeem te hebben, zonder de noodzaak van een centrale autoriteit zoals een bank. Nu heb je zo'n systeem en dan gaat men (uit gemak denk ik) weer gebruik maken van een centrale instantie die hun cryptowallet beheert (en dus ook de private key heeft). Ten eerste gaat dit totaal voorbij aan het concept van deze cryptovaluta en ten tweede stel je wel heel veel vertrouwen in een partij die door niemand gecontroleerd wordt (en waarbij er al voorbeelden van zijn waarbij het ook mis is gegaan).

Gewoon zelf je wallet aanmaken en je eigen prive sleutels beheren. Anoniemer kan niet.

Ik wel. Ik koop crypto niet om stil te laten staan, maar om direkt weer te koop te zetten voor hogere prijzen. Wat heeft een eigen wallet voor nut als je wilt handelen op trading places. Anonimiteit zal me een rotzorg wezen.
Moet je alleen niet klagen wanneer je provider wordt gehacked of er met de wallets vandoor gaat. Ik snap dat je dit doet omdat je aan het speculeren bent, maar het is zo niet bedoeld oorspronkelijk. En overigens zijn er ook providers waarbij je kunt handelen en je toch zelf je wallet kunt beheren.
22-07-2021, 09:35 door Anoniem
"De Europese Commissie wil dat er een verbod komt op anonieme cryptowallets." - waar in de documentatie van de EC staat deze passage precies? Er wordt over een risk based approach gesproken, maar niet over het verbieden er van.

In het artikel waarop je reageert, en in de bronnen waarnaar in het artikel gereferereerd wordt.

Anonymous crypto asset wallets will be prohibited
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_3690

Proposed rules ban the possibility to open or use an anonymous crypto-asset account.
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/QANDA_21_3689
22-07-2021, 10:33 door waterlelie
Als de overheden van de grote landen besluiten dat het over en sluiten is met de anonieme anonieme cryptowallets, dan gebeurt dat gewoon. Lees maar eens de analyses over de Bitcoin en Blockchain technologie door Bruce Schneier.
Doe dit in de browser Chrome, want dan kun je de tekst zoals deze in zijn weblog staat direct naar het Nederlands omzetten, lees een stuk gemakkelijker.
Zoekwoorden: Schneier and Blockchain or Bitcoin
22-07-2021, 13:00 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Wat nu als bijvoorbeeld een handvol dictatoriale staten in de voormalige Sovjet Unie, of meerdere corrupte Afrikaanse / Zuid-Amerikaanse regimes, het gebruik van anonieme cryptowallets wel blijven toestaan, in weerwil van het door de EU beoogde verbod? Zonder een wereldwijde aanpak begint men niet veel. Vergelijk het met belastingontwijking.

Die kans is idd aanwezig, maar gelukkig lijkt China hier ook tegenop te treden. Crypto is niks meer dan een energieverslindende gokautomaat, het is gokken op globale schaal.

Inmiddels is er een grote 'vlucht' gaande van bitcoin delvers uit China, naar andere contreien met goedkope stroom:

https://nos.nl/artikel/2386174-china-pakt-cryptomunten-steeds-harder-aan-wat-zijn-de-gevolgen-voor-bitcoin

Bedrijven zijn inmiddels bezig hun hardware te verplaatsen naar andere landen. "In feite is het je spullen oppakken en naar een ander gebied gaan met een goede internetverbinding en stabiele stroomvoorziening", aldus Van der Meijde. [...] Daar voegt Bert Slagter nog iets aan toe. "Het idee achter bitcoin is dat het gedecentraliseerd is. Dus als de rekenkracht zich meer over de wereld verspreidt, is er niet één land dat te veel controle over het systeem heeft."

Het grote probleem is de CO2-uitstoot. Zelfs als de bitcoin en andere crytomunten in een 'ideale' wereld geheel op duurzame stroom zouden draaien, dan gaat dat ten koste van andere toepassingen waarvoor die stroom essentieel is -- zoals voor de zware industrie en H2-gas productie. Zonder een wereldwijde aanpak begint men dus inderdaad niet veel.
22-07-2021, 14:18 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Wat nu als bijvoorbeeld een handvol dictatoriale staten in de voormalige Sovjet Unie, of meerdere corrupte Afrikaanse / Zuid-Amerikaanse regimes, het gebruik van anonieme cryptowallets wel blijven toestaan, in weerwil van het door de EU beoogde verbod? Zonder een wereldwijde aanpak begint men niet veel. Vergelijk het met belastingontwijking.

Die kans is idd aanwezig, maar gelukkig lijkt China hier ook tegenop te treden. Crypto is niks meer dan een energieverslindende gokautomaat, het is gokken op globale schaal. Het is in deze tijd te bizar voor woorden dat je munten kan "kopen" door energie te gebruiken. Daarnaast zijn de koersen makkelijk te manipuleren door bekende gebruikers.
.
Het geluk is dat totalitaire regimes een andere munt niet toelaten, alhoewel, niet voor de interne markt. Maar optreden voor buitenlandse markt ligt niet voor de hand.

Fijn om te lezen dat er nog meer mensen zich realiseren dat het hele cryptomunten systeem gebaseerd is op gebakken lucht. Ooit stort het hele systeem in en is een klein clubje handige mensen er rijk van geworden en moet de grootste groep constateren dat een deel van hun vermogen in rook is opgegaan.

Ooit kochten mensen zwarte tulpen, liep ook slecht af voor de grootste groep...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Tulpenmanie
22-07-2021, 15:00 door Anoniem
Maar er zijn toch nog een heleboel andere zaken compleet gebaseerd op gebakken lucht.
Terwijl crypto valuta zeker op gespannen voet staat met het groene verhaal.

Laat men deze ballon leeglopen, zit je met een losse flodder in je handen en geen sch**t meer waard.

Maar de gelegenheid maakt wel de dief, net als de bankdirecteur destijds,
die in de middagpauze lekker persoonlijk zat te gokken op de tikker in Amsterdam.
Zou het niet vermelden, als ik er zelf niet bij was geweest als werkstudent.

Als de deksel van de doos van Pandora is opengezet, krijg je hem met gewone maatregelen niet meer dicht.
Een totalitair regime heeft daar echter geen moeite mee, zoals de CCP en ons continent,
dat zich iets anders dat wel, maar ook in die richting beweegt.
In dat geval dan kan het niet meer voor de gewone mensen (klapvee),
slechts voor leden van het partij-kader,

En zo werd een duppie nooit een kwartje, waarvan akte.

#sockpuppet

P.S. Waar zou het toch eigenlijk over gegaan zijn bij de whacking van John McAfee?
22-07-2021, 15:27 door Anoniem
Door Anoniem:
Nog een reden voor een NEXIT. We gaan met z'n allen de bietenberg op met dat Europa.

Zal ook echt veel anders gaan bij niet-EU landen.....

Noorwegen is niet eens onderdeel van de EU. :P
22-07-2021, 15:50 door Briolet
Door Anoniem: Wat nu als bijvoorbeeld een handvol dictatoriale staten in de voormalige Sovjet Unie, of meerdere corrupte Afrikaanse / Zuid-Amerikaanse regimes, het gebruik van anonieme cryptowallets wel blijven toestaan, in weerwil van het door de EU beoogde verbod? Zonder een wereldwijde aanpak begint men niet veel. Vergelijk het met belastingontwijking.

Als je veel geld hebt, stal je dat toch het liefst bij een provider die je vertrouwd. En dat is niet in een dictatoriale staat. Wat b.v. wanneer die staat verplicht om 50% van de beheerde wallets in de staatskas over te maken? En hoe sta je juridisch als een provider door datadiefstal 10% van zijn vermogen kwijt raakt en dit niet zelf wil vergoeden. Dan maak je bij een Europese provider toch meer kans.

Bij een verbod zal daarom niet alles richting louche staten verdwijnen. En als Europa moet iedereen zijn steentje bijdragen aan de samenleving. Het moet niet zo zijn dat sommigen zich aan deze plicht onttrekken omdat ze hun vermogen uit zicht houden van de belastingdiensten. En dan heb ik hiet nog niet eens over het criminele geld.
23-07-2021, 11:43 door Anoniem
Laat die cryptomunten maar naar louche staten gaan, dat kan je veel gemakkelijker in kaart brengen op die manier. Want er gaan veel minder "gebruikers" zijn. Het millieu vaart er ook beter bij - als die cryptomunten gewoon volledig verboden worden. Op die manier spaar je zonder moeite 2% van de CO2-productie.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.