image

Consumentenbond daagt TikTok voor de rechter vanwege privacyschending

dinsdag 31 augustus 2021, 10:02 door Redactie, 2 reacties

De Consumentenbond en Stichting Take Back Your Privacy (TBYP) hebben TikTok voor de rechter gedaagd omdat het de privacy en consumentenrechten van kinderen zou hebben geschonden. De beide organisaties eisen dat TikTok stopt met het verzamelen van privégegevens van kinderen, alle verzamelde persoonsgegevens verwijdert en een schadevergoeding van in ieder geval 2 miljard euro betaalt.

Daarnaast eisen de TBYP en de Consumentenbond dat TikTok de winst die het aan Nederlandse kinderen zou hebben verdiend aan hen betaalt als verdere schadevergoeding. Volgens de beide organisaties verzamelt TikTok illegaal privégegevens van kinderen, zoals geboortedata, telefoonnummers en e-mailadressen. Daarnaast zou het bedrijf ook informatie over seksuele voorkeuren, religieuze overtuiging en zelfs biometrische gegevens verzamelen.

De gegevens worden gebruikt voor het tonen van gerichte advertenties, aldus de TBYP en de Consumentenbond. Door de werkwijze van TikTok zouden meer dan 1,5 miljoen Nederlandse kinderen zijn gedupeerd. Bij de actie tegen TikTok hebben zich inmiddels al bijna 12.000 mensen aangemeld. Als het aan de TBYP en de Consumentenbond ligt krijgt elk kind dat van TikTok gebruikmaakte een schadevergoeding van tussen de duizend en vijftienhonderd euro.

Reacties (2)
31-08-2021, 12:29 door Anoniem
Ik wist niet dat de consumentenbond, afgezien van platenspelers testen met transportbeveiliging actief, een politieke partij was. Ik zie miljoenen kinderen misbruikt worden door facebook en twitter en whatsapp die het mogelijk maakt om mensen te scammen in geld over maken. Maar daar hoor je CB niet over. Maar tiktok ineens wel? Zijn ze anti russisch EN anti chinees?
01-09-2021, 07:49 door Anoniem
Het is een stap in de goede richting. Hopelijk verdienen ze er iets aan en gaan ze daarna achter de rest van de sociale media aan
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.