image

Privacyexperts bezorgd over tracking door middel van qr-codes

maandag 26 juli 2021, 16:04 door Redactie, 12 reacties

Qr-codes zijn tegenwoordig niet meer weg te denken, maar privacyexperts maken zich zorgen over de tracking die deze technologie mogelijk maakt. De code kan namelijk informatie bevatten wanneer, waar en hoe vaak een scan plaatsvindt. Daarnaast kan een qr-code ook een website openen die gebruikers trackt of om informatie vraagt.

Door middel van qr-codes hebben sommige restaurants al databases opgezet met de bestelgeschiedenis en contactgegevens van klanten, zo meldt The New York Times. Volgens de krant zullen mensen mogelijk binnenkort al met gepersonaliseerde aanbiedingen te maken krijgen als ze op qr-code-gebaseerde betaalsystemen gebruiken.

"Mensen beseffen niet dat wanneer je een qr-code scant, het complete apparaat van online tracking tussen jou en je maaltijd wordt geplaatst", zegt Jay Stanley van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU tegenover The New York Times. "Opeens is je offline activiteit dat je iets gaat eten onderdeel van een online advertentiecampagne geworden."

Verschillende partijen bieden inmiddels digitale menu's waarbij gebruikers via qr-codes kunnen bestellen. Eén van deze partijen is Mr Yum. Dit bedrijf gebruikt cookies binnen de digitale menu's om de bestelgeschiedenis van klanten te volgen en geeft restaurants toegang tot deze data, gecombineerd met het telefoonnummer en creditcard van de klant. De software wordt nu in Australië getest en kan mensen op basis van eerdere bestellingen aanbevelingen doen.

Volgens Lucy Bernholz van de Stanford University vormen qr-codes een belangrijke eerste stap om de ervaring die mensen hebben bij het worden getrackt door Google op hun computer ook in de fysieke ruimte buiten hun woning te laten plaatsvinden.

Reacties (12)
26-07-2021, 16:39 door Anoniem
qr-codes, pinnen, mobiel telefoon allemaal niet verplicht je kan prima zonder zo ook geen tracking heerlijk leven kan iedereen aanraden
26-07-2021, 16:43 door Anoniem
En het is ook nog een enorme malware vector, er zijn al diverse berichten geweest die qr stickers over met links naar malware over de originele stickers plakken. Als je daar een bestelformulier met betaal optie of inlog pagina aan koppelt heb je een mooie phishing techniek.

Zelfs via de app van het bedrijf doordat de meeste apps zo bar slecht gebouwd worden dat ze elke willekeurige url openen.
26-07-2021, 17:46 door Anoniem
Door Anoniem: qr-codes, pinnen, mobiel telefoon allemaal niet verplicht je kan prima zonder zo ook geen tracking heerlijk leven kan iedereen aanraden

Overheids-instanties voor hulp-steun ,gemeente,bijstands,solliciteren,werkzoeken etc,
e/digid,belastingsdienst/zorgverzekering,toekomstige supermarkten zonder kassa,
alles word of is al algoritme.

Algoritme is gedragscontrole
Liegen = vluchtgedrag,dit kan niet meer met algoritme,dus op adem komen
of je verbergen is er niet meer bij.

Je verbergen of te vluchten voor verplichtingen door dat je vast zit
aan de digitale maatschappij is er straks niet meer bij.

"niet verplicht"?? we leven in een {MOET} maatschappij en ik mag of ik wil
is veel minder belangrijk geworden,wat 20 jaar geleden nog wel mocht wordt elk jaar minder.
Iedereen raakt zijn privacy of even op adem komen,of je verstoppen kwijt

Maar dit is niet de schuld van de techbedrijven of de overheid,alleen
de burgers kunnen het tij keren,door het niet meer te gebruiken
social media,lots,slimme devices,smartphones qr codes,maar
burgers moeten eten en drinken,en zijn bang hun baan kwijt te raken,dus tja
dan word het lastig.

The Matrix
26-07-2021, 18:30 door Anoniem
De code kan namelijk informatie bevatten wanneer, waar en hoe vaak een scan plaatsvindt.
Wat is dat nou weer voor lariekoek?? Straks gaan ze nog vertellen dat een straatnaam informatie kan bevatten over
hoeveel mensen er door die straat lopen...
26-07-2021, 19:34 door Anoniem
Bij veel van die QR-codes merk ik dat ook nog gaan naar van die gratis URL-verkorter-diensten (.ly). Totaal overbodig natuurlijk, maar voor je privacy meteen op achterstand, want de privacy terms van veel van die diensten zijn er niet onduidelijk over dat ze gratis zijn om je data vooral te mogen gebruiken.
26-07-2021, 22:08 door Anoniem
@ The Matrix,

+100. De zogenaamde "endgame" is aangebroken. Het gaat hierbij tussen een stel bijkans alles bezittende miljardairs met twee grote investeringsreuzen, Blackrock en Vanguard, een aantal regerende monopolisten dus, contra de rest van de wereldbevolking en ze hebben beslist niet ons algemeen welzijn op het oog. Als je dat zegt ben je dus een conspiracy theorist. De grootste truuk van Satan, de duvel of Ibliz is om te doen of dat ie niet bestaat. Zijn medestanders haten alle volgers der grote wereldreligies in een blinde haat omdat hun lichtdrager de hemelse gewesten moest verlaten

Zie waar we steeds meer in opgesloten raken. Algoritmen, bio-genetica, GMO, geo-engineering, nano-technologie, alles wordt uit de kast gehaald om het beoogde einddoel zo snel mogelijk te halen tot op het moment, waarop de burger zich hiertegen niet meer "kan" verzetten. Letterlijk u zult niets bezitten en toch gelukkig zijn. WEF met een gigantische psy-op etc. Elk moment schuivende regelgeving, vandaag dit, morgen dat. Vreselijk psychisch leed aangedaan aan de burgerij.
Terug naar een neo-feodalisme van heb ik me jou daar.

Voor religieuzen betekent dit de tijd van de komst van Kalki, de Mahdi, voor Christenen de komst van het Teken van het Beest en de vier apocalyptische ruiters (zie de schilderijen van Jeroen Bosch), voor de kabbalisten de invoering van de Noahidische Wetten en de verwachte Messiach Ben Doowid i.t.t. de Massiach Ben Jozeef.

QR-codes passen hierin. Big Brother has arrived like never before. Blijf dicht bij uwzelf en trouw aan uwzelf.

multi-anoniem
27-07-2021, 08:07 door Anoniem
Door Anoniem:
De code kan namelijk informatie bevatten wanneer, waar en hoe vaak een scan plaatsvindt.
Wat is dat nou weer voor lariekoek?? Straks gaan ze nog vertellen dat een straatnaam informatie kan bevatten over
hoeveel mensen er door die straat lopen...
Ik had dezelfde vraagtekens. Ja, webservers van sites waar de URLs die in een QR codes staan naartoe gaan kunnen loggen, maar de code zelf is domme tekst. Straks krijgen we nog een bericht dat de barcodes op producten in de supermarkt je gedrag kunnen tracken. Het systeem er omheen: misschien (klantenkaarten et cetera). De code zelf: natuurlijk niet.
27-07-2021, 10:12 door Anoniem
In hoeverre heeft de misdaad al toegang tot QR-codes?

Ik las ergens, dat voor 139 euro men zich al een covid-19-groene QR-code kan aanschaffen.
Als je gepakt wordt hiervoor krijg je van 95 euro boete tot in sommige gevallen een jaar celstraf.

Hoe gaat men cybercrime & Co weghouden van QR-falsificaties.
Dat moet toch een goudmijn worden,
net als ransomware en bitcoin malversaties?

Iemand, hoe heeft men het hele QR-circus geborgd?

#sockpuppet
27-07-2021, 11:02 door -Peter-
Let even op dat dit in Amerika en Australie is.

Een QR-code is nietsanders dan een URL waar je naar toe gaat met de app op je device. Hiervoor gelden in Europa geen andere regels dan als de URL ingetikt wordt en de app een browser is.

Peter
28-07-2021, 08:22 door Anoniem
In Nederland komt het betalen met QR codes ook eraan, is alleen nog even wachten totdat dit ook getracked wordt.
29-07-2021, 20:38 door root
Ik snap dit artikel niet.

Er wordt hier wat beweerd, zonder uit te leggen hoe dan.
28-11-2022, 03:53 door deltoidparcel - Bijgewerkt: 28-11-2022, 03:54
[Verwijderd door moderator]
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.