image

Reuters: Apple-medewerkers bezorgd over controleren van afbeeldingen

vrijdag 13 augustus 2021, 09:56 door Redactie, 24 reacties

Medewerkers van Apple maken zich zorgen over het plan van het techbedrijf om de iPhones en Macs van Amerikaanse gebruikers op kindermisbruikmateriaal te controleren, zo claimt persbureau Reuters op basis van medewerkers die anoniem willen blijven.

Eerder kwam er al kritiek van burgerrechtenbewegingen en privacyexperts, maar ook binnen Apple zelf zijn er zorgen. Reuters wijst naar een intern Slack-kanaal waar meer dan achthonderd berichten over het plan verschenen. Medewerkers maken zich onder andere zorgen dat repressieve regimes de scanfeature kunnen misbruiken voor het opsporen en censureren van ander beeldmateriaal. Andere medewerkers vrezen dat Apple het privacyimago schaadt. Naast kritische medewerkers waren er ook medewerkers die de scanfeature juist verdedigden.

Een coalitie van verschillende beleidsgroepen zou inmiddels aan een protestbrief werken waarin Apple wordt opgeroepen om met het plan te stoppen. Apple wilde niet tegen Reuters op het verhaal reageren.

Reacties (24)
13-08-2021, 10:49 door Anoniem
Apple is geen politieagent en mag al helemaal niet naar strafbare feiten speuren.
Ze krijgen gegarandeerd problemen met de AVG als ze het hier willen doorvoeren.
13-08-2021, 12:14 door Anoniem
In 2014 voerde een bekende Nederlandse "dataschuiver" ook dergelijke controles uit. Tegelijk met een nieuwe PC nam ik een abonnement bij de dataschuiver. In mijn zakelijke fotoarchief op de vaste schijf in de nieuwe PC zocht ik toen uitgebreid naar leuke achtergrondfoto's voor het zakelijke account. Niet veel later bleken veel foto's in het zakelijke fotoarchief voorzien van brede horizontale rode, groene, gele en grijze strepen. Nadat ik dit ontdekte was mijn eerste (foute) conclusie dat de nieuwe PC defect was. Al mijn programma's weer gede-installeerd en daarna met de prima controlesoftware op de nieuwe PC op zoek naar de fout. Die was er niet. De ondertussen oude PC werkt nog altijd prima. Mijn fotoarchief heb ik sinds begin 2014 van MD5-controlegetallen voorzien. Nadat een via de dataschuiver door derden aan mij toegezonden fotoreportage in mei 2014 dezelfde brede, horizontale strepen bevatte (op een heel andere IP en op een heel andere PC), wist ik het zeker. Met de nieuwe PC was helemaal niets mis, maar de fotocontrole van de dataschuiver bevatte een vervelende fout, waardoor foto's beschadigd raakten. Helemaal niet erg, maar het feit dat dit ook op mijn vaste schijf gebeurd was, neem ik de dataschuiver nog altijd kwalijk. Ik heb overigens wel mijn EUR 120,- abonnementsgeld terug gekregen. Jammer dat het zo moest lopen want de dienst is echt wel nuttig en met gratis verzonden en ontvangen bestanden heb ik daarna nooit meer problemen gehad.
13-08-2021, 12:24 door Anoniem
Apple is idd geen politieagent. Dus zou dat niet mogen. Misschien omtrent de Amerikaanse wet wel,maar in de rest van de wereld niet.
13-08-2021, 14:19 door Anoniem
Door Anoniem: Apple is idd geen politieagent. Dus zou dat niet mogen. Misschien omtrent de Amerikaanse wet wel,maar in de rest van de wereld niet.
Ik denk dat ze hier niet de rol van politieagent vervullen, maar die van "oplettende buurvrouw die altijd voor het raam zit
en ziet wat er in de straat gebeurt, en dit desgevraagd aan de politie vertelt".
Dat is iets wat in Nederland ook gewoon mag. Ik zag pas nog op TV dat een wijkagent vertelde dat ie zo blij was met
dat soort mensen in de wijk.
Dus ik denk dat ze ook wel blij zijn met Apple in die functie.
13-08-2021, 14:24 door Anoniem
Door Anoniem: Apple is idd geen politieagent. Dus zou dat niet mogen. Misschien omtrent de Amerikaanse wet wel,maar in de rest van de wereld niet.
Nee, ook niet via de Amerikaanse wetgeving. Ze hebben niet voor niets politieagenten daar.
Hier in Nederland is het eigenhandig op zoek gaan naar 'daders' als burger ook niet toegestaan. Doe je dat toch en wordt iemand later voor de rechter gesleept, dan zal de advocaat van de verdachte om vrijspraak vragen wegens een wettelijke vormfout. In het Wetboek van Strafvordering staat namelijk precies aangegeven wie naar strafbare feiten mogen speuren (Art. 141 WbSv). Een burgerlijke partij (zoals Apple) mag dit gewoon niet zelf doen. Ook Apple moet zich hier aan de wet houden.
13-08-2021, 15:22 door Anoniem
Door Anoniem: In het Wetboek van Strafvordering staat namelijk precies aangegeven wie naar strafbare feiten mogen speuren (Art. 141 WbSv). Een burgerlijke partij (zoals Apple) mag dit gewoon niet zelf doen.

https://wetten.overheid.nl/jci1.3:c:BWBR0001903&artikel=141
13-08-2021, 15:55 door Anoniem
Ik ben geen jurist, maar wellicht is het artikel Wetboek van Strafrecht, Boek II, Titel V, Artikel 138ab (Computervredebreuk) wel van toepassing op het gedrag van Apple?

De tekst wringt nog wel een beetje.

Anders toch weer terug naar de AVG, maar ook daar kleven haken en ogen aan omdat het hier om de bescherming van persoonsgegevens gaat. Wel blijft het punt dat de "eventuele" toestemming zeker niet vrij gegeven is.
13-08-2021, 16:19 door Anoniem
Wellicht straks een interne ex-medewerker van apple die zijn koffers pakt en vertrekt
naar een hotel om zijn bevindingen bij apple kenbaar te maken aan de wereld,
over de veiligheid en privacy schendingen.

The Matrix
13-08-2021, 16:20 door Anoniem
Help edward snowen,tells us please whats happening?

The Matrix
13-08-2021, 21:39 door Anoniem
Zou Apple dit niet doen om juist de wind uit de zeilen van halen van overheden die een backdoor willen op end-to-end encrypted diensten, zoals iMessage? Door toch enige vorm van scanning toepassen op de eindpunten (het toestel zelf) houdt het argument van overheden om end-to-end encryptie te moeten backdooren voor de opsporing van kinderp*rno en andere illegale praktijken niet langer stand. Op die manier "beschermen" ze juist weer de privacy. Backdoors op end-to-end versleuteling (voor zover technisch mogelijk) vind ik nog wel een stapje erger. Maar als privacypurist ben ik uiteraard niet blij met deze stap van Apple.
14-08-2021, 09:06 door Erik van Straten
Door Anoniem: Backdoors op end-to-end versleuteling (voor zover technisch mogelijk)
Zolang mensen zelf geen redelijkerwijs onkraakbare versleuteling ondersteunen (en veilig sleutels kunnen uitwisselen), is end-to-end versleuteling feitelijk larie. Een backdoor kunnen plaatsen op één van de end-devices, of toegang hebben tot (of kunnen vervangen van) gebruikte sleutels, volstaat voor aanvallers.
14-08-2021, 21:18 door Anoniem
Door Erik van Straten:
Door Anoniem: Backdoors op end-to-end versleuteling (voor zover technisch mogelijk)
Zolang mensen zelf geen redelijkerwijs onkraakbare versleuteling ondersteunen (en veilig sleutels kunnen uitwisselen), is end-to-end versleuteling feitelijk larie. Een backdoor kunnen plaatsen op één van de end-devices, of toegang hebben tot (of kunnen vervangen van) gebruikte sleutels, volstaat voor aanvallers.

Eigenlijk is de oplossing heel simpel: als Apple encryptiestandaarden gebruikt die iets achterlopen op de ontwikkelingen, dan kunnen instanties die over genoeg rekenkracht beschikken de encryptie kraken en dus bij de data die over de lijn gaat of in een cloud staat. iMessage is b.v. slechts basic AES-128. Kan dus met een supercomputer gekraakt worden, maar tegen een prijs waardoor men een kosten-baten afweging moet maken.

Wat Apple nu gaat doen is een backdoor inbouwen om alle apparaten van iedereen wereldwijd te doorzoeken. Je koopt dus een peperduur apparaat en vervolgens gaat dat ding eigen resources en elektriciteit verstoken om voor anderen naar bestanden te zoeken en loop je ook nog het risico dat als ergens iets niet werkt zoals het de bedoelling is, uitzendkrachten mee kijken in jouw bestanden, zonder dat je dit weet. Het heeft wel iets weg van mallware die resources verstookt om bitcoins te minen...
14-08-2021, 21:30 door Anoniem
Historically, the idea of scanning customers’ devices for evidence of crime comes from China. It was introduced in 2008 when a system called Green Dam was installed on all PCs sold in the country. [...]

https://www.theguardian.com/commentisfree/2021/aug/14/sexual-abuse-images-apple-tech-giant-iphones-us-surveillance

Closer to home, the European Union just updated the law allowing tech firms to scan communications for illegal images and announced that a new child-protection initiative will extend to “grooming”, requiring firms to scan text, too.

https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2021/04/29/combating-child-abuse-online-informal-deal-with-european-parliament-on-temporary-rules/
15-08-2021, 13:07 door Anoniem
Foto van je dochtertje van 3 naakt in het plensbadje en BOEM, de politie staat aan de deur ivm prono tgv de nogal preutse mentaliteit in de USA.
Kan je ook overkomen als je vroeger een filmrolletje liet ontwikkelen en afdrukken!
Apple's arrogantie ten top om de wereld te verbeteren
15-08-2021, 20:18 door Anoniem
Door Anoniem: Foto van je dochtertje van 3 naakt in het plensbadje en BOEM, de politie staat aan de deur ivm prono tgv de nogal preutse mentaliteit in de USA.
Kan je ook overkomen als je vroeger een filmrolletje liet ontwikkelen en afdrukken!
Apple's arrogantie ten top om de wereld te verbeteren

Precies. In de berg aan foto's en video's van toen ik en mijn broertje klein waren zit ook soortgelijk beeldmateriaal van ons toe wij buiten in het badje speelde. Ik ben altijd benauwd als een familielid vraagt of ik de foto's en video's van vroeger wil delen via e-mail/cloud/etc.
15-08-2021, 20:19 door Anoniem
Ook al snap ik dat Apple in dit geval alleen hashes van foto's vergelijkt met een databank.
16-08-2021, 11:39 door Anoniem
Door Anoniem: Foto van je dochtertje van 3 naakt in het plensbadje en BOEM, de politie staat aan de deur ivm prono tgv de nogal preutse mentaliteit in de USA.
Kan je ook overkomen als je vroeger een filmrolletje liet ontwikkelen en afdrukken!
Apple's arrogantie ten top om de wereld te verbeteren
U heeft het over de USA, maar ook in Engeland is het verboden kinderen op een strand te fotograferen. Dat beschouwen ze daar als kinderporno. En bovendien: preutsheid vind ik niet verkeerd. Dat voorkomt dat mensen alle remmen los gooien en daardoor aan lager wal raken.
16-08-2021, 11:59 door _R0N_
Door Anoniem:
Door Anoniem: Foto van je dochtertje van 3 naakt in het plensbadje en BOEM, de politie staat aan de deur ivm prono tgv de nogal preutse mentaliteit in de USA.
Kan je ook overkomen als je vroeger een filmrolletje liet ontwikkelen en afdrukken!
Apple's arrogantie ten top om de wereld te verbeteren

Precies. In de berg aan foto's en video's van toen ik en mijn broertje klein waren zit ook soortgelijk beeldmateriaal van ons toe wij buiten in het badje speelde. Ik ben altijd benauwd als een familielid vraagt of ik de foto's en video's van vroeger wil delen via e-mail/cloud/etc.

naakt != porno


Wat is kinderporno?
In artikel 240b is kinderporno omschreven als een afbeelding van een seksuele gedraging waarbij iemand is betrokken of schijnbaar is betrokken die kennelijk de leeftijd van 18 jaar nog niet heeft bereikt.
Het begrip seksuele gedraging wordt hier ruim opgevat.
Het moet gaat om een afbeelding van een gedraging van expliciete aard, die reeds door haar karakter strekt tot het opwekken van seksuele prikkeling welke vaststelling kan worden gemaakt aan de hand van de afbeelding zelf. De handeling die de minderjarige persoon verricht hoeft op zichzelf niet expliciet seksueel van aard te zijn. De afbeelding moet gelet op de wijze totstandkoming in het concrete geval onmiskenbaar strekken tot het opwekken van een prikkeling (vlg. o.a. HR 7 december 2010, LJN: BO6446).
Ook wanneer een kind alleen op de afbeelding staat, maar dat bijv. zijn geslachtsdeel op bepaalde manier wordt gefotografeerd, kan dit poseren een seksuele gedraging, en dus kinderporno opleveren.
16-08-2021, 12:37 door Anoniem
Door Anoniem: In 2014 voerde een bekende Nederlandse "dataschuiver" ook dergelijke controles uit. Tegelijk met een nieuwe PC nam ik een abonnement bij de dataschuiver. In mijn zakelijke fotoarchief op de vaste schijf in de nieuwe PC zocht ik toen uitgebreid naar leuke achtergrondfoto's voor het zakelijke account. Niet veel later bleken veel foto's in het zakelijke fotoarchief voorzien van brede horizontale rode, groene, gele en grijze strepen. Nadat ik dit ontdekte was mijn eerste (foute) conclusie dat de nieuwe PC defect was. Al mijn programma's weer gede-installeerd en daarna met de prima controlesoftware op de nieuwe PC op zoek naar de fout. Die was er niet. De ondertussen oude PC werkt nog altijd prima. Mijn fotoarchief heb ik sinds begin 2014 van MD5-controlegetallen voorzien. Nadat een via de dataschuiver door derden aan mij toegezonden fotoreportage in mei 2014 dezelfde brede, horizontale strepen bevatte (op een heel andere IP en op een heel andere PC), wist ik het zeker. Met de nieuwe PC was helemaal niets mis, maar de fotocontrole van de dataschuiver bevatte een vervelende fout, waardoor foto's beschadigd raakten. Helemaal niet erg, maar het feit dat dit ook op mijn vaste schijf gebeurd was, neem ik de dataschuiver nog altijd kwalijk. Ik heb overigens wel mijn EUR 120,- abonnementsgeld terug gekregen. Jammer dat het zo moest lopen want de dienst is echt wel nuttig en met gratis verzonden en ontvangen bestanden heb ik daarna nooit meer problemen gehad.

20 euro, voor al dat werk. In de grondwet moet opgenomen worden dat mensen hun reele kosten vergoed krijgen, dan is het snel afgelopen met de brakke dienstverlening hoor.
16-08-2021, 12:43 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Apple is idd geen politieagent. Dus zou dat niet mogen. Misschien omtrent de Amerikaanse wet wel,maar in de rest van de wereld niet.
Nee, ook niet via de Amerikaanse wetgeving. Ze hebben niet voor niets politieagenten daar.
Hier in Nederland is het eigenhandig op zoek gaan naar 'daders' als burger ook niet toegestaan. Doe je dat toch en wordt iemand later voor de rechter gesleept, dan zal de advocaat van de verdachte om vrijspraak vragen wegens een wettelijke vormfout. In het Wetboek van Strafvordering staat namelijk precies aangegeven wie naar strafbare feiten mogen speuren (Art. 141 WbSv). Een burgerlijke partij (zoals Apple) mag dit gewoon niet zelf doen. Ook Apple moet zich hier aan de wet houden.

Door Anoniem: Foto van je dochtertje van 3 naakt in het plensbadje en BOEM, de politie staat aan de deur ivm prono tgv de nogal preutse mentaliteit in de USA.
Kan je ook overkomen als je vroeger een filmrolletje liet ontwikkelen en afdrukken!
Apple's arrogantie ten top om de wereld te verbeteren

Alsof Apple instaat/welwillend is om uberhaupt de wereld te verbeteren????? Als je de wereld wil verbeteren, dan zou het beste zijn een device maken wat 20 jaar mee gaat. Moet je zien wat voor een afval dat bespaart.
Apple is maar met een ding bezig, het geld vanuit jouw zak in hun zak krijgen.
16-08-2021, 12:54 door Anoniem


naakt != porno


Dat moet je eerst maar eens een computer uitleggen he ;)
16-08-2021, 14:12 door Anoniem
Door Anoniem: Als je de wereld wil verbeteren, dan zou het beste zijn een device maken wat 20 jaar mee gaat. Moet je zien wat voor een afval dat bespaart. Apple is maar met een ding bezig, het geld vanuit jouw zak in hun zak krijgen.

Elektronisch afval is erg schadelijk voor de gezondheid en gevaarlijk voor het milieu. Het behoort tot de meest moeilijk te recyclen afval dat je je kunt voorstellen. De enige reden dat elektronisch afval wordt opgewerkt, is omdat er zeldzame aarden, koper en edelmetalen in zitten. De rest van de troep, ontdaan van het waardevolle materiaal, wordt gedumpt of verbrand, waarbij schadelijke stoffen vrijkomen in het milieu.

Electronic scrap components, such as CPUs, contain potentially harmful materials such as lead, cadmium, beryllium, or brominated flame retardants. Recycling and disposal of e-waste may involve significant risk to health of workers and their communities.

https://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_waste#Hazardous


Apple Inc. weet dit, maar doet er niets aan. De massaproductie van hun peperdure weggooi mobieltjes, met het misbruik maken van kinderarbeid in communistische regimes, en zonder het recht op en de mogelijkheid van reparatie door de eigenaar zelf, is te lucratief voor de grootaandeelhouders.

Het is een cynische en smerige industrie. Onnoemelijk veel kinderen lijden hier onder. Vroeg of laat zal echter de wal het schip keren, omdat steeds meer ontwikkelingslanden niet langer wensen te worden opgescheept met ons afval.


The Right to Repair
https://repair.eu/about
23-09-2021, 09:13 door Anoniem
Door Anoniem: Het is een cynische en smerige industrie. Onnoemelijk veel kinderen lijden hier onder. Vroeg of laat zal echter de wal het schip keren, omdat steeds meer ontwikkelingslanden niet langer wensen te worden opgescheept met ons afval.

Interview met de mensenrechten advocaat Siddharth Kara, hij deed tientallen jaren onderzoek naar moderne slavernij:

Illustratief voor Kara’s activistische aanpak is de rechtszaak die hij december 2019 in Amerika aanspande tegen techgiganten als Apple, Microsoft en Tesla omdat ze medeplichtig zouden zijn aan ernstige mensenrechtenschendingen in de kobaltwinning.

https://www.volkskrant.nl/kijkverder/track-en-trace/v/moderne-slavernij-is-allereerst-een-economische-misdaad/


‘Wat er moet gebeuren’, legde de wetenschapper en activist uit, ‘is een precedent scheppen zodat de top, de directeuren van de grote bedrijven, rechtstreeks aansprakelijk zijn voor de omstandigheden in de hele keten.’

https://www.volkskrant.nl/economie/pakketjes-uitbesteden-om-de-wet-te-overtreden-waarom-is-dat-niet-strafbaar~bdcc9a20/

In één klap zou werk uitbesteden geen financieel en moreel slimmigheidje meer zijn, maar een juridisch risico.
01-05-2022, 20:08 door Anoniem
Voortaan kan je zelf je iPhone herstellen, met originele onderdelen

28 april 2022

https://datanews.knack.be/ict/nieuws/voortaan-kan-je-zelf-je-iphone-herstellen-met-originele-onderdelen/article-news-1862165.html

Historisch gezien waren iPhones vaak moeilijk te herstellen voor hobbyisten, door gebrek aan originele onderdelen of omdat Apple het bewust moeilijk maakte. Dat ook bij Apple het tij nu keert is echter geen liefdadigheid. Door dit aan te bieden wil Apple (strengere) wetgeving in de EU te snel af zijn.

The European Parliament adopts a position on the removability and replaceability of batteries, in line with its recent votes calling for the Right to Repair, a key aspect to extend the lifetime of electronic products sold in Europe.

https://repair.eu/de/news/the-european-parliament-calls-for-removable-and-replaceable-batteries/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.